24 °C Athens, GR
27/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λέρος: Συλλείτουργο και Δοξολογία για την 80η επέτειο βυθίσεως του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Επίσκεψη πληρωμάτων του ΠΝ στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Θεσσαλονίκη: Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό μητροπολίτης και πρωτοσύγκελος για υπεξαίρεση μνημείων από ναό Α’ Συνέδριο Στελεχών Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Κουβαλούσε» στο πορτ μπαγκάζ 22 κιλά κάνναβης αλλοδαπός που συνελήφθη Τη δυναμική της συμπόρευσης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ανάδειξε η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Διάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στο Ζάγκρεμπ – Ομιλητής ο βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ Απαγορευτικό σε νέες παροχές από το οικονομικό επιτελείο 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η μάχη της Λέρου και η βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών

Στην Ίμβρο, από την Χαλκηδόνα, μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στην Ίμβρο από την Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 8 / 2023 , 14:15 από news_room

Στην Ίμβρο, από την Χαλκηδόνα, μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπροσευχήθηκε την Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023, στην Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου, του χωριού του, Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Ι. Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μητροπολιτών, κληρικών, μοναχών, προεστώτων, κοινοταρχών, διδασκάλων, και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν από οποιαδήποτε θέση για το κοινό καλό και για την πνευματική πρόοδο των κατοίκων της ιστορικής και μαρτυρικής Ίμβρου. Επίσης, μνημονεύτηκαν τα ονόματα του εξ Ίμβρου μαρτυρικώς τελειωθέντος αειμνήστου Ιερομονάχου Αναστασίου Κρητικού του Ιβηρίτου, καθώς και των κατά σάρκα γονέων του Πατριάρχου, Χρήστου και Μερόπης, των οποίων τα λείψανα μεταφέρθηκαν στη νήσο και ενταφιάστηκαν μετά τη Θεία Λειτουργία στο παρακείμενο Κοιμητήριο του χωριού, όπου αναπαύεται από τον περασμένο Ιανουάριο και η αυταδέλφη του Παναγιωτάτου, Ζαχαρώ.

Ο Παναγιώτατος, στη σύντομη ομιλία του μετά την Θεία Λειτουργία, απευθύνθηκε προς το εκκλησίασμα με ιδιαίτερη συγκίνηση.

“Ενώσαμε όλοι τις προσευχές μας με μεγάλη συγκίνηση κατά την αεί αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, αυτό το δώρο του ουρανού προς τους πιστούς, τους απ’ αιώνος, τους νυν και τους έως των εσχάτων, τελέσαντες πάνδημον ιερόν μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των διακονήσαντων την ιστορικήν και μαρτυρικήν Ίμβρον, Μητροπολιτών, κληρικών, μοναστών, προεστώτων, κοινοταρχών, διδασκάλων, όλων εκείνων, οι οποίοι άφησαν την σφραγίδα τους εις τα κοινά της μικρής πατρίδος μας, και αγωνήσθηκαν για την πνευματική προκοπή των κατοίκων της και την κοινωνική πρόοδο.

Εδεήθημεν σήμερα εν κατανύξει και διά τας ψυχάς των κατά σάρκα γονέων της ημών Μετριότητος, τα οστά των οποίων μεταφέραμε από τη Χαλκηδόνα και θα αναπαύωνται έως της κοινής αναστάσεως εις τα άγια χώματα της Ίμβρου, εις το κοιμητήριον των Αγίων Θεοδώρων, εις το χωρίον, όπου αμφότεροι είδαν το φως του ηλίου. Προσηυχήθημεν επίσης διά την ανάπαυσιν της ψυχής της αυταδέλφης μας Ζαχαρούς, η οποία εκοιμήθη προ οκταμήνου και, κατά την προσωπική της επιθυμία, ετάφη εδώ εις τους αγαπημένους της Αγίους Θεοδώρους. Είη η μνήμη αυτών αιωνία και άληστος!”

Στη συνέχεια, και αφού αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στην παρουσία των συμπροσευχομένων Σεβ. Αρχιερέων Καναδά κ. Σωτηρίου, Μοσχονησίων κ. Κυρίλλου, και Μύρων κ. Χρυσοστόμου, ο Πατριάρχης πρόσθεσε:

“Η σημερινή ημέρα δεν είναι διά την Μετριότητά μας καιρός λόγων. Επιθυμούμε όμως να ευχαριστήσουμε εκ βάθους καρδίας όλους εσάς, που συμμετέχετε στη Θεία Λειτουργία και στα μνημόσυνα. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους Ιερωτάτους αδελφούς Μητροπολίτας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κύριο Βαρνάβα για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και για τη συγκλονιστική ομιλία του, και Ίμβρου και Τενέδου κύριο Κύριλλο για την ιδέα και την οργάνωση του παρόντος πανδήμου μνημοσύνου, για τους πολλούς κόπους του και για όσα ανέφερε στην ομιλία του, μέσα από την αγάπη και τον πλούτο της καρδιάς του.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους σας, τους Ιμβρίους και τους πολυτίμους φίλους μας, για την παρουσία σας στη Θεία Λειτουργία και για τη συμπαράσταση προς τον Πατριάρχη σας. Τιμήσατε επίσης την ιερά μνήμη των προαπελθόντων προκρίτων Ιμβρίων, οι οποίοι, με τους αγώνες και τη μαρτυρία τους, συνέβαλαν στην καλλιέργεια και διάσωση της πνευματικής και πολιτισμικής ταυτότητός μας, και δείχνουν σε εμάς τους συγχρόνους και στις μελλοντικές γενεές τον δρόμο, ώστε να εξασφαλισθή η συνέχεια της παρουσίας μας στο νησί.

Κατακλείοντας, απευθύνουμε και πάλι εγκάρδιες ευχαριστίες για τη συγκινητική συμμετοχή όλων σας. Όταν ψάλλουμε το «Αιωνία η μνήμη», ικετεύουμε τον Κύριον της δόξης να κρατήση τα ονόματα των κεκοιμημένων στην αιώνια μνήμη Του κατά την «κοινήν ανάστασιν» εις την δευτέρα και ένδοξο Αυτού παρουσίαν, και να τους εντάξη εις την «καινήν κτίσιν», όπου «ο θάνατος ουκ έσται έτι, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος ουκ έσται έτι» (Αποκ. κα’, 4), όπου ο Θεός θα είναι «τα πάντα εν πάσιν» (Α’ Κορ. ιε’, 28).

Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!”

Προηγουμένως, μίλησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, καθώς και ο ποιμενάρχης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος.

Εκκλησιάστηκαν κληρικοί και Μοναχές, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο αδελφός του Παναγιωτάτου Νικόλαος Αρχοντώνης, με την σύζυγό του Αικατερίνα, από την Αυστραλία, πλήθος πιστών από το νησί και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό.

Στην Ίμβρο από την Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη Στην Ίμβρο από την Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη Στην Ίμβρο από την Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη Στην Ίμβρο από την Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη Στην Ίμβρο από την Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη Στην Ίμβρο από την Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη Στην Ίμβρο από την Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη Στην Ίμβρο από την Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη Στην Ίμβρο από την Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη Στην Ίμβρο από την Χαλκηδόνα μεταφέρθηκαν τα λείψανα των γονέων του Οικουμενικού Πατριάρχη

Σχετικά Άρθρα

Διαδηλώσεις και κατηγορίες σε βάρος της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ, ενόψει της συμπλήρωσης 6 μηνών από το πραξικόπημα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 31 / 7 / 2021 , 14:49 από news_room Μικρές ομάδες φοιτητών διαδήλωσαν σήμερα στο Μανταλέι κατά της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ και οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενόψει της συμπλήρωσης έξι μηνών από την κατάληψη της εξουσίας από το στρατό. […]

Εκπρόσωποι τοπικών ορθόδοξων Εκκλησιών συμμετείχαν στους εορτασμούς στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος – Αγίου Σεργίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 15 / 10 / 2021 , 2:41 από news_room Στις 8 Οκτωβρίου 2021, που η Εκκλησία μνημονεύει την κοίμηση του αγίου Σεργίου, καθηγουμένου του Ράντονεζ, θαυματουργού πασών των Ρωσιών, στον Ναό της Κοίμησης στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος – Αγίου Σεργίου ετελέσθη Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι […]

Pin It on Pinterest