29 °C Athens, GR
25/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Από σήμερα στα γήπεδα, είσοδος μόνο με το ψηφιακό εισιτήριο μέσω του Gov.gr Wallet Κυπριακό, και τώρα τι; ΗΠΑ: Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Κιμ Τσιτλ Η 102η Ανώτατη Συνέλευση της AHEPA στη Λεμεσό της Κύπρου Ομογενείς βουλευτές στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ της Ι.Α.Α. «Αποστολή» και στον Πολυχώρο «Λέλα Καραγιάννη» Χρειάζεται νέα προσέγγιση στο Κυπριακό είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αποτύχαμε όπου υιοθετήσαμε ξένα πρότυπα» Olympic Festival Paris 2024: Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά στο ΚΠΙΣΝ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό

Η εορτή του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης του Αιτωλού στην γενέτειρά του

Η εορτή του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης του Αιτωλού στην γενέτειρά του

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 10 / 8 / 2023 , 8:35 από news_room

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η ετήσια μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, του Αιτωλού στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με επίκεντρο τα Σιταράλωνα Τριχωνίδος, το χωριό, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Άγιος.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Άγιο Καλλίνικο, λέγοντας ότι υπήρξε μία μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα, που κόσμησε την τοπική μας Εκκλησία και την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, της οποίας ανεδείχθη ο «ποιμήν ο καλός». Μίλησε για την ασκητική του ζωή, την γνήσια και κενωτική αγάπη του, αλλά και τους θυσιαστικούς του αγώνες υπέρ της Εκκλησίας και του ποιμνίου του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, πνευματικό τέκνο του Αγίου Καλλινίκου, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Οφείλουμε αυτή τη μεγάλη τιμή της τοπικής μας Εκκλησίας κυρίως και πρωτίστως στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ Ιερόθεο, ο οποίος είχε το προνόμιο από τον Θεό να γνωρίσει τον Άγιο Καλλίνικο, να συνδεθεί πνευματικά μαζί του, να λάβει την χάρη της Ιερωσύνης από τα άγια χέρια του, να τον διακονήσει στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, ως ιεροκήρυκας, αλλά ταυτόχρονα να μαθητεύσει κοντά του και όλη αυτή την εμπειρία που αποκόμισε να την καταγράψει και να την διασώσει ως φιλόστοργος και ευγνώμων υιός, έτσι ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος και το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο να προβούν στις απαραίτητες συνοδικές αποφάσεις ανακηρύξεως του Αγίου Καλλινίκου ως Πατρός και Αγίου Επισκόπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προέτρεψε τους κατοίκους του χωριού, που με ευλάβεια συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία, να χαίρονται και να καυχώνται εν Κυρίω, γιατί ο τόπος τους γέννησε και ανέδειξε έναν τέτοιο Άγιο. «Είστε όλοι πνευματικά τέκνα του Αγίου Καλλίνικου. Εδώ γεννήθηκε, εδώ μεγάλωσε και αγίασε με το πέρασμά του και με την ασκητική του ζωή και πολιτεία τον τόπο σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης τους προέτρεψε να μιμούνται τη ζωή και το παράδειγμά του και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού, αντάξιου του μεγάλου Αγίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Έχετε ευθύνη όχι μόνο να διατηρήσετε τη μνήμη του Αγίου Καλλινίκου ζωντανή στον τόπο σας, αλλά και να φανείτε αντάξιοι αυτού του μεγάλου Αγίου. Να ακολουθήσετε πιστά την διδασκαλία του, το φρόνημα, την βιωτή του και να εμπνέεστε από το παράδειγμά του. Όλοι μαζί έχουμε χρέος ιερό να ανεγείρουμε σε τούτο τον τόπο, τον δικό του Ιερό Ναό, μεγαλοπρεπή και αντάξιο της μεγάλης εκκλησιαστικής προσωπικότητάς του για να αναδειχθεί ένα ακόμα προσκύνημα της τοπικής μας Εκκλησίας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Σωτήριο Θωμόπουλο, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, ο οποίος θα δωρίσει το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το Ιερό Προσκύνημα και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την παραχώρηση του οικοπέδου, ώστε σύντομα να φθάσουμε να θεμελιώσουμε τον Ιερό Ναό και το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανάσιο Μαυρομμάτη, τους εκπροσώπους των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, τους χορούς τον Ιεροψαλτών και τον Πρωτοψάλτη κ. Διονύσιο Θανασούλη που κατάγεται από το Θέρμο και υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης, τον Πρωτοσύγκελλο, αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη και τους εκλεκτούς πατέρες που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Αρχιμ. Γαβριήλ Πλάκα, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και τον Πρωτοπρ. Χρήστο Τριανταφύλλου που υπηρετεί στην μακρινή Αυστραλία, τον οποίο παρεκάλεσε, όταν ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση του Ιερού Ναού, να αναλάβει δράση για την ανέγερση και την αποπεράτωση του Ιερού Προσκυνήματος.

Δείτε επίσης:

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε: «Είμαι σίγουρος, ότι οι πρεσβείες του Αγίου Καλλινίκου σκέπουν ιδιαιτέρως τον γείτονα μας, πολυσέβαστο Μητροπολίτη Ναυπάκτου, ο οποίος ιδιαιτέρως ευλαβείται την μνήμη του πνευματικού του πατρός, Αγίου Καλλίνικου. Είμαι σίγουρος ότι ο Άγιος Καλλίνικος θα πρεσβεύει για την τοπική μας Εκκλησία, την οποία υπηρέτησε και θα ενδυναμώνει τον Επίσκοπό της στο έργο που του έχει αναθέσει ο Θεός, γιατί ο ίδιος ξέρει, όσο κανένας άλλος, τις ιδιομορφίες της τοπικής μας Εκκλησίας, τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν, το έργο που πρέπει να θεμελιωθεί σε όλα τα επίπεδα».

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος, οι Κληρικοί και ο κ. Δήμαρχος επισκέφθηκαν την πατρική οικία του Αγίου, όπου ξεναγήθηκαν στο χώρο που έζησε και μεγάλωσε ο Άγιος.

Η εορτή του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης του Αιτωλού στην γενέτειρά του

Σχετικά Άρθρα

Συνελήφθη στου Ζωγράφου ο καταζητούμενος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 2 / 7 / 2021 , 1:08 από news_room Μια γυναίκα 52 ετών έκρυβε τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, από τον περασμένο Οκτώβριο στο σπίτι της στου Ζωγράφου, όπου συνελήφθη απόψε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Ελληνίδα υπήκοο, με καταγωγή από την Ουκρανία, ομοϊδεάτισσα του υπ’ αριθμόν […]

Honda: Το νέο HR-V προσφέρει εξαιρετική υβριδική απόδοση, κορυφαία ευρυχωρία και μία απολαυστική οδηγική εμπειρία 

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 10 / 2021 , 23:50 από news_room Το νέο HR–V προσφέρει εξαιρετική υβριδική απόδοση, κορυφαία ευρυχωρία και μία απολαυστική οδηγική εμπειρία  Αποδοτικό και βελτιωμένο σύστημα κίνησης υπόσχεται μία μοναδική οδηγική εμπειρία Κομψό σχήμα coupe–SUV με καθαρή, σύγχρονη σχεδίαση Κορυφαία ευρυχωρία στην κατηγορία, με ένα ευπροσάρμοστο και άνετο εσωτερικό Ενσωματωμένη τεχνολογία υποστηρίζει […]