16 °C Athens, GR
20/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο στα Ασπρόγεια της Ι.Μ. Καστορίας Η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Πάφος: Ημερίδα Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου Ο Ακάθιστος Ύμνος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντο” στο Χατζηκυριάκειο Πειραιά (Εικόνες) ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Παναγίας Φανερωμένης από το Χιλιομόδι στον Πειραιά Αρχαίο θέατρο Σικυώνας: Η καρδιά μιας πόλης ξαναχτυπά Κύπρου Γεώργιος: Ούτε μίαν λέξη ελληνική δεν μπορεί να συναντήσει κάποιος που επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα εδάφη μας» Ευφραίνου εν Κυρίω, η εν Αυστραλία Ορθόδοξος Εκκλησία! Επίσκεψη με νόημα και ουσία

Διαδικτυακή εκδήλωση “Τρισδιάστατη Αναπαράσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Προκλήσεις και Προοπτικές”

politistiki_klironomia_ellada_ekdilosi

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 1 / 4 / 2024 , 15:33 από news_room

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Υπουργείο Πολιτισμού σας προσκαλούν σε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο “Τρισδιάστατη Αναπαράσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Προκλήσεις και Προοπτικές” που διοργανώνουν την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 και ώρες 12.00-14.30.

Οι τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την τρισδιάστατη αναπαράσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Η τρισδιάστατη σάρωση κινητών και ακίνητων μνημείων, καθώς και εκφάνσεων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κερδίζει συνεχώς έδαφος, με ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών στην έρευνα, την εκπαίδευση, τη μακροχρόνια διατήρηση, το gaming και την τουριστική προβολή. Τα οφέλη που προκύπτουν από την τρισδιάστατη σάρωση της πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρίζονται και στη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2021 για τη Δημιουργία ενός Χώρου Δεδομένων για τον Πολιτισμό, η οποία καλεί τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις επενδύσεις στη δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων ιδίως των μνημείων που κινδυνεύουν από ανθρωπογενείς παράγοντες και την κλιματική αλλαγή, καθώς και των πλέον επισκέψιμων και δημοφιλών μνημείων.

Παράλληλα, και στη χώρα μας, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια τα έργα που έχουν ως αντικείμενο την τρισδιάστατη αποτύπωση τεκμηρίων της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα αποτελέσματα των οποίων εντάσσονται σταδιακά και στον Εθνικό Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr του ΕΚΤ και διοχετεύονται και στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ταχύτατα εξελισσόμενο πεδίο με ελάχιστη, ακόμα, τυποποίηση, στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν οι τρέχουσες και αναδυόμενες τεχνολογίες και πρακτικές και να συζητηθούν οι προκλήσεις που εγείρονται κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχετικών έργων, αποτελώντας μία εισαγωγή στο πεδίο της τρισδιάστατης αποτύπωσης των κινητών και ακίνητων μνημείων και της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αφορμή για τη διαδικτυακή εκδήλωση είναι η συμμετοχή της χώρας μας στην πανευρωπαϊκή καμπάνια “TwinIt! 3D For Europe’s Culture” που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού των Κρατών-Μελών. Σκοπός της καμπάνιας TwinIt! είναι να παροτρύνει τα Κράτη-Μέλη να αυξήσουν την 3Δ ψηφιοποίηση του πολιτιστικού τους αποθέματος. Η καμπάνια θα κορυφωθεί με σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της Βελγικής Προεδρίας την άνοιξη του 2024.

Η επίσημη συμμετοχή της χώρας μας στην καμπάνια είναι η τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση του Ναού του Απόλλωνα των Δελφών που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου 3D4Delphi. Η Πράξη αφορούσε την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων τεκμηρίωσης, ανάλυσης και ανάδειξης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που θα συνδυάζουν τις σύγχρονες τεχνικές 3Δ αποτύπωσης και τη μαθηματική μοντελοποίηση της αρχαιολογικής αβεβαιότητας με την ενσωμάτωσή της στην ίδια την τρισδιάστατη ανασύνθεση των αρχαιολογικών μνημείων. To EKT, ως εθνικός συσσωρευτής για τη Europeana μέσα από την υποδομή SearchCulture.gr που αναπτύσσει, είναι υπεύθυνο για τη διάθεση του ψηφιοποιημένου τεκμηρίου στη Europeana αλλά και την προώθηση της καμπάνιας στο ελληνικό κοινό.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει μία εισαγωγή στο πεδίο με την επισκόπηση των τρεχουσών τεχνολογικών εξελίξεων, θα παρουσιαστούν η συμμετοχή της χώρας μας στην καμπάνια TwinIt, καθώς και ορισμένες ακόμη καλές πρακτικές ψηφιοποίησης πολιτιστικού υλικού με εφαρμογές στην εκπαίδευση και τον τουρισμό και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπροσώπους φορέων διαχείρισης πολιτιστικών συλλογών και σε ενδιαφερόμενους, όπως ερευνητές και τεχνικούς αναδόχους έργων ψηφιοποίησης.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Τον συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Γεωργία Αγγελάκη, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Δικτύου Φορέων SearchCulture.gr στο ΕΚΤ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom, είναι ανοικτή στο κοινό αλλά απαιτείται προεγγραφή

Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν στη μαύρη λίστα την ισραηλινή εταιρεία NSO που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 11 / 2021 , 2:52 από news_room Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσθεσε την NSO Group, την ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, στην μαύρη λίστα του με την αιτιολογία ότι η εταιρεία θέτει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η NSO βρέθηκε στο επίκεντρο […]

adolo-gala-eidiseis-logo-banner-nea-enimerosi

Το Adologala.gr την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις, συμμετέχοντας αλληλέγγυα στην απεργία των Δημόσιων ΜΜΕ

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 / 7 / 2022 , 5:31 από news_room Το Adologala.gr την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις, συμμετέχοντας αλληλέγγυα στην απεργία των Δημόσιων ΜΜΕ Το Adologala.gr την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 δεν θα δημοσιεύσει ειδήσεις, και δεν θα ανανεώσει την σελίδα του, συμμετέχοντας αλληλέγγυα στην απεργία των Δημόσιων ΜΜΕ όπου […]