12 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Σερρών Θεολόγος: «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως»

Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 4 / 2023 , 19:20 από news_room

Με αισθήματα δοξολογίας προς τον άγιο Θεό, η Εκκλησία των Σερρών υποδέχθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, στις 7:00 το απόγευμα, στα προπύλαια του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, την περίτεχνη και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας μεταβυζαντινή εικόνα της Παναγίας ένθρονης Βρεφοκρατούσας με την προσωνυμία η «Πανύμνητος», η οποία πλαισιώνεται με μορφές αρχαγγέλων, αγίων και οσίων και αποτελεί έργο πολύ σημαντικού αγιογράφου των αρχών του 16ου αιώνος, που ανήκει στην λεγομένη κρητική σχολή ζωγραφικής.

Η ιερά και σεβάσμια εικόνα, που αποτελεί κειμήλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, απεκαλύφθη κάτω από επάλληλα στρώματα νεοτέρων επιζωγραφίσεων έπειτα από την αναγκαία συντήρησή της, η οποία ολοκληρώθηκε προσφάτως με δαπάνες της Εκκλησίας, από εξειδικευμένο εργαστήριο συντηρήσεως έργων τέχνης και ευρίσκεται πλέον μονίμως σε περίτεχνο προσκυνητάρι στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, προς ευλογία των πιστών και ενίσχυση του λαού του Θεού στον πνευματικό του αγώνα.

Αμέσως μετά την υποδοχή τελέσθηκε η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο και ιερά αγρυπνία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος  ομίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στην ζωή και τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Όλες οι εορτές της Εκκλησίας μας, ιδιαιτέρως αυτές που αφορούν στο υπερύμνητο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου έχουν πολύ χάριν και ευλογίαν, αποτελούν τονωτικές ενέσεις πνευματικής ενισχύσεως για την ζωή και τον πνευματικό μας αγώνα. Η σημερινή εορτή του Ακαθίστου Ύμνου προς την Μητέρα του Θεού του Υψίστου, την χαρά της πονεμένης Ρωμιοσύνης κατά τον μεγάλο Έλληνα στοχαστή Φώτη Κόντογλου, βιούται από όλους τους ευσεβείς και φιλοπάρθενους χριστιανούς ως άνοιξη μέσα στον πενθηρό χειμώνα της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστή, αλλά και ως προανάκρουσμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Μέσα στον κυκεώνα των πολλών προβλημάτων τα οποία όλο και περισσότερο ογκούνται στην ζωή των ανθρώπων, η Παναγία μας είναι το σταθερό εκείνο θεμέλιο, το φωτεινό μετέωρο, η ακατάβλητος δύναμις, από την Οποία όλοι μας αντλούμε έμπνευσιν, αγιασμόν και χάριν. Και μόνον το άγιο όνομά Της, προφερόμενο με ευλάβεια, προσφέρει μία μυστική ανακούφιση, μία παρηγορία, μία μυστική ενατένηση προς τα άνω, που δεν εκφράζεται με τα ανθρώπινα χείλη, δεν μπορεί να αποτυπωθεί με τα ανθρώπινα μέσα, καθώς είναι της καρδίας βίωμα και έκφραση. Όταν ομιλούμε για το πανάμωμο πρόσωπο της Παναγίας μας στο οποίο εποίησε μεγαλεία ο Δυνατός Θεός θα πρέπει να στεκόμεθα με ιερό φόβο ενώπιόν Της. Είναι τόλμημα η εξύμνησις του μυστηρίου του θεομητορικού προσώπου Της. Το μυστήριο αυτό κατά τους ιερούς πατέρες της Εκκλησίας μας προσεγγίζεται μόνον με πίστη, σεμνότητα, ταπείνωση, αγάπη και σεβασμό προς Εκείνη, η Οποία εφανέρωσε την ύψιστη ευγένεια της θεοπλασθείσης ανθρωπίνης φύσεως.

Ο άνθρωπος στο πανάγιο πρόσωπό Της αξιώνεται με την παντοδύναμη χάριν του Θεού να γεννήσει τον ίδιον τον Θεόν. Κατορθώνει να φθάσει στον ύψιστο σκοπό και προορισμό του, την κατά χάριν θέωσή του. Η Παναγία μητέρα ως φωτεινός οδοδείκτης δείχνει αυτόν τον ευλογημένο δρόμο και κυρίως τον τρόπο να φθάσουμε στην ευλογημένη και σωτήρια αυτή συνάντηση με τον δημιουργό μας, την αληθή θεοκοινωνία. Μέσα στην πάναγνη κοιλία Της ενώθηκε η θεία με την ανθρώπινη φύση και ως αληθής Θεοτόκος εγέννησε τον ίδιον τον Θεόν. Τούτο το μέγιστο μυστήριο της Υπερευλογημένης Μαρίας, που οι πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας προσέγγισαν θεολογικώς, ο ιερός χρωστήρας της εκκλησιαστικής ευλαβείας το αποτύπωσε με σεμνοπρεπή εκφραστικότητα στις ιερές εικόνες Της. Οι ιερές εικόνες δεν αποτελούν ένα εικαστικό δημιούργημα της ανθρώπινης καλλιτεχνίας, αλλά φανέρωση και έκφραση των ακαταλήπτων για την πεπερασμένη ανθρώπινη διάνοια μυστηρίων του Θεού, κυρίως δε του μυστηρίου της θείας ενανθρωπήσεως και του δοξασμού του θεουμένου ανθρώπου. Αποτελούν την διά χρωμάτων αποτύπωσιν της σωζούσης και αγιαζούσης αληθείας της πίστεώς μας.

Οι ιερές εικόνες της Εκκλησίας μας ανοίγουν ένα παράθυρο στην αιωνιότητα, φανερώνουν το κάλλος και την λαμπρότητα της καινής εν Χριστώ κτίσεως, την οποία εικονίζουν και στην οποία μας μυσταγωγούν. Η Παναγία μας ηθέλησε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να ευλογήσει τον τόπο μας αποκαλύπτουσα το ιερό εικόνισμά Της, τον ορατό αυτόν σύνδεσμο με την ευσέβεια και την πίστη των πατέρων μας σ’ αυτόν τον ευλογημένο και μαρτυρικό τόπο. Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα πίστεως, αλλά και βυζαντινής τέχνης του πρώτου μισού του 16ου αιώνος (1530), το οποίο ευρίσκεται ενώπιόν μας, με την ονομασία ‘’Πανύμνητος’’ και μας καλεί με μυστικές φωνές να αντλήσουμε χάρι, δύναμη, έμπνευση και κουράγιο από την σεπτή μορφή Της.

Την ένθρονο Βασίλισσα ουρανού και γης, την πανύμνητο Θεοτόκο στην ιερά αυτή εικόνα περιστοιχίζουν τιμητικώς οι αρχιστράτηγοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, ο τίμιος Πρόδρομος, οι άγιοι Ιεράρχες Νικόλαος και Χρυσόστομος, οι μάρτυρες Αρτέμιος, Προκόπιος, Τρύφων και οι όσιοι Σάββας ο ηγιασμένος, Πέτρος ο Αθωνίτης και Ονούφριος. Είναι πράγματι ένα αριστούργημα πίστεως και καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Η ιερά εικόνα, η οποία θα αποτελεί σημείο πνευματικής και προσευχητικής αναφοράς για την πόλη και την Ιερά Μητρόπολη, αποθησαυρισμένη πλέον στον πανίερο Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, θα εορτάζει εφεξής επισήμως την εορτή του Ακαθίστου Ύμνου, καθώς η προσωνυμία της «Πανύμνητος» παραπέμπει στον τελευταίο οίκο του Ακαθίστου Ύμνου, «Ὦ Πανύμνητε Μῆτερ…».

Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως»Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως»

Σχετικά Άρθρα

Μόρφου Νεόφυτος Χριστέ μου, αξίωσέ με να σε αγαπήσω Το ένα τάλανο

Μόρφου Νεόφυτος: «Δεν είναι δεδομένη για κανένα η ψήφος μου»

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 12 / 2022 , 17:20 από news_room H ψήφος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι μία εκ των 16 ψήφων των ιεραρχών, που είναι μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, και έχει την ίδια βαρύτητα με αυτές των υπόλοιπων ιεραρχών, αναφέρει σε σχετική της […]

Ο Βόλος πανηγύρισε την γιορτή του προστάτη των Πτωχών, Αγίου Νικολάου

Ο Βόλος πανηγύρισε τον Πολιούχο του και προστάτη των πτωχών και ορφανών, Άγιο Νικόλαο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 7 / 12 / 2022 , 22:58 από news_room Ο Βόλος πανηγύρισε τον Πολιούχο του και προστάτη των πτωχών και ορφανών, Άγιο Νικόλαο Ιεροπρεπώς και μεγαλοπρεπώς εόρτασε τον Πολιούχο και Προστάτη της Άγιο Νικόλαο η πόλη του Βόλου, με επίκεντρο το ομώνυμο ιστορικό και περικαλλή Μητροπολιτικό της Ναό. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε […]