34 °C Athens, GR
19/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος O Μητροπολίτης Λέρου στο 2ο Σχολείο Χώρας Καλύμνου Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου: Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi – Δωρεάν Είσοδος Penny Marathon: Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου για τα αδέσποτα ζώα Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσφέρει σε ορισμένους μετανάστες έναν νέο δρόμο για την ιθαγένεια στις ΗΠΑ Έκκληση του πατριάρχη Ιεροσολύμων και του αρχιεπισκόπου Αθηνών να σταματήσει ο πόλεμος Η πανήγυρις των 318 Πατέρων στο Σρούσμπερυ της Αγγλίας Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής

Λέσβος: Το Σάββατο η Ημερίδα για την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά ως παράμετρος βιώσιμης ανάπτυξης

Λέσβος: Το Σάββατο η Ημερίδα για την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά ως παράμετρος βιώσιμης ανάπτυξης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 1 / 5 / 2023 , 15:16 από news_room

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά ως παράμετρος βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου. Η περίπτωση της Λέσβου: Ορθές μέθοδοι Διατήρησης και Διαχείρισής της». Σας προσκαλούμε να την παρακολουθήσετε το Σάββατο 6 Μαΐου στις 11 π.μ, στη Μυτιλήνη στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, Μικράς Ασίας 2.

Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Λέσβου εκφράζεται με τα αρχοντικά και εκλεκτιστικά κτήρια των αστικών περιοχών, τα λαϊκά σπίτια, τις αγροτικές κατοικίες και τα ντάμια των αγροτικών οικισμών και της υπαίθρου -που αποτυπώνουν τις διαχρονικές ιστορικές και κοινωνικό οικονομικές συνθήκες του νησιού- σε συνδυασμό με το πολυποίκιλο και ιδιόμορφο φυσικό – γεωλογικό περιβάλλον.Και καθως η Αρχιτεκτονική αυτή κληρονομιά αποτελεί μια αναντικατάστατη έκφραση της ταυτότητας και της ιδιαιτερότητας της Λέσβου, ανεκτίμητη μαρτυρία του παρελθόντος και ένα πολυεπίπεδο κοινό αγαθό, πρέπει με γνώση και μεθοδικότητα να φροντίσουμε να αναπτυχθούν μέθοδοι προστασίας και συντήρησης των ιστορικών κτηρίων της, προκειμένου να μη χαθεί η εξαίρετη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, που αποτελεί, σημαντικό και χαρακτηριστικό συγκριτικό πλεονέκτημά της.

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενεργοποίηση τόσο της πολιτείας και των τοπικών αρχών όσο και των κατοίκων, των μηχανικών και τεχνιτών προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε τα ιστορικά κτήρια να επισκευάζονται και να ενισχύονται με ορθές μεθόδους συμβάλλοντας αφενός μεν στην ανάδειξη της πλούσιας Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λέσβου αφετέρου δε στη θωράκιση και στην προστασία της από τη φθορά του χρόνου, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα.

Την ημερίδα ευγενικά στηρίζουν, η Γεν. Γραμ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,το Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, το ΥΠ.ΠΟ.Α – Υπ. Νεωτέρων Μνημείων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το ΤΕΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ, οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου.

Ομιλητές της Ημερίδας θα είναι: οι κ.κ. Ανδρουλιδάκη Αμαλία, Προϊστ. Γενικής Δ/νσης Αναστήλωσης, ΥΠΠΟΑ, Μαΐστρου Ελένη Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Εφεσίου Ειρήνη, Αρχιτέκτων Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Βιντζηλαίου Ελισσάβετ, Πολιτικός Μηχανικός, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Νίκος Ζούρος Καθηγητής Παν. Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλλης, Πρόεδρος ΤΕΕ Β. Αιγαίου, Παναγιώτης Βεκρής, Πρόεδρος Αρχιτεκτόνων Λέσβου.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν τα Πρακτικά της Ημερίδας από τους κ.κ. Στρατή Μπαλάσκα δημοσιογράφο και Νίκο Δέτση φιλόλογο, “Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός Ανάπτυξης. Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη” που πραγματοποιήθηκε, λίγους μήνες μετά από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου του 2017, που έπληξε καίρια πολλά οικοδομήματα στο Πλωμάρι στα γύρω χωριά και στη Βρίσα. Οι εισηγήσεις, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις είναι, τώρα και διαχρονικά, για όλη τη Λέσβο, πολύ επίκαιρα.

Σχετικά Άρθρα

Άγουρα Κεράσια του Μιχαήλ Άνθη στο Θέατρο Αυλαία

Άγουρα Κεράσια του Μιχαήλ Άνθη στο Θέατρο Αυλαία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 5 / 2022 , 1:24 από news_room Στάθης και Φανή ζουν την φαινομενικά ήσυχη σχέση τους σε κάποια γωνιά της ελληνικής επαρχίας. Εκείνος γιατρός και πολλά υποσχόμενο κομματικό στέλεχος, εκείνη manager development σε πρόωρη απόσυρση, προκειμένου να αφοσιωθεί στην οικογένειά της και στην 15χρονη κόρη τους Μαρία. Πίσω, όμως, απ’ την […]

Συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 30 / 8 / 2021 , 13:42 από news_room Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, τον Μπένι Γκαντς, στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, χθες Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση του κ. Αμπάς με υπουργό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης που έγινε […]