23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Ιερώνυμος και το δίλημμα των 50άρηδων της Ιεραρχίας

Μεγάλη Τρίτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Μεγάλη Τρίτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 4 / 2023 , 0:55 από news_room

Κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας έχει το δικό της «ειδικό» βάρος στην καταγραφή των Παθών του Ιησού, προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Το βράδυ της Μ. Τρίτης ψάλλεται ένας από τους πιο δημοφιλείς ύμνους της εκκλησιαστικής παράδοσης, το Τροπάριο της Κασσιανής. Με αυτή την υμνητική συγγραφή σφραγίζεται η Ιερή Ακολουθία της Μ.Τρίτης, καθότι αποτελεί το τελευταίο τροπάριο, μέσα από το οποίο διδασκόμεθα για την ευσεβή και λογία ποιήτρια του Βυζαντίου.

Στην Αλεξάνδρεια, μια πόλη εξόχως ιστορική με ανεξίτηλη τη χριστιανική της σφραγίδα στο χρόνο, αλλά και στην ζωή της Εκκλησίας, τούτο το κατανυκτικό απόγευμα τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η Ακολουθία του Νυμφίου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Ποιμενάρχη μας, του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου Β’.

Η ατμόσφαιρα απολύτως κατανυκτική, συνέδεσε το μεγαλείο της Μεγάλης Εβδομάδας με την ιστορική βαρύτητα που προσδίδει η προσωπικότητα της Κασσιανής και δημιούργησε στους παρευρισκόμενους πιστούς θεία συναισθήματα και ευεργετική λύτρωση.

Η θωριά του Μακαριωτάτου Πατριάρχη μας, με το οικείο βλέμμα της πατρικής αγάπης, ενέπνεε στον καθένα την ανάγκη να προβληματιστεί και να συνταυτίσει την προσωπική του διαδρομή με την πανανθρώπινη πορεία, όπως τη δίδαξε ο Ιησούς. Δίπλα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, προσέδιδε κι αυτός τον δικό του τόνο συμπροσευχόμενος, ενώ ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ισαάκ, Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας διακονούσε τη Θεία Ακολουθία. Εξαιρετικός ο καλλικέλαδος, ιεροψάλτης κ. Κωνσταντίνος Παπαγγέλης, άρτι αφιχθείς στην Μεγάλη Πόλη, διέχεε εντός του Ιερού Ναού την υμνολογία της Κασσιανής, με τη συμμετοχή τού σταθερού στο ψαλτήρι συμπαροίκου μας κ. Ιωάννη Ράπτη.

Παρευρέθησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης μετά της συζύγου του Εριτ.κας. Ιωάννας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’» κα. Λιλίκα Θλιβίτου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Βύρων Βαφειάδης μετά της συζύγου του και άλλοι.

Αποτελεί καλοτυχία για τον Αλεξανδρινό πάροικο, να μπορεί να εκκλησιάζεται και να ευλογείται συνάμα από τον Μακαριώτατο, κατά την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου. Τον φιλακόλουθο Προκαθήμενο, που κάθε πρωί θα συναντήσει κανείς προσευχόμενο στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, δίδοντας σε όλους παράδειγμα ελπίδας και ζέουσας πίστης.

Κείμενο-φωτογραφίες
Γρηγορίου Χαλιακόπουλου
Συγγραφέως-Δημοσιογράφου της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας

Μεγάλη Τρίτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Μεγάλη Τρίτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Μεγάλη Τρίτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Μεγάλη Τρίτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Μεγάλη Τρίτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Μεγάλη Τρίτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Σχετικά Άρθρα

Tον Δεκέμβριο ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γεμίζει μουσική

Tον Δεκέμβριο ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γεμίζει μουσική

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 1 / 12 / 2022 , 20:49 από news_room Αυτόν τον Δεκέμβριο ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) γεμίζει μουσική. Όλο τον μήνα, το ΚΠΙΣΝ σας προσκαλεί σε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με διαφορετικά ακούσματα. Στις 4 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της μουσικής σειράς Microcosmos, έρχεται στον Φάρο ο Ιταλός […]

Παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε η Δ’ στάση των χαιρετισμών στην υπεραγία Θεοτόκο στο Πατριαρχείο Αντιοχείας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 4 / 2021 , 21:21 από news_room Παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε η Δ’ στάση των χαιρετισμών στην υπεραγία Θεοτόκο στο Πατριαρχείο Αντιοχείας Ο Μακαριώτατος, Πατριάρχης Ιωάννης I, προεξήρχε στην τέταρτη στάση των Χαιρετισμών για την υπεραγία Θεοτόκο που τελέστηκαν στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, παρουσία των Επισκόπων Μούσα αλ-Χούρι και Εφραίμ […]