28 °C Athens, GR
03/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αστυνομία: Μπλόκο σε μεταφορά 50 πιστολιών από την Τουρκία – Σύλληψη δύο Τούρκων στη Θράκη Κυκλική Οικονομία: Το σχέδιο που αλλάζει τα ξενοδοχεία της Κύπρου Λαμπρά Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Υπαπαντής στην Τάντα από τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Να ανανεώσουμε τις προσπάθειες για έναν δίκαιο σκοπό» Έλεγχοι για εμπορία ανθρώπων σε Αθήνα και Καλλιθέα – Τι εντόπισε η Αστυνομία Τασούλας προς Τραμπ: Βαθιά ριζωμένοι οι δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ Λέρος : Μουσική, θέατρο και παράδοση σε ένα μοναδικό πολύμηνο πολιτιστικό φεστιβάλ – Πρόγραμμα 2026 Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο λιμάνι Ραφήνας Ο ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ανδόρρα Βενεζουέλα: Συνεχίζεται η μάχη για τον εντοπισμό αγνοουμένων μετά τους σεισμούς

Πεκίνο: Ο Πρόεδρος Σι και ο Αντ. Μπλίνκεν συμφώνησαν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Πεκίνο: Ο Πρόεδρος Σι και ο Αντ. Μπλίνκεν συμφώνησαν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 6 / 2023 , 8:19 από news_room

Οι δύο πλευρές «σημείωσαν πρόοδο», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους για να αποφευχθεί η εκτροπή σε σύγκρουση, αλλά δεν ανακοίνωσαν σημαντικές ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο.

Μια συνάντηση περίπου 30 λεπτών με τον Σι τη Δευτέρα ήταν η τελευταία δέσμευση του Blinken στο ταξίδι που παρακολουθήθηκε στενά, το οποίο περιελάμβανε συνομιλίες με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Wang Yi, και τον υπουργό Εξωτερικών Qin Gang.

Δείτε επίσης: 

Υπάρχουν ελπίδες ότι οι δύο ημέρες των συνομιλιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Σι φέτος. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τελευταία φορά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο ινδονησιακό νησί Μπαλί τον Νοέμβριο, δεσμεύοντας πιο συχνή επικοινωνία, αν και οι δεσμοί έκτοτε έχουν επιδεινωθεί λόγω ζητημάτων που κυμαίνονται από το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν έως ανησυχίες για κατασκοπεία.

«Η κινεζική πλευρά έχει καταστήσει σαφή τη θέση μας και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθήσουν την κοινή συνεννόηση που είχαμε καταλήξει με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο Μπαλί», είπε ο Σι στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι «οι δύο πλευρές έχουν επίσης σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο και κατέληξαν σε συμφωνία σε ορισμένα συγκεκριμένα θέματα».

Κατά τη διάρκεια των κατά τα άλλα κεκλεισμένων των θυρών συνομιλιών, ο Πρόεδρος Σι είπε ότι η Κίνα «ελπίζει να δει μια υγιή και σταθερή σχέση Κίνας-ΗΠΑ» και πιστεύει ότι οι δύο χώρες «μπορούν να ξεπεράσουν διάφορες δυσκολίες», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.

Προέτρεψε επίσης τις ΗΠΑ να μην «πλήξουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν είπε ότι οι δύο χώρες «έχουν υποχρέωση και ευθύνη» να διαχειριστούν τη σχέση τους και οι ΗΠΑ «δεσμεύτηκαν να το κάνουν».

Στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους ότι σε κάθε συνάντηση, ζήτησε «άμεση δέσμευση και διαρκή επικοινωνία σε ανώτερα επίπεδα» για «υπεύθυνη διαχείριση των διαφορών και διασφάλιση ότι ο ανταγωνισμός δεν εκτρέπεται σε σύγκρουση».

«Το ίδιο άκουσα από τους Κινέζους ομολόγους μου. Και οι δύο συμφωνούμε στην ανάγκη σταθεροποίησης της σχέσης μας».

Είπε ότι συμφωνεί με την ηγεσία της Κίνας για την ανάγκη «σταθεροποίησης» των σχέσεων, αλλά ότι «είναι καθαρά μάτια για τις προκλήσεις» που θέτει η Κίνα.

«Δεν έχουμε αυταπάτες για τις προκλήσεις της διαχείρισης αυτής της σχέσης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία διαφωνούμε βαθύτατα –έστω και έντονα–», είπε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εν τω μεταξύ είπε ότι πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο «σωστό μονοπάτι» και έδειξε ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Μπλίνκεν.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καλιφόρνια εάν αισθάνεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν αισθάνομαι… Ξέρετε ότι έχει γίνει». Ο Μπάιντεν επαίνεσε επίσης τον Μπλίνκεν και είπε ότι «έκανε πολύ καλή δουλειά».

Οι δεσμοί μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω ζητημάτων από το εμπόριο, την κατάσταση στη Ταϊβάν , τις επεκτατικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη συνεχιζόμενη πίεση των ΗΠΑ κατά της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής στον Ινδο-Ειρηνικό.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προειδοποιήσει την Κίνα να μην έρθει στη βοήθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία .

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις» με Κινέζους αξιωματούχους.

Σε μια μακροσκελή δήλωση που περιγράφει την επίσκεψη, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ είπε ότι ο Μπλίνκεν δεσμεύτηκε να διαχειριστεί «υπεύθυνα» τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα. Πρόσθεσε ότι ο Blinken εξέφρασε επίσης ανησυχίες για « παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Xinjiang , το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ» και το ζήτημα των πολιτών των ΗΠΑ που «κρατούνται παράνομα» στην Κίνα. Ωστόσο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού ενάντια στις «διεθνικές προκλήσεις», συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της δημόσιας υγείας, ανέφερε η δήλωση.

Ο Qinduo Xu, πρώην δημοσιογράφος στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και ανώτερος συνεργάτης στο Pangoal Institution, μια κινεζική δεξαμενή σκέψης εξωτερικής πολιτικής, είπε στο Al Jazeera ότι η επίσκεψη είχε πάει καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί, δείχνοντας ιδιαίτερα τις επτάμισι ώρες συνάντηση μεταξύ Qin και Blinken.

«Αυτή είναι πραγματικά ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών και νομίζω ότι οι Κινέζοι θα το έβλεπαν ως μια καλή αρχή», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ταϊβάν, ένα δημοκρατικά διοικούμενο νησί που η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της, παραμένει ένα σημείο κόλλημα.

Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να πάρει τον έλεγχο του νησιού, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ταϊβάν και δεσμεύονται από το νόμο να της παρέχουν τα μέσα για να αμυνθεί.

«Η πολιτική των ΗΠΑ, η πολιτική τους για την Κίνα, παραμένει αμετάβλητη, επομένως οποιαδήποτε βελτίωση θα προέλθει κυρίως από τους ήπιους τομείς – τις επιχειρήσεις, τον πολιτισμό, την ανταλλαγή ανθρώπων με τους ανθρώπους ή το άνοιγμα ενός καναλιού επικοινωνίας», πρόσθεσε ο Xu. «Αυτό αναζητούν οι ΗΠΑ, αλλά η κινεζική πλευρά αναμένει περισσότερα για να σταθεροποιήσει αυτή τη σχέση, οπότε αυτό είναι πιθανώς το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών».

Το ταξίδι του Μπλίνκεν ήταν το πρώτο υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα από τότε που ο προκάτοχός του Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε τη χώρα το 2018.

Ο Μπλίνκεν επρόκειτο να ταξιδέψει στην Κίνα τον Φεβρουάριο, αλλά ανέβαλε την επίσκεψη αφού η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Πεκίνο ότι πέταξε ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τις ΗΠΑ. Η Κίνα επέμεινε ότι το αεροσκάφος – το οποίο καταρρίφθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις αφού διέσχισε τη χώρα – ήταν ένα ερευνητικό αερόστατο που ξέφυγε από την πορεία του.

Όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό με το αερόστατο, ο Blinken είπε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MSNBC πριν φύγει από το Πεκίνο, «Αυτό το κεφάλαιο πρέπει να κλείσει».

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο έχει επίσης ρητά στη θέση του ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες.

Όταν ο διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, Γουάνγκ Γι, συνάντησε τον Μπλίνκεν νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Κινέζος διπλωμάτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την επιδείνωση των σχέσεών τους, καθώς τόνισε ότι η Ταϊβάν ήταν το «βασικό συμφέρον» της και ότι «δεν υπάρχει δωμάτιο» για συμβιβασμό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έγραψε στη συνέχεια σε δήλωση ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν «συμπίπτει με μια κρίσιμη συγκυρία στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και είναι απαραίτητο να γίνει επιλογή μεταξύ διαλόγου ή αντιπαράθεσης, συνεργασίας ή σύγκρουσης».

Κατηγόρησε την «λανθασμένη αντίληψη της Κίνας από την πλευρά των ΗΠΑ, που οδηγεί σε λανθασμένες πολιτικές έναντι της Κίνας» για το τρέχον «χαμηλό σημείο» στις σχέσεις.

Την Κυριακή, η συνάντηση του Τσιν με τον Μπλίνκεν διήρκεσε περισσότερες από επτάμισι ώρες. Στη συνέχεια, το Πεκίνο δημοσίευσε μια ανάγνωση των συνομιλιών, η οποία έδειξε μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για αύξηση των εμπορικών πτήσεων μεταξύ των χωρών.

Ο Liu Fu-kuo, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Chengchi της Ταϊβάν, είπε στο Al Jazeera ότι οι συνομιλίες Blinken-Xi φάνηκαν να ακούγονται «μια θετική νότα για την περιοχή».

«Θα ήταν πολύ νωρίς για να πούμε εάν η ένταση της διμερούς σχέσης λιώσει. Τουλάχιστον, η Κίνα απάντησε με θετικά σχόλια. Οι συνομιλίες μπορεί να επαναληφθούν και η σύνοδος κορυφής αργότερα φέτος μπορεί να είναι ελπιδοφόρα. Αυτή η επίσκεψη σηματοδοτεί μια τόσο ενθαρρυντική κίνηση και των δύο».

Με πληροφορίες από το Al Jazeera – Φωτογραφία άρθρου: ReuterS©

Σχετικά Άρθρα

Митрополит Волоколамский Иларион совершил Литургию на подворье Русской Церкви в Дамаске

Θεία Λειτουργία στο Μετόχι της Ρωσικής Εκκλησίας στη Δαμασκό τέλεσε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 10 / 3 / 2022 , 23:31 από news_room Στις 6 Μαρτίου 2022, Κυριακή της Τυρινής ή Κυριακή της Συγγνώμης, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου στο Μετόχι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη […]

Κορυφώνονται οι συζητήσεις για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο

Κορυφώνονται οι συζητήσεις για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 5 / 8 / 2024 , 13:24 από news_room Διακεκριμένοι ομιλητές μοιράστηκαν την τεχνογνωσία τους, ενώ η συμβολή τους ήταν καίριας σημασίας για τη δημιουργία των θεμελίων για τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση ενός ισχυρού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο στο 1st Greek Forum on Cancer ΑΘΗΝΑ | Με μεγάλη επιτυχία και […]