33 °C Athens, GR
21/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η πανήγυρις της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας Συνάντηση με τους Αρχηγούς των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα είχε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Chris Van Hollen Στ. Καλαφάτης: «Δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος – μέλος της Ε.Ε. να παραμένει το μόνο διχοτομημένο ευρωπαϊκό έδαφος» Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε την παραίτηση ενός Κολομβιανού επισκόπου που αναφέρεται σε βιβλίο για τη σεξουαλική κακοποίηση Αποφάσεις τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας – Eκδήλωση για την επέτειο της τουρκικής εισβολής Σερρών Θεολόγος: «Απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την Κύπρο!» Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Επισκοπή Αδελαΐδος για την Πανήγυρη του Προφήτη Ηλία Πενήντα χρόνια κατοχής. Χρόνια εγκαρτέρησης Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου DEELforHOST

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο στην προσφυγιά

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο στην προσφυγιά

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 25 / 4 / 2023 , 16:03 από news_room

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος το Σάββατο της Διακαινησίμου, 22 Απριλίου 2023, χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, όπου οι κατεχόμενες ενορίες της αρχιεπισκοπικής περιφερείας (διαμερίσματος Μεσαορίας) εόρτασαν τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι εφημέριοι του Ιερού Ναού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Παναγή, ο Πρεσβύτερος π. Φανούριος Πρίμας καθώς και ο Διάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Ανδρέας Ματέι. Στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, παρέστησαν ο Δήμαρχος Κυθρέας Δρ Πέτρος Καρεκλάς, η Κοινοτάρχης Αγκαστίνας Αναστασία Γερολέμου, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι και τα οργανωμένα σύνολα των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στο κήρυγμα του, αναφέρθηκε στο Δοξαστικό των εσπερίων αποστίχων της Κυριακής του Θωμά, «Φιλάνθρωπε, μέγα καὶ ἀνείκαστον τὸ πλῆθος τῶν οἰκτιρμῶν σου, ὅτι ἐμακροθύμησας, ὑπὸ Ἰουδαίων ῥαπιζόμενος, ὑπὸ Ἀποστόλου ψηλαφώμενος, καὶ ὑπὸ τῶν ἀθετούντων σε πολυπραγμονούμενος. Πῶς ἐσαρκώθης; πῶς ἐσταυρώθης ὁ ἀναμάρτητος; ἀλλὰ συνέτισον ἡμᾶς, ὡς τὸν Θωμᾶν βοᾶν σοι· ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου, δόξα σοι».

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε την άπειρη αγάπη και φιλανθρωπία του Θεού ο οποίος έστειλε στα ημέτερα τον Μονογενή του Υιό και Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος διά της ενανθρωπίσεως, της Σταυρώσεως, της Αναστάσεως και της Αναλήψεως, προσέφερε στους ανθρώπους την καταλλαγή με τον Θεὀ, αναλαµβάνοντας εκουσίως ολόκληρη την ανθρώπινη φύση εκτός της αμαρτίας, την οποία θέωσε, ώστε ο πεπτωκώς άνθρωπος αγωνιζόμενος συνειδητά και εν τω κρυπτώ, να έχει την δυνατότητα να σώσει την ψυχή του.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, επισήμανε ότι η Εκκλησία δεν είναι μονάχα ένας θεσμός που ιδρύθηκε και αφορούσε τους ανθρώπους της εποχής εκείνης. Η Εκκλησία είναι η συνεχής και αδιάκοπη παρουσία και κοινωνία του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο, διότι οι χριστιανοί βιώνουμε καθημερινά το μέγα θαύμα της αποκάλυψης του Θεού στον άνθρωπο, εξαιρέτως στο Μυστήριο των Μυστηρίων, τη Θεία Ευχαριστία, όπου μεταλαμβάνουμε το Αναστημένο Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος, στην συνέχεια πρόσθεσε πως η ομολογία του Θωμά με την χαρακτηριστική φράση «Ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου», είναι μία μαρτυρία που μας καλεί να αναλογιστούμε τα θαυμάσια που μας παρέχει καθημερινά η αγάπη και η πρόνοια του Θεού ώστε εμείς, με εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, να είμαστε ενωμένοι με την πηγή του Φωτός, τον Αναστάντα Κύριο, και να απωθούμε από μέσα μας οτιδήποτε προσπαθεί να μας χωρίσει από Αυτόν και τους συνανθρώπους μας. Τρισευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που αν και δεν βλέπει με τα σωματικά του μάτια τον Κύριο, Τον βιώνει πνευματικά. Πρόσθεσε ότι τρισευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος, ο οποίος αν και δεν βλέπει με τα σωματικά του μάτια τον Κύριο, Τον βιώνει πνευματικά και τον ομολογεί ως Θεάνθρωπο Λυτρωτή.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και στους ανθρώπους που αποτελούν πειστήρια για μας, οι οποίοι πραγματικά αγάπησαν και αφιερώθηκαν στον Χριστό ή και ακόμα έδωσαν την ζωή τους για Αυτόν, που δεν είναι άλλοι από τους Αγίους της Εκκλησίας μας, όπως είναι και ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος του οποίου η μνήμη τιμάται στις 23 Απριλίου.

Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος ανέφερε επιγραμματικά της κατεχόμενες κοινότητες και ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (διαμερίσματος Μεσαορίας), που διαθέτουν Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, ώστε η μνήμη των ιερών μνημείων πίστης και πολιτισμού της πατρίδας μας να παραμένει αναλλοίωτη σε όλους μας και κυρίως στις νέες γενεές που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας.

Κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού τελέστηκαν εορτές, δέηση για απελευθέρωση της πατρίδας και επιστροφή στα τουρκοκρατούμενα χωριά και πόλεις μας, καθώς και ιερά μνημόσυνα των προαπελθόντων πριν την εισβολή και μετά στην προσφυγιά. Στο τέλος της Ακολουθίας έγινε Αρτοκλασία και λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο στην προσφυγιά Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο στην προσφυγιά

 

Κείμενο: Κωνσταντίνος Ανδρέου

Φωτογραφίες: Στυλιανός Σωτηρίου

Σχετικά Άρθρα

Ι.Μ. Γρεβενών Τιμώντας την Μητρότητα και την Πολυτεκνία

Ι.Μ. Γρεβενών: Τιμώντας την Μητρότητα και την Πολυτεκνία

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 2 / 2022 , 8:36 από news_room Κυριακή μετά την Υπαπαντή του Κυρίου τιμάται από την Εκκλησία μας η μνήμη των Αγίων μητέρων των Τριών Ιεραρχών, Εμμελείας, Νόνας και Ανθούσης. Στα πλαίσια λοιπόν της ορθοδόξου εορτής της μητέρας, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ λειτούργησε στον […]

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ευλόγησε νέους που αποφοίτησαν από ελληνορθόδοξα Κολλέγια του Σύδνεϋ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ευλόγησε νέους που αποφοίτησαν από ελληνορθόδοξα Κολλέγια του Σύδνεϋ

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 14 / 9 / 2023 , 17:19 από news_room NewsRoom| Τις ευχές και την ευλογία του Ποιμενάρχη και πνευματικού τους πατέρα, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, έλαβαν οι εφετινοί απόφοιτοι των ελληνορθοδόξων Κολλεγίων του Αγίου Σπυρίδωνος και των Αγίων Πάντων στο Σύδνεϋ. Ο Σεβασμιώτατος τίμησε με την παρουσία του τις τελετές αποφοιτήσεως, τις […]