26 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026 Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά

Ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε αντιπροσωπεία της TOTAL στο Παρίσι

Ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε αντιπροσωπεία της TOTAL στο Παρίσι

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 5 / 2023 , 14:32 από news_room

Κοινή συνάντηση με τις εταιρείες υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ θα έχει το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της TOTAL, στο Παρίσι, όπου βρίσκεται κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου κ. Emmanuel Macron.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είχα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους επικεφαλής της TOTAL, μια συζήτηση που επικεντρώθηκε σε δύο θέματα.

Το πρώτο αφορά την ενημέρωση που έτυχα για τους μελλοντικούς χειρισμούς της εταιρείας, τα αδειοδοτημένα οικόπεδα εντός της ΑΟΖ.

Αφού εξέφρασα τη χαρά και ικανοποίησή μας για το ενδιαφέρον της TOTAL, σημείωσα, και εδώ έρχομαι στο δεύτερο θέμα, πώς μπορούμε την ίδια στιγμή να τύχουν αξιοποίησης τα κοιτάσματα, τα οποία βρίσκονται εντός της ΑΟΖ, με στόχο από τη μια, και αυτός είναι ο βασικός μας στόχος, να εξυπηρετήσουμε την εσωτερική αγορά, να αντιμετωπίσουμε το θέμα, το πρόβλημα που υπάρχει με τις ψηλές τιμές στον ηλεκτρισμό και κατά δεύτερο, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο μέγεθος της κυπριακής αγοράς, πώς να αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα διαθέσιμα αποθέματα για τις ανάγκες της ΕΕ σε μια περίοδο που γίνεται σημαντική προσπάθεια για την ενεργειακή απεξάρτηση από πλευράς της ΕΕ.

Τις επόμενες των ημερών θα επιδιώξω να έχω μια από κοινού συνάντηση με όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δούμε κατά πόσον μπορούν να υπάρξουν συνέργειες, να υπάρξουν συνεργασίες, οι οποίες στόχο θα έχουν την αξιοποίηση των διαθέσιμων αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, πρώτα στην εσωτερική αγορά και ακολούθως για εξαγωγή στην Ευρώπη. Και είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει πολύ σύντομα να πάρουμε αποφάσεις.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και από την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ότι σε επίπεδο κοινωνίας, δικαιολογημένα, υπάρχει μια δυσαρέσκεια, πολλά ερωτηματικά για το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν προχωρήσαμε στην αξιοποίηση. Είμαστε εδώ ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε και να απαντήσουμε αυτές τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τα δικαιολογημένα ερωτήματα και ελπίζω το αμέσως επόμενο διάστημα να έχουμε δεδομένα στη βάση των οποίων, πολύ συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε στην κυπριακή κοινωνία για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς.

Ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε να κάνουμε, ξέρουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας, πρώτα η εσωτερική αγορά και κατ΄ επέκταση μέσα από συνέργειες και συνεργασίες στην περιοχή να αξιοποιήσουμε για εξαγωγή στην ΕΕ και σε γειτονικά κράτη που έχουν ανάγκη, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της εταιρείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική κ. Laurent Vivier, τον Αντιπρόεδρο για τη Βόρειο Αφρική κ. Jean Jaylet και τον ανώτατο Διευθυντή της εταιρείας για την Κύπρο κ. Romain de La Martiniere.

Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι κ. Γιώργος Σιακαλλής και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κα Μαριλένα Ραουνά.

Σχετικά Άρθρα

Σύναξη Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Σύναξη Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 18 / 1 / 2024 , 14:46 από news_room Πραγματοποιήθηκε τη 18η Ιανουαρίου ε.ε., στο Σύδνεϋ, Σύναξη των Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Κατ᾽ αυτήν, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις θερμές ευχές και ευλογίες της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στους […]

Ιερά Μονή Σινά: Κλειστός θα παραμείνει ο ξενώνας - Συνεχίζει να απαγορεύεται η είσοδος στο Καθολικό λόγω μέτρων κατά της πανδημίας

Ιερά Μονή Σινά: Κλειστός θα παραμείνει ο ξενώνας – Συνεχίζουν οι περιορισμοί των επισκεπτών λόγω μέτρων κατά της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 11 / 2021 , 17:10 από news_room Πρός ἐνημέρωσιν τῶν φίλων καί προσκυνητῶν τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Σινᾶ καί ἐπειδή εἰς τό διαδίκτυο κυκλοφορήθηκε πληροφορία περί ἐπανεπισκεψιμότητος τῆς ἕως τώρα κεκλεισμένης διά προσκυνητάς λόγῳ τῆς πανδημίας Αὐτονόμου Ἱερᾶς Μονῆς Θεοβαδίστου Ὄρους Σινᾶ, διευκρινίζομεν, ὅτι ἡ Ἱ. Μονή τυγχάνει ἐπισκέψιμος μόνον εἰς τούς […]