25 °C Athens, GR
22/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννη Πετρίδη στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό Κάτω Πατησίων Οικουμενικός: «Όπου η Εκκλησία εναγκαλίζεται με την κοσμική εξουσία, χάνει τον δρόμο της, όπως δυστυχώς, συμβαίνει με την Εκκλησία της Ρωσίας» Eπετειακή εκδήλωση του Γυμνάσιου Γαζίου Δήμου Μαλεβιζίου, Ηρακλείου Κρήτης για τους Άγιους Τέσσερεις Νεομάρτυρες στο Ρέθυμνο Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία στο Άγιο Όρος O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ στις Μητροπολιτικές Κατασκηνώσεις της Φθιώτιδας Τελετή έναρξης 5ου Συνέδριου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων & Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον Οικουμενικός Πατριάρχης: «Χωρίς αγάπη και πνεύμα θυσίας και προσφοράς, τίποτε το αγαθόν δεν μπορεί να γίνει στον κόσμο» Κυριακή των Μυροφόρων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ι.Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Σε Ρώμη και Φλωρεντία η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, στις 22 και 23 Μαΐου

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

kyriaki_stavroproskyniseos_oikoymeniko_patriarxeio_adologala_fanari

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 4 / 2024 , 14:34 από news_room

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την 7η Απριλίου 2024, Γ’ Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως, στη Θ. Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Με τον Παναγιώτατο συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και Σελευκείας κ. Θεόδωρος.

Τη Θ. Λειτουργία τέλεσε, κατά την τάξη, ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βοσπόριος, με τον Υπογραμματέα, Πανοσιολ. Διάκονο κ. Οικουμένιο. Τον θείο λόγο κήρυξε, κατά την τάξη, ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος κ. Αλέξανδρος.

Εκκλησιάστηκαν Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Την παραμονή ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό, μετά τον οποίο χειροθέτησε στο Οφφίκιο του Άρχοντος Χαρτουλαρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον καταγόμενο από την Πόλη Εντιμολ. κ. Νικόλαο Μιχαηλίδη, επιχειρηματία, ερευνητή και μελετητή της ιστορίας της Πολίτικης Ρωμηοσύνης.

Απευθυνόμενος προς τον νέο Άρχοντα, ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι ο βίαιος ξεριζωμός του κατά τις απελάσεις του 1964/65, όχι μόνον δεν έσβησε από την ψυχή του το αποτύπωμα της καταγωγής και της ταυτότητός του, αλλά το διατήρησε.

“Αυτό κατέστη πυξίς της ζωής σας και σας ωδήγησε πάλιν, εν καιρώ ευθέτω, εις την πατρώαν γην, εκ της οποίας υπήρξατε μακράν μόνον εν σώματι. Μετά από μίαν επιτυχή επαγγελματικήν πορείαν και ανέλιξιν εις την θάλασσαν και τον επιχειρηματικόν τομέα, αφιερώσατε τον εαυτόν σας εις την έρευναν και μελέτην της ιστορίας, ασχολούμενος κατ’ εξοχήν με θέματα σχετικά με την Πόλιν μας.

Μοναδική και αξιάγαστος είναι η αφοσίωσίς σας, μεταξύ των ετών 2009 και 2014, εις την αποκατάστασιν, συντήρησιν και ανάδειξιν του κοιμητηρίου μας εις το Σισλί και η ένταξίς του εις την «Ένωσιν των σπουδαίων κοιμητηρίων της Ευρώπης». Εις το πλαίσιον αυτής της προσπαθείας ανήκει και η δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάνε».

Χάρις εις την συγκινητικήν συμβολήν σας, απεπερατώθη προσφάτως και ο καθαρισμός και η συντήρησις των Πατριαρχικών τάφων και ενετάχθη και το ιστορικόν Κοιμητήριον Βαλουκλή εις την Ένωσιν των σπουδαίων κοιμητηρίων της Ευρώπης. Σας εκφράζομεν την Πατριαρχικήν ευαρέσκειάν μας δι’ όλα αυτά.

Αξιολογώτατον είναι, αγαπητέ Άρχων, και το συγγραφικόν σας έργον. Με το βιβλίον σας «Τα Ελληνοτουρκικά και οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1944)», ανεδείξατε τον πατριωτισμόν και την γενναιότητα των ημετέρων, την πίστιν των εις την ελευθερίαν και τον αγώνα των κατά του ολοκληρωτισμού και της βαρβαρότητος. Αναφέρομεν και τον δεύτερον τόμον του έργου αυτού, με τίτλον «Στον δρόμο προς την αλήθεια», όπου περιγράφετε το ταξείδιον επιστροφής εις την Πόλιν των εθελοντών Κωνσταντινουπολιτών με το πλοίον «Ευαγγελίστρια», με τραγικήν κατάληξιν. Προς τιμήν όλων αυτών, κατεσκευάσατε εις το Παλαιόν Φάληρον το «Μνημείον Πεσόντων Κωνσταντινουπολιτών κατά τον Β’ Παγκόσμιον Πόλεμον», το οποίον προτιθέμεθα να επισκεφθώμεν εις πρώτην ευκαιρίαν”.

Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον νέο Άρχοντα επισημαίνοντας ότι τιμάται για “όλα αυτά τα σεμνά και προσφιλή, τα αξιέπαινα και χρηστά», τα οποία κατόρθωσε, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποδειχθεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του.

Ο Εντιμολ. Άρχων αντιφώνησε με μία μεστή ομιλία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για τη μεγάλη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του.

Φωτογραφία άρθρου: Αρχείο 

Σχετικά Άρθρα

Είδος πολυτελείας οι μετακινήσεις – Χωρίς λεωφορειακές γραμμές από και πρός το κέντρο τα προάστια των Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 28 / 4 / 2022 , 20:39 από news_room Είδος πολυτελείας έχουν γίνει οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο αφού η βενζίνη παρά τα μέτρα που προσπαθεί η Κυβέρνηση να αναπτύξει για την μερική εξυγίανση που επικρατεί στις τιμές οι πολίτες φαίνεται να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο τους. Λίγο η παρατεταμένη οικονομική […]

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 2 / 2024 , 5:54 από news_room Με βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μετά από μία διήμερη πολύωρη συζήτηση και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με το νέο ποινικό κώδικα. Υπέρ της αρχής του […]