28 °C Athens, GR
24/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026 Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026

Άλλοι 15 γύπες έχουν φθάσει στην Κύπρο από την Ισπανία

Άλλοι 15 γύπες έχουν φθάσει στην Κύπρο από την Ισπανία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 20 / 12 / 2023 , 18:01 από news_room

Αφίχθηκαν αεροπορικώς την περασμένη εβδομάδα ακόμη 15 γύπες από την Ισπανία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες», με σκοπό τη διάσωση του απειλούμενου Πυρόχρου Γύπα Gyps fulvus.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το BirdLife Cyprus, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Vulture Conservation Foundation και το Terra Cypria αναφέρουν ότι συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο 44 γύπες, 29 από τους οποίους έχουν ήδη απελευθερωθεί στην κυπριακή ύπαιθρο.

Όπως σημειώνουν οι 15 γύπες μεταφέρθηκαν σε ειδικό κλωβό εγκλιματισμού της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας στην επαρχία Λεμεσού, όπου θα παραμείνουν για διάστημα έξι μηνών, τουλάχιστον.

Όπως και με τους προηγούμενους γύπες που απελευθερώθηκαν, στα πουλιά θα τοποθετηθούν δορυφορικοί πομποί για την παρακολούθηση των κινήσεων τους, καθώς και για την έγκαιρη παρέμβαση διάσωσής τους σε περίπτωση που κάποιο πουλί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αναφέρεται στη ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η εισαγωγή των Γυπών έγινε από την Ισπανία, καθώς η χώρα φιλοξενεί το 90-95% των γυπών της Ευρώπης, με τον πληθυσμό του Πυρόχρου Γύπα να αριθμεί 30.000 ζευγάρια.

Τα πουλιά που επιλέχθηκαν για μεταφορά στην Κύπρο ήταν νεαρά, που εκκολάφθηκαν στην Ισπανία και τα οποία κατέληξαν στο νοσοκομείο άγριας ζωής AMUS εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή αδυναμίας.

Αφού έλαβαν περίθαλψη και ανάρρωσαν πλήρως, επιλέγηκαν για το πρόγραμμα ενίσχυσης του πληθυσμού της Κύπρου με τη στήριξη του Vulture Conservation Foundation, οι οποίοι οργάνωσαν τη διαδικασία της μεταφοράς των πουλιών και μοιράστηκαν την εμπειρογνωμοσύνη τους σχετικά με την εισαγωγή πουλιών για σκοπούς ενίσχυσης του τοπικού πληθυσμού.

Η εισαγωγή πουλιών από άλλες περιοχές, με σκοπό την ενδυνάμωση και διατήρηση πληθυσμών απειλούμενων ειδών, είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε όλο τον κόσμο.

Όπως εξηγούν το BirdLife Cyprus, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Vulture Conservation Foundation και το Terra Cypria λόγω του εξαιρετικά μικρού αριθμού γυπών, που έχει πλέον η Κύπρος, του αργού ρυθμού αναπαραγωγής του είδους και των συχνών δηλητηριάσεων από φόλες, ο πληθυσμός του Γύπα στην Κύπρο δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μάλιστα, βάσει μελέτης που εκπόνησε το Vulture Conservation Foundation, προβλέπεται ότι ο κυπριακός πληθυσμός θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αν η συχνότητα δηλητηριάσεων παραμείνει στα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα (4 περιστατικά δηλητηρίασης κάθε 5 χρόνια).

Αν όμως μέσω δράσεων διατήρησης, όπως η αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για το είδος, καταφέρουμε να μειώσουμε τη συχνότητα δηλητηριάσεων κατά 90% (δηλ. ένα περιστατικό κάθε 10 χρόνια) και αν ταυτόχρονα ενισχύσουμε τον πληθυσμό με εισαγωγή πουλιών θα πετύχουμε την ανάκαμψη του πληθυσμού μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, προστίθεται.

Από τα 29 ισπανικά πουλιά, που έχουν απελευθερωθεί μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί η απώλεια τεσσάρων. Δύο λόγω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ένα λόγω πρόσκρουσης σε εναέρια ηλεκτρικά καλώδια και ένα λόγω ηλεκτροπληξίας), ένα λόγω δηλητηρίασης και ένα λόγω αποπροσανατολισμού.

ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Εθιμοτυπική επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στον Μητροπολίτη Βεροίας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 / 7 / 2021 , 1:55 από news_room Την Παρασκευή 16 Ιουλίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων δέχθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Βεροίας από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Κεντρική Μακεδονία. Την Υπουργό συνόδευαν ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Αναστάσιος Μπαρτζώκας, […]

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ επί τη Εορτή των Χριστουγέννων 2020

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 12 / 2020 , 16:22 από news_room Ποιμαντορική ἐγκύκλιος Χριστουγέννων 2020 Δαβίδ ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτης Γρεβενῶν Πρός τό εὐσεβές πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γρεβενῶν             Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,           Πρίν ἀπό 2020 χρόνια, τήν ἀνεπανάληπτη ἐκείνη νύχτα τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ στή Βηθλεέμ, ἀκούστηκε ὁ ἀγγελικός ὕμνος «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί […]