Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Πεντηκοστή με τα μέλη της διεθνούς θεολογικής επιτροπής διαλόγου στην Αλεξάνδρεια Ο εορτασμός της Πεντηκοστής στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ρουμανίας Δανιήλ: Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες «Η μάνα μας η Ορθόδοξος Εκκλησία» Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στους Αγίους Τόπους Η εορτή της Πεντηκοστής στην «πόλη των εκκλησιών» ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Απόψεις: Έκλεισαν τα καφενεία για τους μεσήλικες και χάθηκαν οι προεκλογικές συζητήσεις – Freddo Espresso και στα 90! Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας Ναύπλιο: Στον εισαγγελέα ο Ιερέας που έστελνε χυδαία βίντεο σε 12χρονο – Η Ανακοίνωση της Μητρόπολης Πρωταγωνιστές οι κοντινοί προορισμοί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στη Μητρόπολη Σερρών

Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2)

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 4 / 2023 , 0:42 από news_room

Με κατάνυξη, αλλά και ζέουσα προσδοκία της αναστασίμου ελπίδος, τελέσθηκαν και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, οι ιερές ακολουθίες της αγίας και μεγάλης Παρασκευής, κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία ποιεί ανάμνηση των αγίων και σωτηρίων Παθών καθώς και της θεόσωμης Ταφής και της εις Άδου καθόδου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Συγκεκριμένως, σήμερα, αγία και Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023, στις 10:00 το πρωΐ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως του Κυρίου μας, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών.
Προ της αναγνώσεως του ιερού Ευαγγελίου της Αποκαθηλώσεως, ο Σεβασμιώτατος, στον εμπνευσμένο από το καινοδιαθηκικό ανάγνωσμα του μεγάλου Αποστόλου των εθνών Παύλου: «Καγῶ ἐλθὼν πρὸς ὑμᾶς, ἀδελφοί, ἦλθον οὐ καθ᾿ ὑπεροχὴν λόγου ἢ σοφίας καταγγέλλων ὑμῖν τὸ μαρτύριον τοῦ Θεοῦ» (Κορ. Α’, β’,1), λόγο του, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Μεγάλα, εξαίσια, φοβερά και σωτήρια ιερούργησε σήμερον ο Κύριός μας, αδελφοί μου, επάνω στον Σταυρό. Διά του εκουσίου Πάθους Του, ελευθέρωσε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος από το βάρος της ενοχής εκ του προπατορικού αμαρτήματος, κατακρίνοντας την αμαρτία στο θεανδρικό Του πρόσωπο.

Το πάθος του Κυρίου μας κατά τους ιερούς Πατέρες της Εκκλησίας μας ερμηνεύεται στην διπλή σωτηριολογική του διάσταση. Είναι το σωματικό Μαρτύριο που υπέμεινε ο Ιησούς Χριστός, τα ραπίσματα, οι ύβρεις, ο ακάνθινος στέφανος, το φραγγέλιο, ο Σταυρός, ο θάνατος. Όμως το Πάθος του Κυρίου μας ερμηνεύεται και ως μαρτύριο της αγάπης και της προσφοράς Του, ως μανικού νυμφίου ‘’εραστού’’ προς την νύμφη ανθρώπινη ψυχή. Στο Σταυρό του Κυρίου ψηλαφούμε την δύναμη της αγάπης και της ταπεινώσεως, η οποία νικά τον εγωϊσμό και τον θάνατο, ζούμε το μυστήριον της θυσίας και της συγχωρητικότητος, το οποίο καταξιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη, ανιχνεύουμε την σώζουσα αλήθεια, την οποία η Εκκλησία μας διαφυλάσσει δύο χιλιάδες χρόνια τώρα. Σήμερον ενεργείται το μυστήριον της αγάπης, που συγχωρεί και προσφέρει πλατυσμόν καρδίας, είναι δοτική, πάντα αναμένει, είναι φως που φωτίζει και αγιάζει τις ζωές των ανθρώπων. Το πάθος του Κυρίου μας χαρίζει ζωή και ελευθερία από τα απαράκλητα δεσμά του θανάτου και της αμαρτίας.

Το διά Σταυρού Πάθος του Κυρίου μας υπήρξε λυτρωτικόν για ολόκληρο τον κόσμο. Ο Χριστός ανέρχεται επί του Σταυρού ταπεινούμενος για να νικήσει διά της αληθείας, την ξένη προς την ανθρώπινη φύση αμαρτία, την φθορά και τον θάνατο. Η παναγία ψυχή Του ενωμένη με την Θεότητα κατήλθε διά του Σταυρού και του θανάτου στον Άδη, όπου και έλαμψε, εντρόπιασε την αμαρτία, εφώτισε τα σκιερά βασίλεια με το ζωογόνο και άκτιστο Φως, εδέσμευσε τον ισχυρό και ανθρωποκτόνο τύραννο, που επιστεύετο ως θεός διά την αλαζονείαν του, ελευθερώνοντας την ”εν σκότει και σκιά θανάτου” ευρισκομένη ανθρωπότητα από τα δεσμά του διαβόλου και τον φόβο του θανάτου.

Το Πάθος του Κυρίου μας είναι επίσης θεραπευτικόν για την ανθρώπινη ασθένεια από την αμαρτία, η οποία αποτελεί παρά φύσιν κατάσταση για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος πλάστηκε δυνάμενος, με την χάρη του Θεού, να παραμείνει αναμάρτητος. Η αμαρτία αποτελεί αποτέλεσμα της ολέθριας και αυτοκαταστροφικής χρήσεως της ελευθερίας του. Ο ίδιος ο θεάνθρωπος Χριστός, ‘’ώσπερ πελεκάν’’ αποτελεί το ‘’φάρμακο’’ κατά του δηλητηρίου του διαβόλου που φαρμάκωσε την ανθρώπινη φύση. Η κάθοδος του Χριστού στον Άδη σηματοδοτεί την ιδική μας άνοδο και ανάσταση στην χώρα των ζώντων, στην τρισευδαίμονα πατρίδα της εν Χριστώ αειζωΐας. Ο θάνατος νικήθηκε οριστικά! Μετά τον εθελούσιο θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου μας έγινε ύπνος, πέρασμα, Πάσχα, διάβαση στην αιωνιότητα, οδός για την πορεία μας στον ουρανό, αρχή μίας καινούριας ατελεύτητης ζωής. Ο Σταυρός του Χριστού δεν είναι το τέλος, αλλά το προανάκρουσμα της «καινής ημέρας» της Αναστάσεως. Σταυρός και Ανάστασις αλληλοπεριχωρούνται και αλληλοφωτίζονται. Δια του Σταυρού, χαρά και ζωή ανέτειλε στον κόσμο μέσα από το μέγα θαύμα της Αναστάσεως!».

Ακολούθως, στις 12:30 το μεσημέρι, στον χώρο έμπροσθεν του ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής του Β’ Κοιμητηρίου Σερρών, τελέσθηκε η ιερά ακολουθία του Επιταφίου θρήνου, κατά την διάρκεια της οποίας ο χοροστατών Σεβ. κ. Θεολόγος, ανέπεμψε ειδική δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών και των εκ της νόσου Covid-19, κεκοιμημένων αδελφών μας, οι οποίοι αναπαύονται στο ως είρηται Κοιμητήριο και πραγματοποιήθηκε η εντός του Κοιμητηρίου λιτάνευση του Επιταφίου.

Στις 3:00 το μεσημέρι, ο Σεβ. κ. Θεολόγος μετέβη στο Α’ Κοιμητήριο Σερρών, όπου επί του ειδικώς διαμορφωμένου υπερώου, πάνω ακριβώς από το οστεοφυλάκιο, μαζί με τον ιερό κλήρο της πόλεως τέλεσαν την ιερά ακολουθία της Αποκαθηλώσεως και έψαλαν τα εγκώμια. Εν συνεχεία, το αποκαθηλωθέν “Σώμα” του Κυρίου μας οδηγήθηκε λιτανευτικώς στο πλησίον του υπερώου λελατομημένο εκ πέτρας κενοτάφιο.

Στις 7:00 το απόγευμα, ο Σεβ. κ. Θεολόγος θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Επιταφίου θρήνου, που θα τελεσθεί στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών.

Ακολούθως, στις 9:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων των κεντρικών ιερών Ναών της πόλεως των Σερρών, στην πλατεία «Ελευθερίας», όπου η νεανική χορωδία «Serres Voices» θα ψάλει τα εγκώμια του Επιταφίου θρήνου.

Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στη Μητρόπολη Σερρών Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στη Μητρόπολη Σερρών Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2)Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2) Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2)

Σχετικά Άρθρα

Όλα τα νέα μέτρα στήριξης – Ποιοι και πόσο ωφελούνται

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 9 / 2022 , 21:06 από news_room Την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, έκανε νωρίς το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες. Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, έγινε γνωστό ότι εφέτος θα έχουμε μία υψηλή ονομαστική […]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 28 / 3 / 2021 , 0:08 από news_room Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021, στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας […]

Pin It on Pinterest