16 °C Athens, GR
28/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στη Νέα Υόρκη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πρωθυπουργός στις δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι Βοιωτίας Η Ε΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιαπωνία Το νέο Honda Cr-V απέσπασε πέντε αστέρια στις δοκιμές του Euro Ncap Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτήριου για την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας Μητρόπολη Ρεθύμνης : Επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από το Μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Σύγχυση στην αγορά αρνιού το Πάσχα – Μέτρο της Κυβέρνησης για να μην μείνουν χωρίς αρνί πολλοί πολίτες Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της “ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ” στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Enterprise Greece : Διήμερη αποστολή στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξή της ως κέντρου έρευνας και καινοτομίας

Η εορτή του Αγίου Σάββα Αρχιεπισκόπου Σερβίας στην Μητρόπολη Λεμεσού

Η εορτή του Αγίου Σάββα Αρχιεπισκόπου Σερβίας στην Μητρόπολη Λεμεσού

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 15 / 1 / 2024 , 13:14 από news_room

Στις 14 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας μαζί με την απόδοση της εορτής των Θεοφανείων εορτάζει και την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Σάββα πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας. Ο Άγιος Σάββας έζησε στα τέλη του 12ου αιώνα και στις αρχές του 13ου αιώνα. Ήταν δευτερότοκος γιος του ηγεμόνα της Σερβίας Στεφάνου Α’ Νεμάνια (στις βυζαντινές πηγές αναφέρεται Νεεμάν) και της πριγκίπισσας Άννας. Το λαϊκό του όνομα ήταν Ρέσκο. Από μικρό παιδί είχε μεγάλη συμπάθεια στις χριστιανικές αρετές και σε ηλικία 17 χρονών πήγε στο Άγιο Όρος, όπου με συγκατάθεση του βασιλιά πατέρα του έγινε μοναχός στη Μονή Βατοπαιδίου και μετονομάστηκε Σάββας. Αργότερα, μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ήλθε εκεί και ο βασιλιάς πατέρας του, Συμεών.

Το βασιλικό παράδειγμα ακολούθησαν και άλλοι Σέρβοι. Έτσι, περί το 1195, κτίστηκε η Σέρβικη Μονή Χιλιανδαρίου, με πρωτοβουλία του οσίου Σάββα. Στην εποχή του βασιλιά Θεοδώρου Λασκάρεως, ο όσιος Σάββας εστάλη από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους στη Νίκαια για σημαντικές υποθέσεις της. Τα προσωπικά όμως χαρίσματα του Όσιου έκαναν μεγάλη εντύπωση στον βασιλιά και στον Πατριάρχη, και τον ανάγκασαν να δεχτεί το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Σερβίας. Οι Σέρβοι τον υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Πράγματι ο όσιος Σάββας, εκτέλεσε τη διακονία του με θαυμαστό ζήλο.

Ο Άγιος Σάββας, αφού εργάσθηκε κατά Θεό, κοιμήθηκε με ειρήνη στο Τύρνοβο το έτος 1236. Το ιερό λείψανό του βρέθηκε άφθορο, αλλά κάηκε το έτος 1594 από τον Σινάν πασά στο Βελιγράδι.

Στον ιερό ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στον Ύψωνα, υπάρχει παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Σέρβο Άγιο Σάββα. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ανήμερα της εορτής του Αγίου, προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ύψωνα κ. Παντελής Γεωργίου και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα των Κατηχητικών Συνάξεων, Δημοτικού, της Ενορίας.

Η εορτή του Αγίου Σάββα Αρχιεπισκόπου Σερβίας στην Μητρόπολη Λεμεσού

Σχετικά Άρθρα

Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Σίμωνος του Ζηλωτού – 10 Μαΐου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 5 / 2021 , 10:27 από news_room Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Σίμωνος του Ζηλωτού – 10 Μαΐου Σήμερα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Σίμωνος του Ζηλωτού, των μαρτύρων Αλφειού, Φιλαδέλφου, Κυπρίνου, Ονησίμου, Εράσμου και άλλων δεκατεσσάρων μαρτύρων. Ο Άγιος Απόστολος Σίμων ονομάσθηκε Κανανίτης, δηλ. Ζηλωτής. Καταγόταν από […]

Νομοσχέδιο της βουλευτή Μαλλιωτάκη ζητά από Μπάιντεν να κάνει το Κυπριακό υψηλή προτεραιότητα

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 5 / 2021 , 12:26 από news_room Με νομοσχέδιο που παρουσίασε στη Βουλή η Ελληνοαμερικανίδα ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, καλείται η Κυβέρνηση Μπάιντεν να καταδικάσει την Τουρκία για την παράνομη κατοχή της Κύπρου και ενθαρρύνεται η Κυβέρνηση να καταστήσει την επίλυση του προβλήματος υψηλή προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής, «μία θέση […]