23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Λέσβος: Το Σάββατο η Ημερίδα για την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά ως παράμετρος βιώσιμης ανάπτυξης

Λέσβος: Το Σάββατο η Ημερίδα για την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά ως παράμετρος βιώσιμης ανάπτυξης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 1 / 5 / 2023 , 15:16 από news_room

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά ως παράμετρος βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου. Η περίπτωση της Λέσβου: Ορθές μέθοδοι Διατήρησης και Διαχείρισής της». Σας προσκαλούμε να την παρακολουθήσετε το Σάββατο 6 Μαΐου στις 11 π.μ, στη Μυτιλήνη στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, Μικράς Ασίας 2.

Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Λέσβου εκφράζεται με τα αρχοντικά και εκλεκτιστικά κτήρια των αστικών περιοχών, τα λαϊκά σπίτια, τις αγροτικές κατοικίες και τα ντάμια των αγροτικών οικισμών και της υπαίθρου -που αποτυπώνουν τις διαχρονικές ιστορικές και κοινωνικό οικονομικές συνθήκες του νησιού- σε συνδυασμό με το πολυποίκιλο και ιδιόμορφο φυσικό – γεωλογικό περιβάλλον.Και καθως η Αρχιτεκτονική αυτή κληρονομιά αποτελεί μια αναντικατάστατη έκφραση της ταυτότητας και της ιδιαιτερότητας της Λέσβου, ανεκτίμητη μαρτυρία του παρελθόντος και ένα πολυεπίπεδο κοινό αγαθό, πρέπει με γνώση και μεθοδικότητα να φροντίσουμε να αναπτυχθούν μέθοδοι προστασίας και συντήρησης των ιστορικών κτηρίων της, προκειμένου να μη χαθεί η εξαίρετη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, που αποτελεί, σημαντικό και χαρακτηριστικό συγκριτικό πλεονέκτημά της.

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενεργοποίηση τόσο της πολιτείας και των τοπικών αρχών όσο και των κατοίκων, των μηχανικών και τεχνιτών προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε τα ιστορικά κτήρια να επισκευάζονται και να ενισχύονται με ορθές μεθόδους συμβάλλοντας αφενός μεν στην ανάδειξη της πλούσιας Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λέσβου αφετέρου δε στη θωράκιση και στην προστασία της από τη φθορά του χρόνου, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα.

Την ημερίδα ευγενικά στηρίζουν, η Γεν. Γραμ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,το Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, το ΥΠ.ΠΟ.Α – Υπ. Νεωτέρων Μνημείων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το ΤΕΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ, οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου.

Ομιλητές της Ημερίδας θα είναι: οι κ.κ. Ανδρουλιδάκη Αμαλία, Προϊστ. Γενικής Δ/νσης Αναστήλωσης, ΥΠΠΟΑ, Μαΐστρου Ελένη Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Εφεσίου Ειρήνη, Αρχιτέκτων Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Βιντζηλαίου Ελισσάβετ, Πολιτικός Μηχανικός, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Νίκος Ζούρος Καθηγητής Παν. Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλλης, Πρόεδρος ΤΕΕ Β. Αιγαίου, Παναγιώτης Βεκρής, Πρόεδρος Αρχιτεκτόνων Λέσβου.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν τα Πρακτικά της Ημερίδας από τους κ.κ. Στρατή Μπαλάσκα δημοσιογράφο και Νίκο Δέτση φιλόλογο, “Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός Ανάπτυξης. Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη” που πραγματοποιήθηκε, λίγους μήνες μετά από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου του 2017, που έπληξε καίρια πολλά οικοδομήματα στο Πλωμάρι στα γύρω χωριά και στη Βρίσα. Οι εισηγήσεις, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις είναι, τώρα και διαχρονικά, για όλη τη Λέσβο, πολύ επίκαιρα.

Σχετικά Άρθρα

Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο

Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα στο Κάϊρο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 4 / 2 / 2022 , 3:06 από news_room Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Κανάνγκας Χαρίτωνα Μουσουνγκάι στο Κάϊρο Κάϊρο| Μια ακόμα μεγάλη και φωτεινή ημέρα για την Ιεραποστολική Εκκλησία της Αφρικής η Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου. Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι του Καΐρου χειροτονήθηκε κατά την Αλεξανδρινή τάξη ο νέος Μητροπολίτης Κανάνγκας […]

Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιωάννη

Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιωάννη

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 17 / 10 / 2023 , 22:45 από news_room Μπαλαμάντ | Υπό την υψηλή αιγίδα και παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννη Χ, το Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ εγκαινίασε το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας Από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα: Προς μία σωστή Κατανόηση […]