18 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη Λευκωσία

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη Λευκωσία

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 4 / 2023 , 16:10 από news_room

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη Λευκωσία

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η πανηγυρική Δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, Υπουργοί, ο Πρέσβης της Ελλάδος Ιωάννης Παπαμελετίου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας καθώς και αγωνιστές.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, στα Φυλακισμένα Μνήματα και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Κατά την άφιξη του Προέδρου στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα και ακολούθως στα Φυλακισμένα Μνήματα, άγημα απέδιδε τιμές. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός ανθρώπων όλων των ηλικιών, που ανέμεναν στα Φυλακισμένα Μνήματα για να καταθέσουν ένα στεφάνι ή λουλούδια στους τάφους των ηρώων. Οι τελετές έληξαν με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη Λευκωσία

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη Λευκωσία

Η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας του τρισάγιου και της κατάθεσης στεφάνων είπε ότι «όσο ανυπέρβλητα κι αν ορθώνονται μπροστά μας εμπόδια και δυσκολίες, αντλούμε δύναμη, θάρρος και αποφασιστικότητα από τις θυσίες των ηρώων και ηρωίδων μας».

«Δεν θα σταματήσουμε λεπτό να διεκδικούμε την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Τιμή και δόξα, λοιπόν, σε αυτούς που πήραν ανηφοριές και μονοπάτια για να βρουν τη λευτεριά», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο οποίος τέλεσε το τρισάγιο, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι μέρα αναβαπτισμού στα ιδεώδη του αγώνα «που μας έδωσε την ελευθερία μας».

«Καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς έστω αυτή την κουτσουρεμένη ελευθερία. Αιωνία τους η μνήμη», κατέληξε.

Το απόγευμα, στις 4μμ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραστεί στις εκδηλώσεις των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ελευθερία», στη Λευκωσία.

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω Οργανισμό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και της κατάθεσης στεφάνου στο πλαίσιο της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο μήνυμα της Ημέρας, είπε ότι «τιμούμε τον πιο αγνό, τον πιο ένδοξο αγώνα στην Ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτό τον αγώνα που οδήγησε σε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε σήμερα, την Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτή τη διάσταση.

Θέλω να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι, οι τιμές δεν πρέπει να περιορίζονται σε επετειακές εκδηλώσεις, όπως αυτή στην οποία είμαστε σήμερα, εδώ, όπως αυτή που θα πάμε το απόγευμα.

Η πραγματική τιμή είναι μέσα από την καθημερινή συμπεριφορά μας, είναι μέσα από τον τρόπο που πολιτευόμαστε, αλλά ειδικότερα, επειδή μιλάμε για την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από την προσπάθειά μας, τον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, κάτι για το οποίο όσα προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια και αν υπάρχουν, να είστε βέβαιοι ότι από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη ΛευκωσίαΜε λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη Λευκωσία

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτός ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «σίγουρα, είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν θα αρκεστούμε στο να λέμε ότι ‘είναι δύσκολος ο αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας’. Εκεί που θα κριθούμε, εκεί που θα δείξουμε αν όντως παίρνουμε τα μηνύματα από τον αγώνα της ΕΟΚΑ – όταν ξεκινούσε ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το αποτέλεσμα, αλλά, ναι, μας έδειξαν τον τρόπο και εμείς ακριβώς ακολουθούμε αυτή την πορεία – παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν.

Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από μια νέα προσέγγιση, που επιθυμούμε η ΕΕ να διαδραματίσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί θεωρούμε ότι ναι, μπορεί και έχει εκείνα τα κίνητρα, ώστε να οδηγήσει σε σπάσιμο του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού. Εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και αυτό θα πράξουμε μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας».

Ερωτηθείς τι πήγε λάθος και δεν προχώρησε η κυπριακή υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα λάθος, και είδα και σήμερα κάποιες αναφορές ότι δήθεν επειδή δεν υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα η Ελλάδα αναγκάστηκε να υποστηρίξει την Τουρκία.

Να σας πω ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για αλληλοϋποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στον ΙΜΟ είχε προηγηθεί πολύ πριν την όποια σκέψη για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα έχουμε αρκετή υποστήριξη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω Οργανισμό. Τι έχει σημασία; Έχει σημασία μέσα από την ουσιαστική μας παρέμβαση στον ΙΜΟ να στηρίζουμε τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι, αντιλαμβάνεστε, είμαστε μια χώρα που από το 1987 ακριβώς λόγω της τουρκικής στάσης έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στον τομέα της ναυτιλίας.

Βλέπουμε και σήμερα την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία, έτσι ώστε να δυσκολεύει τα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία».

Ερωτηθείς αν η εκλογή της Τουρκίας στη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θεωρώ σε καμία απολύτως περίπτωση ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, είτε προέρχεται από την Τουρκία είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, ένα κράτος το οποίο, ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει».

Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση για ανανέωση μέτρων επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι, ναι, κάτι το οποίο συζητούμε, είναι κάτι που (συζητήσαμε) πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και μέσα από συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή, ναι θα συνεχίσουμε αυτό το μέτρο, το οποίο θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό».

Ομιλία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου στη δοξολογία για την 1η Απριλίου 1955, στη Λευκωσία

«Από τα βάθη των αιώνων μάς ατενίζουν όλοι εκείνοι οι οποίοι ελάμπρυναν την Ελληνικήν Ιστορίαν διά να διατηρήσουν την ελευθερίαν των: οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, οι Τριακόσιοι του Λεωνίδα και οι νεώτεροι του Αλβανικού έπους. Μας ατενίζουν οι αγωνισταί του 21, οι οποίοι και μας εδίδαξαν ότι η απελευθέρωσις από τον ζυγόν δυνάστου αποκτάται πάντοτε με το αίμα. Μάς ατενίζει ακόμα σύμπας ο Ελληνισμός, ο οποίος και μάς παρακολουθεί με αγωνίαν, αλλά και με εθνικήν υπερηφάνειαν. Ας απαντήσωμεν με έργα, ότι θά γίνωμεν “πολλώ κάρρονες” τούτων».

Κυρίες και κύριοι,

Το πιο πάνω αποτελεί απόσπασμα από το κάλεσμα της ΕΟΚΑ, όπως ακριβώς αποτυπώνεται στην πρώτη προκήρυξή της. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε, σαν σήμερα, 68 χρόνια πριν, ο κυπριακός ελληνισμός, με στόχο την επιτυχή κατάληξη του αγώνα που αναλάμβανε η Οργάνωση για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.

Αυτός ο ξεχωριστός αγώνας, θεμελιωμένος σε αρχές, αξίες και ιδανικά, αποτέλεσε τη συνισταμένη όλων των προηγούμενων εξεγέρσεων του λαού μας και την πιο αποφασιστική του πράξη, για την κατάκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας του.

Με τη φλόγα της εθνικής συνείδησης και της απελευθέρωσης να σιγοκαίει ακόμη και κάτω από τις σκληρότερες συνθήκες δουλείας, ο λαός της Κύπρου εξάντλησε κάθε ειρηνική προσπάθεια για ικανοποίηση των ιστορικών του αξιώσεων. Και όταν οι προσπάθειες αυτές προσέκρουσαν επανειλημμένα στην πεισματική βρετανική αδιαλλαξία, αποφάσισε τη δυναμική ένοπλη εξέγερσή του, αμφισβητώντας την όποια μορφή τυραννίας και καταπίεσης.

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη ΛευκωσίαΜε λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη Λευκωσία

Αγωνιστές και λαός, κάνοντας πράξη τον όρκο που έδωσαν στην πατρίδα, αναμετρήθηκαν ξανά με την ιστορία τους. Μια ιστορία γραμμένη με πατριωτισμό, απαράμιλλο ηρωισμό και το ανάστημα των ανθρώπων που ανέθρεψε το Έθνος. Μια ιστορία που δεν ήταν δυνατόν να τιθασεύσουν η συντριπτική υπεροπλία, η αριθμητική υπεροχή και τα σκληρά βασανιστήρια που υιοθέτησε η κραταιά βρετανική αυτοκρατορία.

Αντιθέτως, ήταν αδύνατον να καταφέρει να σταθεί η αγγλική κυριαρχία απέναντι σε μια επανάσταση που έφερε τη σφραγίδα των νέων, οι οποίοι επένδυσαν συνειδητά τη ζωή τους στον Αγώνα. Τη σφραγίδα των νέων της Κύπρου που γνώριζαν πώς να ζουν αλλά και πώς να πεθαίνουν. Αντιτάσσοντας το θάρρος και το υψηλό φρόνημα με τα οποία τους όπλιζε η λαχτάρα της ελευθερίας, οι νέοι απαντούν στα κρατητήρια, στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και στις αγχόνες των κατακτητών, με θυσίες, ολοκαυτώματα και φυλακισμένα μνήματα.

Διατρανώνουν με αυταπάρνηση το αρχαιοελληνικό «Μολών Λαβέ». Ανεβαίνουν αγέρωχα τα σκαλοπάτια για να συναντήσουν τη λευτεριά. Τραβούν με ανδρειωμένη ψυχή για της δόξας το ικρίωμα. Αντικρίζουν χωρίς φόβο τον θάνατο, γιατί θεωρούν περιττή τη ζωή τους μέσα στη σκλαβιά.

Ήταν αδύνατον να καμφθεί ένας απελευθερωτικός αγώνας τον οποίο σήκωσαν στις πλάτες τους οι γυναίκες, με την καθοριστική τους συνδρομή. Δηλώνοντας παρούσες, μέσα από την ενεργό και συνεπή ανάμειξή τους σε κάθε πτυχή της διοργάνωσης και της διεξαγωγής του, οι γυναίκες έγιναν οι αγγελιαφόροι, οι τροφοδότες και οι προστάτες των αγωνιστών. Έγιναν οι ίδιες ηρωίδες, αντιμετωπίζοντας με θάρρος και περηφάνια τον θάνατο των αγωνιστών της λευτεριάς, τον θάνατο του πατέρα τους, του συζύγου τους, του παιδιού τους, θεωρώντας τη θυσία τους για την πατρίδα ως υπέρτατη δική τους τιμή.

Η συνεισφορά της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν εξίσου καθοριστική, αφού, εκτός από την πολύτιμη οικονομική ενίσχυση του Αγώνα, με μπροστάρηδες εμπνευσμένους ιερωμένους, πέτυχε να κρατήσει ανυπότακτο το φρόνημα του λαού. Η Αρχιεπισκοπή, οι Μητροπόλεις και οι Μονές, μετατράπηκαν σε καταφύγια των αγωνιστών, συνδράμοντας τα μέγιστα στην επιτυχία του έπους της ΕΟΚΑ.

Ενός έπους, ο αντίκτυπος του οποίου, συμπυκνώνοντας την κοινή βούληση του κυπριακού ελληνισμού για την κατάκτηση της ελευθερίας του, έσπασε τα στενά όρια του ελληνικού χώρου. Ο Μαχαιράς, ο Αχυρώνας, τα Φυλακισμένα Μνήματα, ο Μάτσης, ο Παλληκαρίδης, ο Δράκος, ο Παρίδης, στο σύνολό τους οι αγωνιστές της ελευθερίας, έγιναν σύμβολα, στέλνοντας το μήνυμα της ανυπότακτης αντίστασης για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους τους αγωνιζόμενους λαούς.

Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ, η λαμπρότερη περίοδος της ιστορίας της πατρίδας μας, τερμάτισε την αποικιοκρατία και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου κράτους. Ενός κράτους που αποτελεί τη βαριά κληρονομιά και το ισχυρότερο όπλο για την επιβίωσή μας. Και για αυτό σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε χρέος να το θωρακίσουμε και να το προστατεύσουμε, επιδεικνύοντας ενότητα και ομοψυχία.

Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα σε μια ενοποιημένη Ευρώπη. Σαράντα εννιά σχεδόν χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, τις συνέπειες της οποίας ακόμα βιώνουμε, έφτασε η ώρα για μια δίκαιη επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τονίσει, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η επικράτηση της δικαιοσύνης στον τόπο μας και η επανένωση της πατρίδας μας, μέσα από την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Μιας λύσης που θα έχει τις βάσεις στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες. Που θα ενώνει τους νόμιμους κατοίκους της, επιτρέποντας τους να συμβιώσουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη Λευκωσία

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη Λευκωσία

Προς την κατεύθυνση αυτή, επιδιώκουμε την περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων για την έναρξη του διαλόγου. Δεδομένης της ετοιμότητας της δικής μας πλευράς να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ευελπιστούμε ότι σύντομα η Τουρκία και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι θα επιδείξουν την ίδια καλή θέληση, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κυρίες και κύριοι,

Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις στρατιές των ηρώων που συγκροτούν και συγκρατούν, ως ισχυροί δεσμοί, την αλυσίδα της ιστορίας μας ανά τους αιώνες, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το χρέος που έχουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του κυπριακού ελληνισμού σε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα. Αυτή θα είναι και η δικαίωση της θυσίας των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59 αλλά και όλων όσοι συμμετείχαν στους αγώνες που διαχρονικά έδωσε ο λαός μας.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές και στους ήρωες της ΕΟΚΑ!

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ και το ΓΤ&Π

Σχετικά Άρθρα

Συρρικνώθηκε το 2023 ο πληθυσμός της Κίνας

Συρρικνώθηκε το 2023 ο πληθυσμός της Κίνας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 1 / 2024 , 14:17 από news_room Ο κινεζικός πληθυσμός μειώθηκε το 2023, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, με τον δείκτη γεννητικότητας να επιβραδύνεται, την ώρα που το κόστος της εκπαίδευσης αυξάνεται και οι κοινωνικές συμπεριφορές μεταβάλλονται. Το 2022, η Κίνα ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση […]

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 20 / 7 / 2023 , 10:14 από news_room Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη σήμερα 20 Ιουλίου 2023 στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή, και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων. Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στους […]