20 °C Athens, GR
13/05/2024

Τελευταια Νέα
Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στον Άγιο Θεράποντα Ζωγράφου Η εορτή της Οσίας Σοφίας στην Ι.Μ. Κλεισούρας Καστοριάς Εκπαιδευτικό ταξίδι στη Σουηδία Στελεχών του Ομίλου Σαρακάκη Δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος ανάμεσα στους 20 διαδηλωτές που συνελήφθησαν στην Γεωργία Πανηγυρικός Εορτασμός των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Το 87% των οδηγών στην Ελλάδα φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών Η εορτή του Αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ του νέου στην Ιερά Μονή του στη Νέα Μάκρη Αττικής Πανηγυρίσε ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής Αρδανίου της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στα αποκαλυπτήρια Μνημείου για τη Μάχη της Κρήτης στην Πέρθη Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας περί των διακονισσών στην Αφρική

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ας καλωσορίσουμε τον Νυμφίο που έρχεται σε μας, έρχεται να μας αγκαλιάσει ως δικούς Του

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ας καλωσορίσουμε τον Νυμφίο που έρχεται σε μας, έρχεται να μας αγκαλιάσει ως δικούς Του

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 11 / 4 / 2023 , 18:28 από news_room

Στην Ακολουθία του Νυμφίου της Μεγάλης Δευτέρας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μέριλαντ, Βαλτιμόρης προεξήρχε ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων. Ο κ. Ελπιδοφόρος κήρυξε και τον Θείο Λόγο της ημέρας. Ακολουθεί η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου:

Αγαπημένες εν Χριστώ αδελφές και αδελφοί:

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα με ενορίες του Μέριλαντ για την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, και απόψε, ολοκληρώνω αυτήν την επίσκεψη στο δίκαιο κράτος σας σε αυτόν τον υπέροχο Καθεδρικό Ναό.

Φτάσαμε τώρα στις ζοφερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, για να προετοιμαστούμε για να χαιρετίσουμε τον Κύριο, που έρχεται στα εκούσια Πάθη Του.

Αυτό το πρωί ήταν ένδοξο! Την Είσοδό Του στην Αγία Πόλη παρακολούθησαν λατρευτικά πλήθη, που έριχναν τα ενδύματα τους, και τους φοίνικες και τα κλαδιά μπροστά Του. Αλλά απόψε, η δόξα του Κυρίου είναι κρυμμένη. Κοιτάμε τον Νυμφίο της Εκκλησίας – Αυτόν που μας αγαπά πέρα ​​από όλους τους άλλους. Και όπως λέει ο Προφήτης Ησαΐας:

Δεν έχει μορφή ούτε ευγένεια. και όταν θα Τον δούμε, δεν υπάρχει ομορφιά που να Τον επιθυμούμε. Περιφρονείται και απορρίπτεται από τους ανθρώπους. Άνθρωπος των Θλίψεων, και γνώστης της θλίψης…. *

Είναι ο Νυμφίος με περίεργη στολή.

Αντί για ένα στεφάνι από ήλιο, φεγγάρι και αστέρια, φοράει ένα αγκάθινο στεφάνι.

Αντί για τα ενδύματα φωτός που κοσμούν τη Θεότητά Του,  ενδύεται το πορφυρό της κοροϊδίας.

Αντί τα πολύτιμα χέρια Του να υμνούνται από τα έργα τους που καθιέρωσαν το στερέωμα, αυτά είναι δεμένα ως σας κοινού εγκληματία.

Και στη θέση της σιδερένιας ράβδου με την οποία θα κυβερνήσει τα Έθνη, για να σπάσει τις πύλες του θανάτου σαν τα αγγεία του αγγειοπλάστη, Κρατά ένα απλό καλάμι, για να τονίσει την ταπείνωσή Του.

Αυτή είναι η πρόκληση της Μεγάλης Εβδομάδας – να αναγνωρίσουμε σε έναν τέτοιο Νυμφίο, τον ίδιο τον Θεό που μας δημιούργησε και που μας αγαπά όπως ακριβώς είμαστε. Είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι η ταπείνωση, τα βασανιστήρια και ο θάνατος που επιφυλάσσει αυτή η εβδομάδα για τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, ολοκληρώθηκαν για χάρη μας. Γιατί χρειαζόμαστε έναν τέτοιο Νυμφίο; Γιατί χρειαζόμαστε έναν τέτοιο Θεϊκό Εραστή;

Διότι μέσω της αμαρτίας, μέσω της αγανάκτησης, μέσω του φθόνου, μέσω της υπερηφάνειας και μέσω της έλλειψης αγάπης και γενναιοδωρίας προς τους άλλους, κατοικούμε στο σκοτάδι. Γι’ αυτό έρχεται κοντά μας στη μέση της νύχτας, ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός, στη μέση της σκοτεινής νύχτας της ψυχής μας , για να μας βρει όπως είμαστε, για να ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.

Τα ρούχα που φοράει δεν είναι επιδεικτικά, υπερβολικά διακοσμητικά που προορίζονται να εμπνέουν δέος και έλξη. Είναι δείγματα της αγάπης Του.

Το Ακάνθινο Στέμμα Του βγάζει το Θείο Αίμα Του για να μας θρέψει.

Ο  μωβ μανδύας του χλευασμού του καλύπτει τις αμαρτίες μας.

Τα χέρια του είναι δεμένα για να ελευθερωθούμε.

Και το καλάμι που έχει σκοπό να Τον ντροπιάσει, είναι μια υπενθύμιση της πραότητάς Του στην κρίση με τον κόσμο. Όπως λέει ο Προφήτης:

Ένα μελανιασμένο καλάμι Δεν θα σπάσει…. **

Ο Κύριος ξέρει ότι δεν είμαστε παρά καλάμια, τα οποία φυσάει κάθε ριπή ανέμου. Είμαστε εύθραυστοι και μελανιάζουμε πολύ εύκολα. Αλλά ο Κύριος δεν θα μας σπάσει ποτέ. Οι κρίσεις του είναι δίκαιες και αληθινές. ποτέ σκληρός ή σκληρός.

Γι’ αυτό, αγαπητοί μου Χριστιανοί:

Ας καλωσορίσουμε τον Νυμφίο που έρχεται σε μας απόψε. Έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι είναι έτοιμος να μας αγκαλιάσει ως δικούς Του. Έρχεται να διεκδικήσει τη Νύφη του, που είναι η Εκκλησία. Και η προίκα που θα πληρώσει είναι μεγαλύτερη από ό,τι έχει πληρώσει ποτέ κανείς, γιατί την πλήρωσε για όλους.

Αν Τον δεχθούμε, θα μας μεταφέρει όλους στην Ουράνια Νυφική ​​Αίθουσα, όπου θα ζούμε μαζί Του στην αιωνιότητα στην ανάσταση και την αποκατάσταση όλων των πραγμάτων.

Με τη χάρη και την αγάπη Του για όλη την ανθρωπότητα, μαζί με τον Πατέρα Του και το Πανάγιο Πνεύμα Του, ένας Θεός, δοξασμένος και δοξασμένος για πάντα. Αμήν.

* Ησαΐας 53:2-3.

† Βλ. Ψαλμός 18:1 (LXX).

‡ Βλ. Ψαλμός 103:2 (LXX).

§ Βλ. Αποκάλυψη 2:27.

** Ησαΐας 42:3.

Σχετικά Άρθρα

Παρουσία του ΠτΔ η αποφοίτηση της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 29 / 6 / 2021 , 5:03 από news_room Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που κατά το τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς προσέρχομαι για να τιμήσω τους φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στον κλάδο επιλογής τους. Η τελετή αποφοίτησης, αποτελεί την επιβράβευση της επίμοχθης προσπάθειας που απαιτήθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας και […]

Η Εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στα Μύρα

Η Εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στα Μύρα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 13 / 12 / 2021 , 22:09 από news_room Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μύρων χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική Περικοπή και σε όσους ανταποκρίνονται ή απορρίπτουν την πρόσκληση του Χριστού […]