16 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Αλεξάνδρεια: Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Αλεξάνδρεια: Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 1 / 6 / 2023 , 22:35 από news_room

Το πρωί της 1ης Ιουνίου 2023 έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών της διεθνούς Μικτής Θεολογικής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Υποδεχόμενος τους 24 Ορθοδόξους και 18 Ρ/Καθολικούς μετέχοντες, Καρδιναλίους, Μητροπολίτες, Πρεσβυτέρους και λαϊκούς θεολόγους, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, ανέφερε: «Με ιερή συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμεθα εν βαθεία αγάπη και τιμή τους Σεβασμιωτάτους Συμπροέδρους και τα μέλη της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Καθέδρα του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον ιστορικό χώρο του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με την δισχιλιοστή Αποστολική παρακατάθηκη, την πολυκύμαντη ιστορία και το ελπιδοφόρο μέλλον και σας απευθύνουμε τον εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό «καλώς ήλθατε».

Ανασκοπούντες τις μέχρι τούδε εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών, ενθυμούμενοι τις άριστες σχέσεις των δύο παλαίφατων Θρόνων, Αλεξανδρείας και Ρώμης και ιδία του κοινού μας αγίου προκατόχου ημών Ευλογίου, ο οποίος αντήλλαξε πλήθος επιστολών με τον Πάπα Ρώμης Γρηγόριο Α΄ τον Διάλογο προς καταπολέμηση των αιρέσεων της εποχής, ευλογούμε το όνομα του Αρχιποίμενος Κυρίου μας και θερμή ευχαριστία προσάγουμε προς τον εν Τριάδι Θεό, ο οποίος μας καταξίωσε να διανύσουμε από κοινού σημαντική απόσταση στην οδό του θελήματος Αυτού και να υπηρετήσουμε το πνεύμα της καταλλαγής, της ειρήνης, της αγάπης και της ειλικρινούς αδελφικής συνεργασίας.

Η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πορευόμενες εν διαλόγω αγάπης συνέστησαν δύο τεχνικές εκ θεολόγων Επιτροπές για την προπαρασκευή του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Οι δύο αυτές επιτροπές συνέστησαν, από κοινού, μία μικτή συντονιστική ομάδα, η οποία συνήλθε στη Ρώμη τον Μάρτιο του έτους 1978, υπό την συμπροεδρία του αοιδίμου Προκατόχου και Πνευματικού Πατέρος μας, Μητροπολίτου Καρθαγένης Παρθενίου, μετέπειτα Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και του επιφανούς Επισκόπου Ραμόν Τορρέλα.

Το επιτελεσθέν έργο της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής αποτελεί αναμφισβήτητα ορόσημο στην ιστορία και πολύτιμο κεφάλαιο για τη ζωή και περαιτέρω πορεία των δύο ημών Εκκλησιών. Και το κεφάλαιο αυτό βρίσκεται ήδη στη διάθεσή μας και αναμένει την από μέρους μας αξιοποίησή του, βρίσκεται δε γενικά στη διάθεση της Χριστιανοσύνης προς εξυπηρέτηση του ιδεώδους της ενότητος.

Είναι πανθομολογούμενο ότι ο θεολογικός διάλογος χρειάζεται να καλλιεργηθεί, να προχωρήσει και να καρποφορήσει σε όλα τα επίπεδα με ειλικρίνεια, εντιμότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία οι επαφές, οι συνομιλίες, οι συνεννοήσεις και με μια λέξη ο διάλογος, είναι πράξεις συνυφασμένες με το είναι Της . Η μέχρι σήμερα πορεία του θεολογικού διαλόγου των δύο Εκκλησιών μας απέδειξε ότι για να αναπτυχθεί ένας Διάλογος, πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής θελήσεως. Συνθήκες ελευθερίας και αγάπης. Δύο μεγέθη πολύ σημαντικά.

Επίσης, τα μέχρι τώρα συντελεσθέντα, μάς υπενθυμίζουν ασφαλώς το καθήκον και την ευθύνη να συνεχίσουμε να προάγουμε το έργο της ενότητος, ενισχύουν δε την ελπίδα ότι ο Κύριος θα ευλογήσει και εφεξής τις προσπάθειές μας. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε, ότι έχουμε να διανύσουμε μακρά και επίπονη οδό, να καλύψουμε διά συστηματικής εργασίας μεγάλες αποστάσεις, να διαλύσουμε προκαταλήψεις και να διδαχθούμε από τα σφάλματα του παρελθόντος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως «πρώτοθρονο μεταξύ ίσων», την περίοδο του διαλόγου της αγάπης είχε υποστηρίξει πολύ ορθά ότι « το θέμα της ενώσεως είναι μέγα και ιερώτατο, ότι δεν είναι υπόθεση προσώπων, αλλά αυτής ταύτης της Ορθοδοξίας, και ότι επιβάλλεται η μετά δέους και του προσήκοντος σεβασμού μελέτη αυτού, εν συνεργασία πάντοτε μετά πασών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, απεφευγομένης πάσης βεβιασμένης ενεργείας».

Αγαπητοί μου,

Οφείλουμε να γίνουμε διάκονοι της ενότητος της Εκκλησίας με την αγάπη της Αληθείας του Χριστού, χωρίς εκπτώσεις στα της Πίστεως, με την αλήθεια της αγάπης Του, με τόλμη, υπομονή και θάρρος.

Περαίνοντες τον χαιρετισμό μας, σας ευχαριστούμε σεβάσμιοι και προσφιλέστατοι εν Χριστώ αδελφοί, διά την τιμή της ευλογητής ταύτης συναντήσεως και επικοινωνίας μεθ΄ ημών, ευχόμενοι όπως ο Κύριος ευλογεί τις κοινές μας προσπάθειες προς εκπλήρωση του Αγίου θελήματός και προς δόξαν του αγίου ονόματος Αυτού.

Επιθυμούμε να σας παρακαλέσουμε όπως κατά το διάστημα της παραμονής σας στην έδρα μας, στην Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας, αισθανθείτε ότι βρίσκεστε εις τα ίδια. Δεν σας θεωρούμε ξένους, αλλά αδελφούς. Ως ευ παρέστητε!»

Ακόμη, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την αδελφική αγάπη και τον σεβασμό του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο φέρει την ευθύνη του συντονισμού του Θεολογικού Διαλόγου εκ μέρους της υπ’ ουρανόν Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως και προς την Α.Α. τον Πάπα Φραγκίσκο. Εγκάρδιες προσρρήσεις και ευχαριστίες εξέφρασε εν τω προσώπω του παρισταμένου Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ. Αθανασίου Κοτσιώνη και προς την Ελληνική Πολιτεία για την έμπρακτη συναρωγή της προς το παλαίφατο Πατριαρχείο.

Τέλος, επήνεσε τις άοκνες προσπάθειες των εσωκατακοίλων Αρχιερέων και ιερέων, μελών της Πατριαρχικής Αυλής, για την επιτυχή διοργάνωση της διεθνούς συναντήσεως.

Αντιφωνών ο Ρ/Καθολικός Συμπρόεδρος της Επιτροπής, Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος κ.Kurt Koch, εξέφρασε τις ευχαριστίες του Αγιωτάτου Επισκόπου Ρώμης προς την ΑΘΜ για την φιλοξενία της ιστορικής θεολογικής συναντήσεως στην Αποστολική και Πατριαρχική Καθέδρα του Αγίου Μάρκου, ως και τις εγκάρδιες ευχές του για πλήρη επιτυχία στις θεολογικές συζητήσεις.

Επίσης, προσεκόμισε πολύτιμο δώρο του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας -αντίγραφο του θεμελίου λίθου, τον οποίο κατέθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Ζ’ την 28η Αυγούστου 1657, κατά την έναρξη κατασκευής των περιβλέπτων κιονοστοιχιών της πλατείας του Αγίου Πέτρου Ρώμης από τον διάσημο αρχιτέκτονα Bernini- υπογραμμίσας με έμφαση ότι «αποτελεί σπάνιο γεγονός να αποστέλλει δώρο ο Προκαθήμενος της Πρεσβυτέρας Ρώμης εκτός της Αγίας Έδρας δι’ εκπροσώπου του».

Χαιρετισμό προς την ΑΘΜ απηύθυνε και ο Ορθόδοξος Συμπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ.Ιώβ, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και την ευγνωμοσύνη της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου για την διεξαγωγή του μεγάλου αυτού γεγονότος στην Πόλη του Μ. Αλεξάνδρου, του Αποστόλου Μάρκου, των Μεγάλων Αλεξανδρινών Πατέρων και των Οσίων Μοναχών.

Επακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση του Μακαριωτάτου με τους Σεβ. Μητροπολίτες Πισιδίας κ.Ιώβ, Σηλυβρίας κ.Μάξιμο, ως τους Εκλαμπρ. Κααρδιναλίους κ.Kurt Koch και Joseph W.Tobin, μετά το πέρας της οποίας άρχισε η συνεδρία της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου.

Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Σχετικά Άρθρα

αστυνομια ηπα

ΗΠΑ: Μία νεκρή και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 / 6 / 2022 , 9:04 από news_room Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της και δύο άνδρες τραυματίστηκαν σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Xavier της Λουιζιάνας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Ορλεάνης, που έχει προχωρήσει σε τρεις προσαγωγές υπόπτων. Το επεισόδιο σημειώθηκε στον χώρο στάθμευσης του πανεπιστημίου […]

Άρχισαν οι εγγραφές στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεώς Νέας Σμύρνης

Άρχισαν οι εγγραφές στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεώς Νέας Σμύρνης

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 6 / 9 / 2023 , 11:00 από news_room Ανακοινώνουμε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου άρχισαν οι εγγραφές στη Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας. Στη Σχολή μπορούν να φοιτήσουν μαθητές από την ηλικία των 12 ετών και άνω. Η φοίτηση είναι πενταετής και χορηγείται πτυχίο αναγνωρισμένο από το Κράτος (Υπουργείο Πολιτισμού). […]