15 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Ισραήλ για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Ισραήλ για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 29 / 3 / 2023 , 9:03 από news_room

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και αυτών της αντιπολίτευσης για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ συνεχίζονται σήμερα, έπειτα από μια πρώτη συνάντηση «σε θετικό πνεύμα» που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ισαάκ Χέρτσογκ.

«Έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα η συνάντηση, που διεξήχθη σε θετικό πνεύμα, ολοκληρώθηκε», επεσήμανε χθες το βράδυ το γραφείο του προέδρου. «Αύριο ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ θα συνεχίσει τη σειρά συναντήσεων», πρόσθεσε.

Αυτή η πρώτη «συνάντηση διαλόγου» πραγματοποιήθηκε στην οικία του Χέρτσογκ στην Ιερουσαλήμ μεταξύ «των ομάδων εργασίας που εκπροσωπούν τον κυβερνητικό συνασπισμό» και των κομμάτων της αντιπολίτευσης Γες Αντίτ και Κόμμα Εθνικής Ενότητας, διευκρίνισε η ανακοίνωση.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ και ο Μπένι Γκαντς, επικεφαλής των δύο αυτών κομμάτων, είχαν δηλώσει τη Δευτέρα έτοιμοι να συζητήσουν με τον κυβερνητικό συνασπισμό, υπό την αιγίδα του Χέρτσογκ.

Νωρίτερα, ο δεξιός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κάνει μια «παύση» στην προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, ώστε «να δοθεί μια ευκαιρία στον πραγματικό διάλογο» και να εγκριθεί η μεταρρύθμιση με ευρύτερη συναίνεση στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, μετά το εβραϊκό Πάσχα.

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο που άνοιξε το σπίτι του στη διαδικασία διαπραγματεύσεων προς όφελος των πολιτών του Ισραήλ. Συμμετείχαμε στο όνομα μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης που κατανόησε σε ποιο βαθμό η δημοκρατία μας είναι εύθραυστη και ευάλωτη», ανέφερε ο Λαπίντ στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου χαιρέτισε την «παύση» που ανακοίνωσε ο Νετανιάχου, εξέφρασε και πάλι χθες το βράδυ την ελπίδα να εγκαταλειφθεί η μεταρρύθμιση.

«Δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο», τόνισε. «Ελπίζω να την εγκαταλείψουν», πρόσθεσε.

Η «παύση» που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά την έναρξη γενικής απεργίας στη χώρα και την εμφάνιση έντασης στον κυβερνητικό συνασπισμό έγινε δεκτή με επιφύλαξη από τους αντιπάλους της μεταρρύθμισης, αλλά και πολλούς πολιτικούς αναλυτές.

«Ταπεινωτική ήττα»

Ο Ναούμ Μπαρνέα, αρθρογράφος στην εφημερίδα Yediot Aharonot, εκτίμησε ότι ο Νετανιάχου «κατάφερε με ωραίες λέξεις να μετατρέψει μια ταπεινωτική ήττα σε ένα ματς που έληξε ισόπαλο».

«Ό,τι και να λέει ή ό,τι και να πει, λίγοι τον πιστεύουν», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα λαϊκής αντίδρασης που έχει γνωρίσει το Ισραήλ.

Αν και δέχθηκαν τη μεσολάβηση του Χέρτσογκ, ο Λαπίντ και ο Γκαντς προειδοποίησαν την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας εξαπάτησης.

Αναφερόμενοι στο άρθρο που αφορά τη σύσταση της επιτροπής που είναι αρμόδια για την επιλογή των δικαστών – ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα της μεταρρύθμισης-, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι θα εγκαταλείψουν «αμέσως» το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν αυτό το άρθρο «περιληφθεί στο πρόγραμμα του κοινοβουλίου».

«Κατάπαυση πυρός»

Προτού ανακοινώσει την «παύση» στη μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου είχε μακρές διαπραγματεύσεις με τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του, κυρίως με τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Το κόμμα του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών, βάσει της οποίας ο υπουργός θα μπορέσει να συστήσει μια πολιτική «εθνοφρουρά» της οποίας θα είναι επικεφαλής. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες σχετικά.

«Πρόκειται για μία νίκη για τους διαδηλωτές, αλλά αυτός που πραγματικά ανάγκασε τον Νετανιάχου να υποχωρήσει και τον ποδοπάτησε ήταν ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (…) κέρδισε (από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό) μια σκανδαλώδη υπόσχεση: τη δημιουργία μιας πολιτοφυλακής που θα είναι υπό τις διαταγές του», καταγγέλλει ο Γιόσι Βέρτερ πολιτικός συντάκτης της Haaretz στη πρώτη σελίδα της αριστερής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον Γιοχάναν Πλέσνερ, πρόεδρο του Ισραηλινού Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία, «πρόκειται για μια κατάπαυση πυρός πιθανόν για να ανασυνταχθεί, να αναδιοργανωθεί και στη συνέχεια, ίσως, να προχωρήσει προς τα εμπρός».

Πολλά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού διαβεβαιώνουν ότι τελικά θα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση.

Μία από τις οργανώσεις που καλούσε σε διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης ανακοίνωσε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων «μέχρι να σταματήσει οριστικά το δικαστικό πραξικόπημα». Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ και μπροστά από την οικία του Χέρτσογκ στην Ιερουσαλήμ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Η Honda εκπλήσσει και αναπτύσσει νέο Τρίτροχο ηλεκτρικό όχημα μικροκινητικότητας – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 / 6 / 2022 , 2:25 από news_room Η Honda εκπλήσσει και αναπτύσσει νέο Τρίτροχο ηλεκτρικό όχημα μικροκινητικότητας – Adologala.gr Η Honda Motor Co., Ltd. ανακοίνωσε την ίδρυση της Striemo Inc., του δεύτερου επιχειρηματικού εγχειρήματος που προέρχεται από το IGNITION, το πρόγραμμα δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων της Honda. Η Striemo Inc. έχει αναπτύξει […]

Εύβοια: Μαίνεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 11 / 8 / 2021 , 1:07 από news_room Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες που ξεκίνησαν κοντά στο χωριό Αγριοβότανο μετά από αναζωπύρωση. Στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά οι αναζωπυρώσεις ήσαν συνεχείς, όπως και στα Ελληνικά, όπου παρατηρούνταν μέσα σε χαράδρα που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά τμήματα. Οι πυροσβέστες και όσοι […]