25 °C Athens, GR
22/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννη Πετρίδη στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό Κάτω Πατησίων Οικουμενικός: «Όπου η Εκκλησία εναγκαλίζεται με την κοσμική εξουσία, χάνει τον δρόμο της, όπως δυστυχώς, συμβαίνει με την Εκκλησία της Ρωσίας» Eπετειακή εκδήλωση του Γυμνάσιου Γαζίου Δήμου Μαλεβιζίου, Ηρακλείου Κρήτης για τους Άγιους Τέσσερεις Νεομάρτυρες στο Ρέθυμνο Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία στο Άγιο Όρος O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ στις Μητροπολιτικές Κατασκηνώσεις της Φθιώτιδας Τελετή έναρξης 5ου Συνέδριου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων & Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον Οικουμενικός Πατριάρχης: «Χωρίς αγάπη και πνεύμα θυσίας και προσφοράς, τίποτε το αγαθόν δεν μπορεί να γίνει στον κόσμο» Κυριακή των Μυροφόρων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ι.Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Σε Ρώμη και Φλωρεντία η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, στις 22 και 23 Μαΐου

Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει»

Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει»

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 30 / 4 / 2024 , 8:06 από news_room

Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει»

Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας – Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδνεϋ, βρέθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στη δεύτερη Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μεγάλης Τρίτης) και, στο τέλος αυτής, απηύθυνε στο εκκλησίασμα λόγους πνευματικής ωφελείας και οικοδομής.
Αναλύοντας καταρχάς την παραβολή του Κυρίου μας περί των Δέκα Παρθένων, σημείωσε πως η Εκκλησία, τοποθετώντας την στη δεύτερη ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, θέλει να υπομνήσει πως η παρθενία αποτελεί μεν σπουδαία αρετή, όμως μείζον της σωματικής καθαρότητος είναι η καθαρότητα της ψυχής. Για την ακρίβεια, όπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, η Εκκλησία μας προκρίνει την αρετή της σωφροσύνης, όπου συνυπάρχουν και συμπορεύονται η καθαρότητα σώματος και ψυχής.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος εστίασε την προσοχή του στην ευαγγελική περικοπή που ανεγνώσθη κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας, η οποία παρουσιάζει τα φοβερά «ουαί» του Κυρίου μας κατά των υποκριτών Φαρισαίων. Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την ιδιοπροσωπία των Φαρισαίων, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για ανθρώπους οι οποίοι είχαν υιοθετήσει έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής, όπου, αν και λειτουργούσαν στο όνομα των θρησκευτικών κανόνων, οι πράξεις τους δεν είχαν αντίκτυπο ούτε στον Θεό, ούτε και στον πλησίον. «Προσπαθούσαν να κάνουν πράγματα μόνο και μόνο για να επαναπαύσουν, να ξεγελάσουν τη συνείδησή τους», διέκρινε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα οι Φαρισαίοι επιχειρούσαν, αυτόκλητα, να ελέγχουν τους άλλους ανθρώπους. Καθότι όμως η συμπεριφορά τους απείχε από την αλήθεια και ήταν βαθιά υποκριτική, προσφυώς ο Χριστός τους παρομοίασε με ασβεστωμένους τάφους που εξωτερικά δείχνουν ωραίοι και περιποιημένοι, μα από μέσα είναι γεμάτοι με ακαθαρσίες.
Ολοκληρώνοντας αυτή την αναφορά του, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όλους να ελέγξουν καθείς τον εαυτό του, διερωτώμενοι μήπως η συμπεριφορά και η στάση ζωής τους προσιδιάζει σε εκείνη των Φαρισαίων. Κατέληξε δε υπενθυμίζοντας ότι βάση της υποκρισίας αποτελεί το ψέμα, το οποίο, όπως υπογράμμισε, «είναι διαλυτικό στοιχείο για κάθε σχέση και για κάθε προσπάθεια πνευματικής προκοπής». Συμβούλευσε άπαντες να αποφεύγουν τα ψέματα και, προς τούτο, απηύθυνε μία πρακτική συμβουλή: «Να αποφεύγετε να λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Γιατί όταν ένας άνθρωπος λέει ψέματα σε άλλον, σημαίνει ότι έχει εξοικειωθεί με το ψέμα και δεν μπορεί κυρίως και πρωτίστως να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο εαυτός του. Να σταματήσουμε λοιπόν να λέμε ψέματα στον εαυτό μας και να είμαστε ειλικρινείς. Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει».
Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας π. Παναγιώτη Πρωτοψάλτη, τον Διάκονο π. Μελίτωνα Χαρίδημο και τη Διοίκηση της Κοινότητας Αγίας Ευφημίας, αφενός για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία που του παρείχαν, αφετέρου για το έργο το οποίο επιτελούν και για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν υπέρ της προόδου της Εκκλησίας και του Ελληνισμού της περιοχής.

Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει» Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει» Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει» Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει» Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει» Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει» Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει»

Σχετικά Άρθρα

Ιερατική Σύναξη κληρικών Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως

Ιερατική Σύναξη κληρικών Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 3 / 3 / 2024 , 19:09 από news_room Με την ευλογία και τη Σεπτή παρουσία της Α.Θ. Παναγιότητος του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικού Πατριαρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024, Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομιου. Στους κληρικούς μίλησε, […]

Ιταλία: Ο πάπας ευλόγησε τους πιστούς από το νοσοκομείο Τζεμέλι, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 / 7 / 2021 , 23:12 από news_room Ο πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε τους πιστούς, πριν από λίγο, από μπαλκόνι του νοσοκομείου της Ρώμης Αγκοστίνο Τζεμέλι, όπου πριν από μια εβδομάδα υποβλήθηκε σε επέμβαση λόγω εκκολπωμάτων στο παχύ έντερο. Ο Φραγκίσκος, περιστοιχισμένος από μικρούς ασθενείς του νοσοκομείου, ευχαρίστησε όλους όσοι, και μέσω της […]