31 °C Athens, GR
19/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος O Μητροπολίτης Λέρου στο 2ο Σχολείο Χώρας Καλύμνου Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου: Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi – Δωρεάν Είσοδος Penny Marathon: Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου για τα αδέσποτα ζώα Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσφέρει σε ορισμένους μετανάστες έναν νέο δρόμο για την ιθαγένεια στις ΗΠΑ Έκκληση του πατριάρχη Ιεροσολύμων και του αρχιεπισκόπου Αθηνών να σταματήσει ο πόλεμος Η πανήγυρις των 318 Πατέρων στο Σρούσμπερυ της Αγγλίας Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 5 / 4 / 2023 , 8:45 από news_room

«Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι εθνική ανάγκη» ανέφερε στην τοποθέτησή της στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής γης η Λούκα Κατσέλη, η οποία, όπως ανέφερε, «συνέδεσε το όνομά της με ένα νόμο και με την δυνατότητα του οφειλέτη να επανεκτιμήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα και να ρυθμίσει το χρέος του».

Στην τοποθέτησή της ανέφερε η κ. Κατσέλη: «Αυτή την στιγμή η ρύθμιση των χρεών είναι εθνική ανάγκη. Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ανατροφοδοτούνται και έχουν ξεπεράσει αθροιστικά τα 700 δις. Όταν ξέσπασε η κρίση ήταν κρίση δημοσίου χρέους και αντανακλούσε την αδυναμία της παραγωγικής βάσης. Από το δημόσιο χρέος πήγαμε στο ιδιωτικό χρέος. Σήμερα γίνεται το αντίθετο, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους οδηγεί στασιμότητα στην οικονομική δραστηριότητα που με την σειρά του διευρύνει το δημόσιο χρέος.

Το ζήτημα της υπερχρέωσης και η αντιμετώπισή του είναι βαθύτατα πολιτικό δεν είναι τεχνοκρατικό. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να δούμε το θέμα της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας. Η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική: ανάπτυξη και διαχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Αν θέλουμε η χώρα να μην βρεθεί ξανά ευάλωτη στις ορέξεις των αγορών, αν δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά συνθήκες ακραίας λιτότητας, είναι ζωτική ανάγκη να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος. Πιστεύω ότι το κόμμα από το οποίο προέρχομαι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι σε θέση να στηρίξει μία τέτοια πρόταση.

Ακολούθως έθεσε το ερώτημα για το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υλοποιηθεί μία βιώσιμη πρόταση για την ρύθμιση του χρέους για να απαντήσει ότι «αν και οι δυσκολίες είναι πολλές εντούτοις, αν υπάρξουν αποφασισμένοι άνθρωποι, αν γίνουν παρεμβάσεις με διαφάνεια, οι προυποθέσεις υπάρχουν».

Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, το πρώτο νομοθέτημα μίας προοδευτικής διακυβέρνησης με στόχο «την επανεκκίνηση της οικονομίας, την βιώσιμη ανάπτυξη, την στήριξη της κοινωνικής συνοχής, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη».

Έφη Αχτσιόγλου: Οι πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους

«Διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», χαρακτήρισε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

Το πρόβλημα ωστόσο, πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου «την τελευταία τετραετία έλαβε γιγαντιαίες διαστάσεις» και εξήγησε: «όχι μόνο και όχι κυρίως διότι το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε ως μέγεθος, που συνέβη και αυτό. Αλλά κυρίως διότι εγκαθιδρύθηκε μια συνθήκη από την παρούσα κυβέρνηση μετατράπηκε σε τιμωρό. Τούτο συνέβη με τον εξωδικαστικό μηχανισμό που ουσιαστικά δεν λειτούργησε και δεν φτιάχτηκε για να λειτουργήσει. Οι πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους».

Απέδωσε το πρόβλημα στον «πτωχευτικό κώδικα που είχε ως κεντρικό σκοπό τη ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών. Τούτο συνέβη με την άνευ όρων μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε funds που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και χωρίς υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη. Τούτο συνέβη με την οριστική κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Σημείωσε ακόμη ότι την ίδια περίοδο, «η πληθωριστική κρίση και η πολιτική αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση (όχι κανόνες στην αγορά, όχι πάταξη της αισχροκέρδειας, όχι μείωση των έμμεσων φόρων), έχει συμπιέσει ραγδαία το εισόδημα των πολιτών και έχει μειώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των μισθών. Το εισόδημα των πολιτών τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια έχει κυριολεκτικά στοχοποιηθεί ώστε εν μέσω κρίσεων όχι μόνο τα funds να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, αλλά να κερδοσκοπήσουν έτη περαιτέρω».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Αν επομένως το πλαίσιο που εισηγούμαστε ήταν μια φορά αναγκαίο πριν τρία χρόνια, σήμερα είναι 10 φορές αναγκαίο. Το πλαίσιο που παρουσιάζουμε ρυθμίζει τις οφειλές των πολιτών και προστατεύει την πρώτη κατοικία. Δεν κάνει αδικαιολόγητες εξυπηρετήσεις, δεν στέκεται όμως και αδιάφορο στην ασυδοσία των πιστωτών, δεν σφυρίζει αμέριμνα την ώρα που συνάνθρωποι μας χάνουν τα σπίτια τους, δεν συνεπικουρεί την επιθετική κερδοσκοπική στρατηγική. Το πλαίσιο αυτό επαναφέρει στο κράτος την κοινωνική λειτουργία που – κατά την άποψή μας- οφείλει να επιτελεί».

Αλέξης Χαρίτσης: Τεράστια απειλή για την κοινωνική συνοχή το ιδιωτικό χρέος

«Το ιδιωτικό χρέος αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής», σημείωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι «αν δεν υλοποιηθούν προτάσεις όπως αυτές που παρουσιάζουμε για την βιώσιμη ρύθμιση, απειλούμαστε με κοινωνική καταστροφή».

Ο κ. Χαρίτσης έδωσε την ευρύτερη διάσταση του θέματος: «Κατά την γνώμη μου αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστιο ζήτημα παραγωγικότητας που αποτυπώνεται για παράδειγμα στο εμπορικό έλλειμμα που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και συντελεί στην συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης. Σε αυτή τη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγικής βάσης συντελεί όμως αποφασιστικά και το ζήτημα του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους. Μια νέα γενιά χρέους που συσσωρεύεται την περίοδο της πανδημίας και εκτοξεύεται την περίοδο του πληθωρισμού και το οποίο ακριβώς επειδή δεν βρίσκει βιώσιμη επίλυση οδηγεί σε μια βαθιά αναδιάρθρωση της οικονομίας. Για να το πω διαφορετικά: αυτή η αναδιάρθρωση ισοδυναμεί με μια βίαιη συγκεντροποίηση μέσω της εξαγοράς μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και μεσαίων μεταποιητικών μονάδων, τουριστικών επιχειρήσεων, κατασκευαστικών εταιρειών από μεγάλους ομίλους, στις περισσότερες περιπτώσεις πολυεθνικούς».

Σημείωσε ότι «η αδυναμία να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις υπέρογκες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει, ο κίνδυνος να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους που είναι προσημειωμένη, η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικά ή άλλα χρηματοδοτικά κεφάλαια, οδηγεί σε βίαιες συγχωνεύσεις και εξαγορές που περιορίζουν και συρρικνώνουν την παραγωγική βάση» και ρώτησε: Είναι βιώσιμη αναπτυξιακά μια τέτοια διαδικασία αναγκαστικών εξαγορών; Είναι επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας τέτοιες επενδύσεις βίαιης εξαγοράς και συγκεντροποίησης της παραγωγικής δραστηριότητας;».

Στο πλαίσιο αυτό κατέληξε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά σημαντικές και εξαιρετικά κρίσιμο να υλοποιηθούν και με όρους παραγωγικούς, και με όρους αναπτυξιακούς προκειμένου «να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος ολιγοπωλιακής συγκέντρωσης σημαντικών κλάδων της οικονομίας και να αντιστραφεί η διαδικασία παραγωγικής συρρίκνωσης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ: Εξιχνιάστηκε ανθρωποκτονία 35χρονου - Τον σκότωσαν στο Περιστέρι και τον μετέφεραν στον Ασπρόπυργο

Επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ: Εξιχνιάστηκε ανθρωποκτονία 35χρονου – Τον σκότωσαν στο Περιστέρι και τον μετέφεραν στον Ασπρόπυργο

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 15 / 10 / 2023 , 23:41 από news_room Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 35χρονου – Τον σκότωσαν στο Περιστέρι και τον μετέφεραν στον Ασπρόπυργο Για την υπόθεση κατηγορούνται 6 ομοεθνείς του θύματος, από τους οποίους οι 5 συνελήφθησαν δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης Εξιχνιάστηκε η υπόθεση ανθρωποκτονίας 35χρονου αλλοδαπού, η σορός του οποίου είχε βρεθεί στις […]

Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης των δασικών οικοσυστημάτων του Έβρου

Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης των δασικών οικοσυστημάτων του Έβρου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 1 / 2024 , 16:51 από news_room Την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων του Έβρου που επλήγησαν από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου ανέλαβε το WWF Ελλάς. Σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με ίδιους πόρους το […]