25 °C Athens, GR
26/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών Το Γενέθλιο της Θεοτόκου στη πόλη Μπετζάλλα Παρασημοφόρηση του νέου Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Οικουμενικός Πατριάρχης: Το αξίωμα του κληρικού είναι κατάθεση ψυχής και απαιτεί θυσία και αυτοπροσφορά Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην παρουσίαση του Βιβλίου «Ο π. Πολύκαρπος Επίσκοπος Τανάγρας» Συνεχίστηκαν για 2η μέρα οι εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Η ITA Airways συναντά τους Συνεργάτες της στην Αθήνα Ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου σε Προστάτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Τη Μάλαγα της Ισπανίας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Η εορτή του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης του Αιτωλού στην γενέτειρά του

Η εορτή του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης του Αιτωλού στην γενέτειρά του

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 10 / 8 / 2023 , 8:35 από news_room

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η ετήσια μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, του Αιτωλού στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με επίκεντρο τα Σιταράλωνα Τριχωνίδος, το χωριό, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Άγιος.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Άγιο Καλλίνικο, λέγοντας ότι υπήρξε μία μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα, που κόσμησε την τοπική μας Εκκλησία και την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, της οποίας ανεδείχθη ο «ποιμήν ο καλός». Μίλησε για την ασκητική του ζωή, την γνήσια και κενωτική αγάπη του, αλλά και τους θυσιαστικούς του αγώνες υπέρ της Εκκλησίας και του ποιμνίου του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, πνευματικό τέκνο του Αγίου Καλλινίκου, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Οφείλουμε αυτή τη μεγάλη τιμή της τοπικής μας Εκκλησίας κυρίως και πρωτίστως στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ Ιερόθεο, ο οποίος είχε το προνόμιο από τον Θεό να γνωρίσει τον Άγιο Καλλίνικο, να συνδεθεί πνευματικά μαζί του, να λάβει την χάρη της Ιερωσύνης από τα άγια χέρια του, να τον διακονήσει στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, ως ιεροκήρυκας, αλλά ταυτόχρονα να μαθητεύσει κοντά του και όλη αυτή την εμπειρία που αποκόμισε να την καταγράψει και να την διασώσει ως φιλόστοργος και ευγνώμων υιός, έτσι ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος και το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο να προβούν στις απαραίτητες συνοδικές αποφάσεις ανακηρύξεως του Αγίου Καλλινίκου ως Πατρός και Αγίου Επισκόπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προέτρεψε τους κατοίκους του χωριού, που με ευλάβεια συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία, να χαίρονται και να καυχώνται εν Κυρίω, γιατί ο τόπος τους γέννησε και ανέδειξε έναν τέτοιο Άγιο. «Είστε όλοι πνευματικά τέκνα του Αγίου Καλλίνικου. Εδώ γεννήθηκε, εδώ μεγάλωσε και αγίασε με το πέρασμά του και με την ασκητική του ζωή και πολιτεία τον τόπο σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης τους προέτρεψε να μιμούνται τη ζωή και το παράδειγμά του και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού, αντάξιου του μεγάλου Αγίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Έχετε ευθύνη όχι μόνο να διατηρήσετε τη μνήμη του Αγίου Καλλινίκου ζωντανή στον τόπο σας, αλλά και να φανείτε αντάξιοι αυτού του μεγάλου Αγίου. Να ακολουθήσετε πιστά την διδασκαλία του, το φρόνημα, την βιωτή του και να εμπνέεστε από το παράδειγμά του. Όλοι μαζί έχουμε χρέος ιερό να ανεγείρουμε σε τούτο τον τόπο, τον δικό του Ιερό Ναό, μεγαλοπρεπή και αντάξιο της μεγάλης εκκλησιαστικής προσωπικότητάς του για να αναδειχθεί ένα ακόμα προσκύνημα της τοπικής μας Εκκλησίας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Σωτήριο Θωμόπουλο, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, ο οποίος θα δωρίσει το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το Ιερό Προσκύνημα και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την παραχώρηση του οικοπέδου, ώστε σύντομα να φθάσουμε να θεμελιώσουμε τον Ιερό Ναό και το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανάσιο Μαυρομμάτη, τους εκπροσώπους των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, τους χορούς τον Ιεροψαλτών και τον Πρωτοψάλτη κ. Διονύσιο Θανασούλη που κατάγεται από το Θέρμο και υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης, τον Πρωτοσύγκελλο, αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη και τους εκλεκτούς πατέρες που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Αρχιμ. Γαβριήλ Πλάκα, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και τον Πρωτοπρ. Χρήστο Τριανταφύλλου που υπηρετεί στην μακρινή Αυστραλία, τον οποίο παρεκάλεσε, όταν ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση του Ιερού Ναού, να αναλάβει δράση για την ανέγερση και την αποπεράτωση του Ιερού Προσκυνήματος.

Δείτε επίσης:

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε: «Είμαι σίγουρος, ότι οι πρεσβείες του Αγίου Καλλινίκου σκέπουν ιδιαιτέρως τον γείτονα μας, πολυσέβαστο Μητροπολίτη Ναυπάκτου, ο οποίος ιδιαιτέρως ευλαβείται την μνήμη του πνευματικού του πατρός, Αγίου Καλλίνικου. Είμαι σίγουρος ότι ο Άγιος Καλλίνικος θα πρεσβεύει για την τοπική μας Εκκλησία, την οποία υπηρέτησε και θα ενδυναμώνει τον Επίσκοπό της στο έργο που του έχει αναθέσει ο Θεός, γιατί ο ίδιος ξέρει, όσο κανένας άλλος, τις ιδιομορφίες της τοπικής μας Εκκλησίας, τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν, το έργο που πρέπει να θεμελιωθεί σε όλα τα επίπεδα».

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος, οι Κληρικοί και ο κ. Δήμαρχος επισκέφθηκαν την πατρική οικία του Αγίου, όπου ξεναγήθηκαν στο χώρο που έζησε και μεγάλωσε ο Άγιος.

Η εορτή του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης του Αιτωλού στην γενέτειρά του

Σχετικά Άρθρα

Τα κοινωνικά εστιατόρια του Jon Bon Jovi στο NJ των ΗΠΑ προσφέρουν δωρεάν φαγητό σε όλους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 19 / 6 / 2021 , 3:09 από news_room Μέχρι στιγμής στα δύο εστιατόρια του Τζων Μπον Τζόβι έχουν προσφερθεί περισσότερα από 136,715 γεύματα Ο Τζων Φράνσις Μποντζιόβι η αλλιώς Τζων Μπον Τζόβι  είναι Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, στιχουργός, παραγωγός δίσκων,  ηθοποιός, πιο γνωστός ως ιδρυτής, τραγουδιστής και επικεφαλής […]

Συνάντηση της ΠτΔ με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό & ΥΠΕΞ του Βελγίου Sophie Wilmès

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 6 / 2021 , 1:04 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε χθές 16 Ιουνίου 2021 με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Sophie Wilmès, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά την συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου […]

Pin It on Pinterest