Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνελήφθησαν 4 άτομα που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα Πεντηκοστή με τα μέλη της διεθνούς θεολογικής επιτροπής διαλόγου στην Αλεξάνδρεια Ο εορτασμός της Πεντηκοστής στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ρουμανίας Δανιήλ: Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες «Η μάνα μας η Ορθόδοξος Εκκλησία» Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στους Αγίους Τόπους Η εορτή της Πεντηκοστής στην «πόλη των εκκλησιών» ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Απόψεις: Έκλεισαν τα καφενεία για τους μεσήλικες και χάθηκαν οι προεκλογικές συζητήσεις – Freddo Espresso και στα 90! Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας Ναύπλιο: Στον εισαγγελέα ο Ιερέας που έστελνε χυδαία βίντεο σε 12χρονο – Η Ανακοίνωση της Μητρόπολης

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Μας προσκαλεί ο Κύριος να Τον βιώσουμε «εν πνεύματι και αληθεία»

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Μας προσκαλεί ο Κύριος να Τον βιώσουμε «εν πνεύματι και αληθεία» 3

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 / 4 / 2023 , 1:11 από news_room

Ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου 2023, ημέρα την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει και την Εορτή του Αγίου Γεωργίου προεξήρχε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ. Ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμα του ανέφερε.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου,

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν αναστάντα Χριστού,

Χριστὸς Ἀνέστη!

Χριστός Ανέστη!

Χριστὸς Ἀνέστη!

Σήμερα είναι μεγάλη συρροή εορτών – του Αγίου Προστάτη σας, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου Γεωργίου και του Αποστόλου Θωμά, που ονομάστηκε «Άπιστος».

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου με την Κυριακή του Θωμά που συνεορτάζουμε σήμερα είναι σπάνια, γιατί η γιορτή του Αγίου Γεωργίου έρχεται συχνά τη Δευτέρα της Λαμπρής Εβδομάδας, αν η 23η Απριλίου έχει γίνει πριν από το Πάσχα. Σε αυτήν την περίπτωση σήμερα, αυτοί οι δύο Άγιοι – ένας από τους αρχικούς Δώδεκα Μαθητές και Αποστόλους και ο πιο διάσημος στρατιωτικός Μεγαλομάρτυρας στον κόσμο – συγκεντρώνονται για να μας διδάξουν κάτι που υπερβαίνει τις ατομικές τους γιορτές και επιτεύγματά τους. Ο Θωμάς ταξίδεψε πιο μακριά από τους Αποστόλους και ο Γεώργιος υπέφερε τόσο δημόσια. Τι μας λένε σήμερα;

Παίρνουμε μια ένδειξη από την ανάμειξη των Γραφικών κειμένων για τη Θεία Λειτουργία. Το Ανάγνωσμα της Επιστολής ήταν από την εορτή του Αγίου Γεωργίου και το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα είναι από την εορτή του Αγίου Θωμά.

Στην πρώτη, ακούσαμε για το μαρτύριο του πρώτου των Αποστόλων – του Αγίου Ιακώβου, ή Ιακώβου – του μεγαλύτερου αδελφού του Ιωάννη του Ευαγγελιστή, που αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη. Όπως ήταν ο Άγιος Γεώργιος στην κορύφωση του μαρτυρίου του.

Στο περίφημο ευαγγελικό ανάγνωσμα, βλέπουμε πώς ο Θωμάς φέρεται στην πίστη μετά την Ανάσταση, βλέποντας με τα μάτια του και αγγίζοντας με τα ίδια του τα χέρια το Αναστημένο Σώμα του Κυρίου. Όπως γνωρίζετε, είχε αρνηθεί να πιστέψει τις Γυναίκες ή τους άλλους Μαθητές.

Βλέπουμε στον Άγιο Γεώργιο και στη μαρτυρία που έδωσε στον Κύριό Του Ιησού Χριστό, την ευλογία για την οποία μίλησε ο Κύριος στον Θωμά:

«Μακάριοι όσοι δεν έχουν δει και όμως πιστεύουν».

Ο Άγιος Γεώργιος – ο Ουράνιος Προστάτης σας – γίνεται εκπλήρωση της ευλογίας του Κυρίου.

Και ο Άγιος Θωμάς – αυτός που αμφέβαλλε; Γίνεται ένα εικονίδιο για όλη την ώρα του αγώνα για να πιστέψουμε, να πιστέψουμε στη δύναμη του Θεού και στις δυνατότητες που μπορεί να δώσει η Θεία Ζωή. Ο Θωμάς χρειαζόταν μια συγκεκριμένη εμπειρία και ο Κύριος τον προσκάλεσε λέγοντας: «Βάλε το δάχτυλό σου εδώ και δες τα χέρια Μου. Και άπλωσε το χέρι σου και βάλε το στο πλάι Μου. μην είσαι άπιστος, αλλά πιστός».

Αγαπητοί μου Χριστιανοί:

Πολύ λίγοι από εμάς θα κληθούν να ακολουθήσουν τα βήματα του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου. Ήταν παράδειγμα για τους αιώνες της πίστης, της εμπιστοσύνης, της επιμονής και του θάρρους. Και το μαρτύριο του είχε αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο – ακόμα και πέρα ​​από τα σύνορα του Χριστιανισμού. Διότι στον ισλαμικό κόσμο, ο Άγιος Γεώργιος έχει την υψηλότερη εκτίμηση.

Όλοι μας όμως καλούμαστε στην πίστη, ότι ο Απόστολος Θωμάς δυσκολεύτηκε να βρει. Μας προσκαλεί ο Κύριος να Τον βιώσουμε «εν πνεύματι και αληθεία», όπως είπε στη Σαμαρείτιδα, της οποίας το Ευαγγέλιο δεν θα διαβάσουμε πολλές μέρες μετά. Καλούμαστε να συναντήσουμε τον Κύριο ζώντας την πίστη μας, η οποία θα μεταφράσει λόγια και έννοιες σε πράξεις και πράξεις.

Έτσι γινόμαστε τα παιδιά της καρδιάς του Θεού. Έτσι γινόμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις πιο ανυπέρβλητες προκλήσεις, όπως έκανε ο Άγιος Γεώργιος στην αρένα. Έτσι φτάνουμε σε εκείνη την υπέροχη στιγμή που ο Θωμάς φωνάζει:

ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου! – My Lord and my God!

Είθε η ευτυχής σύμπτωση των εορτών του Τροπαιοφόρου και του Αγίου Αποστόλου Θωμά σήμερα να μας φέρει όλους σε μια βαθύτερη συνειδητοποίηση της παρουσίας του Θεού ανάμεσά μας – μέσω των ιερών μεσιτειών τους. Αμήν.

Χριστὸς Ἀνέστη!

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Μας προσκαλεί ο Κύριος να Τον βιώσουμε «εν πνεύματι και αληθεία» 3 Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Μας προσκαλεί ο Κύριος να Τον βιώσουμε «εν πνεύματι και αληθεία» 3 Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Μας προσκαλεί ο Κύριος να Τον βιώσουμε «εν πνεύματι και αληθεία» 3 Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Μας προσκαλεί ο Κύριος να Τον βιώσουμε «εν πνεύματι και αληθεία» 3 Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Μας προσκαλεί ο Κύριος να Τον βιώσουμε «εν πνεύματι και αληθεία» 3 Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Μας προσκαλεί ο Κύριος να Τον βιώσουμε «εν πνεύματι και αληθεία» 3 Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Μας προσκαλεί ο Κύριος να Τον βιώσουμε «εν πνεύματι και αληθεία» 3

Photos: GOARCH/Dimitrios Panagos

Σχετικά Άρθρα

1ο Ψηφιακό «Αρχονταρίκι» με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιο στις 23 Μαρτίου 2021

1ο Ψηφιακό «Αρχονταρίκι» με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιο στις 23 Μαρτίου 2021

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 3 / 2021 , 19:28 από news_room 1ο Ψηφιακό «Αρχονταρίκι» με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιο στις 23 Μαρτίου 2021 Στο 1ο ψηφιακό «Αρχονταρίκι», που διοργανώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό «Πεμπτουσία» θα συμμετάσχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Το «Αρχονταρίκι» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 23/3 από τις 7.30 […]

Η χειροτονία του Επισκόπου Μαγνησίας Χριστοδούλου στο Σύδνεϋ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 15 / 11 / 2021 , 14:45 από news_room Η χειροτονία του Επισκόπου Μαγνησίας Χριστοδούλου στο Σύδνεϋ «Για την προαγωγή στο επισκοπικό αξίωμα δεν αναζητούνται οι τέλειοι αλλά οι άγιοι», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, απευθυνόμενος στον Θεοφιλέστατο εψηφισμένο Επίσκοπο Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, κατά την τελετή […]

Pin It on Pinterest