29 °C Athens, GR
03/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Τασούλας προς Τραμπ: Βαθιά ριζωμένοι οι δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ Λέρος : Μουσική, θέατρο και παράδοση σε ένα μοναδικό πολύμηνο πολιτιστικό φεστιβάλ – Πρόγραμμα 2026 Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο λιμάνι Ραφήνας Ο ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ανδόρρα Βενεζουέλα: Συνεχίζεται η μάχη για τον εντοπισμό αγνοουμένων μετά τους σεισμούς Το Ιράν αποχαιρετά τον Αλί Χαμενεΐ – Ξεκινά η ιστορική κηδεία Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία στο Κλίβελαντ για το 48ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των πολυκατοικιών: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, διαμερίσματα και κανονισμούς Αθήνα: Συλλήψεις από την ΔΑΟΕ φιλάθλων για οπαδική βία, ναρκωτικά, εκβιάσεις και εμπρησμούς Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ

Απουσία αντικειμενικής αξιολόγησης μελών Αστυνομίας διαπιστώνει η Επίτροπος Διοικήσεως

Απουσία αντικειμενικής αξιολόγησης μελών Αστυνομίας διαπιστώνει η Επίτροπος Διοικήσεως

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 2 / 2024 , 19:56 από news_room

Υπάρχει παντελής απουσία ενός αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης των ακαδημαϊκών προσόντων των μελών της Αστυνομίας και της συνάφειάς τους με τα αστυνομικά καθήκοντα, κατά τις διαδικασίες μοριοδότησής τους για σκοπούς προαγωγής, αναφέρει σε Έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, αναφορικά με παράπονα τριών Αστυνομικών για τη μη μοριοδότηση ακαδημαϊκών προσόντων τους κατά τη διαδικασία αξιολόγησής τους για σκοπούς προαγωγής.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, από την έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο της Επιτρόπου σε σχέση με συγκεκριμένα παράπονα προκύπτει ότι υπάρχει παντελής απουσία ενός αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης των ακαδημαϊκών προσόντων των μελών της Αστυνομίας και της συνάφειάς τους με τα αστυνομικά καθήκοντα, κατά τις διαδικασίες μοριοδότησής τους για σκοπούς προαγωγής, καθότι σύμφωνα με τον Καν. 7(3)(α) η βαθμολόγηση των ακαδημαϊκών προσόντων περιορίζεται στην κατοχή, μεταξύ άλλων, πανεπιστημιακού τίτλου, μεταπτυχιακού τίτλου και διδακτορικού διπλώματος, χωρίς να προσδιορίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι τομείς σπουδών, με αποτέλεσμα ο βαθμός της συνάφειας τους να εναπόκειται, εν τέλει, στην υποκειμενική κρίση της εκάστοτε Επιτροπής Αξιολόγησης.

Προστίθεται ότι η απουσία αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων συνάφειας των ακαδημαϊκών προσόντων των υποψηφίων με τα αστυνομικά καθήκοντα που καλούνται να εκτελέσουν, αναμφισβήτητα επιτρέπει ενδεχόμενες αυθαίρετες ερμηνείες, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται εμμέσως από την παραδοχή της Αστυνομίας για ανάγκη τροποποιήσεων των σχετικών Κανονισμών που περιλαμβάνουν και τα θέματα συνάφειας των πτυχίων με τα αστυνομικά καθήκοντα.

Στην Έκθεση εξηγείται ότι το ένα παράπονο διαφοροποιείται από τα άλλα δύο καθώς στην πρώτη περίπτωση τα ακαδημαϊκά προσόντα του παραπονούμενου είχαν μοριοδοτηθεί σε προηγούμενες διαδικασίες προαγωγών, αλλά όχι στην αξιολόγηση του 2021. Ωστόσο, σημειώνει η Έκθεση, στα άλλα δύο παράπονα δεν τίθεται ζήτημα προηγούμενης μοριοδότησης των πτυχίων των παραπονούμενων σε παλαιότερες διαδικασίες αξιολογήσεων, αλλά θίγεται το γενικότερο ζήτημα ως προς το ποιός τίτλος σπουδών δύναται να καθοριστεί ως συναφής με τα αστυνομικά καθήκοντα.

Στην Έκθεσή της η Επίτροπος σημειώνει ότι «σε σχέση με τα τρία παράπονα που τέθηκαν ενώπιον μου, διευκρινίζεται ότι υπάρχει διαχωρισμός ως προς το περιεχόμενο του αντικειμένου τους».

Υπογραμμίζεται δε, επίσης, ότι σκοπός της Έκθεσης δεν είναι να αμφισβητήσει ή να επιδιώξει να ανατρέψει τα αποτελέσματα των διαδικασιών αξιολόγησης υποψηφίων για σκοπούς προαγωγής που πραγματοποιήθηκαν το 2021, καθώς έχουν δημιουργηθεί δικαιώματα τρίτων προσώπων που μόνο το αρμόδιο Δικαστήριο θα μπορούσε να ανατρέψει.
Close X

Στην Έκθεση διευκρινίζεται ότι η πρωτογενής εξέταση του καθορισμού συγκεκριμένων κριτηρίων συνάφειας των ακαδημαϊκών προσόντων και της ανάλογης σημασίας που θα πρέπει να αποδοθεί σε αυτά σε σχέση με τα αστυνομικά καθήκοντα, εναπόκειται αποκλειστικά στην Αστυνομία, ως η αρμόδια αρχή για τη διευθέτησή του.

Αναφέρεται ότι «σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι αρμοδιότητα του θεσμού που εκπροσωπώ» να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, όταν διαπιστώνεται ότι η υπηρεσία ενεργεί κατά τρόπο που παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της καλής πίστης για σκοπούς βελτίωσης και άρση της οποιαδήποτε άδικης μεταχείρισης με τροποποίηση υφιστάμενων ή την δημιουργία νέων κανονισμών .

Στην Έκθεσή της η Επίτροπος αναφέρει ότι «αξιολογώντας τα δεδομένα των περιπτώσεων που τέθηκαν ενώπιον μου στο σύνολό τους, εισηγούμαι την υιοθέτηση μιας διαδικασίας αξιολόγησης των ακαδημαϊκών προσόντων των μελών της Αστυνομίας, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η διαφάνεια, η συνέπεια και δίκαιες αποφάσεις σε σχέση με την πίστωση ή όχι μορίων των διάφορων πτυχίων που παρουσιάζονται από τους υποψήφιους».

Εξηγεί ότι για το λόγο αυτό διαβιβάζει τα ευρήματα της έρευνάς της στον Αρχηγό Αστυνομίας με την εισήγηση όπως τα λάβει σοβαρά υπόψη και προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, με σχετική ενημέρωση του Γραφείου της Επιτρόπου.

Στην Έκθεση σημειώνεται ότι η Αστυνομία από πλευράς της είχε αναφέρει ότι τα ακαδημαϊκά προσόντα των παραπονούμενων δε λήφθηκαν υπόψη από τις Επιτροπές Αξιολόγησης, καθώς δε θεωρήθηκαν συναφή με τα αστυνομικά καθήκοντα, όπως αυτά απορρέουν από τον Περί Αστυνομίας Νόμο του 2004 (73(I)/2004) και των βάσει τούτου εκδοθέντων Κανονισμών Κ.Δ.Π. 214/2004.

Προστίθεται ακόμη ότι η ηγεσία της Αστυνομίας επεξεργάζεται τροποποιήσεις στους Κανονισμούς Προαγωγών, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα θέματα συνάφειας των πτυχίων με τα αστυνομικά καθήκοντα.

Στην Έκθεσή της η Επίτροπος αναφέρει ότι «η εμπλεκόμενη υπηρεσία, στην επικοινωνία που είχαμε, ανέφερε ότι η Ηγεσία της Αστυνομίας επεξεργάζεται τροποποιήσεις στους Κανονισμούς Προαγωγών, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα θέματα συνάφειας των πτυχίων με τα αστυνομικά καθήκοντα. Παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα πέραν των 20 μηνών, δεν έχω μέχρι σήμερα ενημερωθεί σχετικά με οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

19η επέτειος εκλογής του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β

19η επέτειος εκλογής του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 / 10 / 2023 , 23:03 από news_room Με ιεροπρέπεια και σεμνότητα εωρτάσθηκε στην Αλεξάνδρεια την Δευτέρα, 9η Οκτωβρίου 2023, η 19η επέτειος από της εκλογής και αναρρήσεως της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ στον Αποστολικό και Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου (9 Οκτωβρίου 2004). […]

Ημερίδα για τον Ησυχασμό και τους Ζηλωτές της Θεσσαλονίκης

Ημερίδα για τον Ησυχασμό και τους Ζηλωτές της Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 6 / 2025 , 8:02 από news_room Η Ησυχαστική Έριδα και το Κίνημα των Ζηλωτών του 14ου απασχόλησαν την εκδήλωση – συζήτηση, που διοργάνωσε η “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη” στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και με το 44ο Φεστιβάλ […]