25 °C Athens, GR
25/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026

Ακόμα μία σημαντική πιστοποίηση για το διεθνή αεροδρόμιο Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος

Ακόμα μία σημαντική πιστοποίηση για το διεθνή αεροδρόμιο Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 14 / 9 / 2023 , 17:45 από news_room

Ακόμα μια σημαντική διεθνής αναγνώριση για τις περιβαλλοντικές προσπάθειες του αεροδρομίου της Αθήνας, στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe):

Συγκεκριμένα, μετά τα στάδια «Χαρτογράφηση» (2009), «Μείωση» (2011), «Βελτιστοποίηση» (2014) και «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα» (2016), ο ΔΑΑ πιστοποιήθηκε στο τελευταίο και πιο απαιτητικό στάδιο «Μετάβαση» (Transition) του προγράμματος, στο σχεδιασμό του οποίου υπήρξε πρωτοστάτης και υποστηρίζει ενεργά από την έναρξή του και μέχρι σήμερα.

Μετά από μία μακροχρόνια προσπάθεια να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας από τις εγκαταστάσεις του, που περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων στον τρόπο λειτουργίας του αλλά και επενδύσεις σε νέο και λιγότερο ενεργοβόρο εξοπλισμό, ο ΔΑΑ έχει καταφέρει να μειώσει δραματικά το δικό του αποτύπωμα άνθρακα κατά 60% από το 2005 έως το 2022.

Στο στάδιο της «Μετάβασης», ο ΔΑΑ προχώρησε ένα ακόμα βήμα δεσμευόμενος σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2025. Η δέσμευση αυτή συνάδει με τη δέσμευση του ΔΑΑ για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2025, μέσω του οδικού χάρτη, το «Route 2025». Στο πλαίσιο του Route 2025, ο ΔΑΑ στοχεύει επίσης να γίνει ο πρώτος διαχειριστής αεροδρομίων που θα καλύψει το 100% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια με ιδιοπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.

Ήδη από το Μάρτιο 2023 προστέθηκε στην ήδη λειτουργούσα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά των 8 MWp, ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 16 MWp (πρώτη φάση του Route 2025) για ιδιοκατανάλωση, ο οποίος εκτείνεται σε μια έκταση 210.000 τ.μ.. Η παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού της πρώτης φάσης αντιστοιχεί στο 45% των αναγκών της ηλεκτρικής κατανάλωσης της εταιρείας αεροδρομίου, μειώνοντας ανάλογα και τις έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Με την ολοκλήρωση της επόμενης φάσης έως το 2025 θα εξασφαλισθεί η παραγωγή του 100% των αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια για την επόμενη εικοσαετία.

Επιπλέον, ο ΔΑΑ προχωρά στη σταδιακή αντικατάσταση μέρους του στόλου οχημάτων του με ηλεκτρικά οχήματα, καθώς επίσης μελετά τη χρήση βιοκαυσίμου στα βαριά οχήματα και στον εξοπλισμό. Τέλος, εξετάζεται η αντικατάσταση του φυσικού αερίου για τη θέρμανση, καθώς και για την παραγωγή ζεστού νερού καθημερινής χρήσης, με εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης οι οποίες δεν προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Με την πιστοποίησή του στο στάδιο της «Μετάβασης», ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατατάσσεται σε ένα από τα κορυφαία αεροδρόμια διεθνώς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά έμπρακτα τη δέσμευσή του στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η πιστοποίησή ισχύει έως το 2026.

Παράλληλα με το σημαντικό του ρόλο ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, ο ΔΑΑ επιτυγχάνει τη θεαματική μείωση του οικολογικού αποτυπώματός του, επιδιώκοντας και επιτυγχάνοντας παράλληλα την περιβαλλοντική σύμπραξη του συνόλου των φορέων που δραστηριοποιούνται στην αεροδρομιακή κοινότητα.

*Σημειώνεται ότι στο στάδιο της μετάβασης, μαζί με το αεροδρόμιο της Αθήνας, βρίσκονται αεροδρόμια όπως του Λονδίνου (Χίθροου), του Άμστερνταμ (Σκίπολ) και του Ντάλας (Ντάλας Φορτ Γουόρθ).

Σχετικά Άρθρα

Ι.Μ. Ρόδου: Επιστημονική, Θεολογική και Ιστορική Ημερίδα για την ανάδειξη του ρόλου της Παναγίας στο μυστήριο της Σωτηρίας

Ι.Μ. Ρόδου: Επιστημονική, Θεολογική και Ιστορική Ημερίδα για την ανάδειξη του ρόλου της Παναγίας στο μυστήριο της Σωτηρίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 15 / 8 / 2025 , 22:15 από news_room Στις 20 Αυγούστου, και ώρα 19:oo μ.μ., η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν. Παναγίας Καθολικής, με τη ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου και υπό τη Αιγίδα της Ι.Μ. Ρόδου διοργανώνει Επιστημονική, Θεολογική και Ιστορική Ημερίδα στα πλαίσια της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως […]

Υπό έλεγχο δασική πυρκαγιά στην Κλήρου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 5 / 2021 , 9:36 από news_room Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι χθες, Κυριακή 09/05/2021, γύρω στις 12:50 το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Μαθιάτης, στην Κλήρου. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μια ώρα αργότερα, αφού έκαψε έκταση τριών εκταρίων ιδιωτικής γης, καλυμμένα με […]