21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Νάουσα: Μια διαφορετική οινική εμπειρία με μια …γουλιά φύσης και πολιτισμού

Νάουσα: Μια διαφορετική οινική εμπειρία με μια …γουλιά φύσης και πολιτισμού

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 18 / 3 / 2023 , 12:39 από news_room

Διασχίζοντας με το αυτοκίνητο τον δρόμο πλάι από τ’ αμπέλια του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας ένα κρύο αλλά φωτεινό χειμωνιάτικο πρωινό δεν μπορείς παρά να παρατηρήσεις τις γυμνές από φύλλωμα κληματόβεργες που περιμένουν υπομονετικά την άνοιξη που κοντοζυγώνει, για ν’ αρχίσουν σιγά σιγά να πρασινίζουν ώσπου να χαρίσουν απλόχερα τον πολύτιμο καρπό τους.

Φτάνοντας στον προορισμό, τον χώρο του οινοποιείου που δεσπόζει στην πλαγιά με τ’ αμπέλια, ένας πολύβουος κόσμος από επισκέπτες εντός κι εκτός συνόρων «ξεδιπλώνεται» μπροστά σου. «Το 2022 ξεπεράσαμε τους 10.000 επισκέπτες και φέτος, μόνο τον Ιανουάριο είχαμε ήδη 1250 άτομα», εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπεύθυνη επισκέψεων Ελπίδα Παλαμίδα. «Μετά την Πρωτοχρονιά υπήρχαν μέρες που υποδεχόμασταν και 200 άτομα τη μέρα», λέει με ενθουσιασμό.

Αυτή την εποχή, στο Κτήμα το πιο πιθανό είναι να συναντήσεις επισκέπτες από τη Νάουσα και όμορους νομούς, πολλούς Αθηναίους την περίοδο των γιορτών αλλά κι εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης και των ξενοδοχείων στα νησιά, που αξιοποιούν την περίοδο αυτή ώστε να κάνουν διακοπές, αναζητώντας παράλληλα νέες προτάσεις για τις λίστες των κρασιών στις επιχειρήσεις τους.

Στον αντίποδα, το καλοκαίρι -από Μάιο ώς και Αύγουστο κυρίως- πληθαίνουν οι τουρίστες από το εξωτερικό. «Έχουμε Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς αλλά και πολλούς Αμερικανούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παλαμίδα, στην οποία ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης έχει εμπιστευτεί το σημαντικό αυτό κομμάτι εξωστρέφειας του Κτήματος.

Σινεμά και θέατρο στο φως της πανσελήνου, βόλτες με ηλεκτρικά ποδήλατα και πικ-νικ στ’ αμπέλι

Όσο στο εσωτερικό των βαρελιών και των δεξαμενών γίνονται οι απαραίτητες ζυμώσεις που θα δώσουν το κρασί για τις φημισμένες ετικέτες του Κτήματος, σ’ ένα από τα τραπέζια του γεμάτου με κόσμο εστιατορίου, η Ελπίδα Παλαμίδα «ζυμώνει» τη σκέψη της για νέες δράσεις που θα «παντρέψουν» τον κόσμο του κρασιού με τον θαυμαστό κόσμο της φύσης και του πολιτισμού.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έχει καταστεί προορισμός για όλο τον χρόνο, για οινόφιλους αλλά και όλους όσοι επιζητούν μια διαφορετική οινική εμπειρία, μέσα από δράσεις στη φύση ή εκδηλώσεις πολιτισμού, οι οποίες φέτος αναμένεται να εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο. Ο Φεβρουάριος είχε πολλές δράσεις «δεμένες» με την παράδοση της περιοχής και το φημισμένο έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες, ο Μάρτιος εστιάζεις στην αειφορία, ενώ στο ημερολόγιο προστίθενται συνεχώς πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις κι εκδηλώσεις.

Μια από τις δράσεις που γνώρισε μεγάλη απήχηση ήταν το σινεμά κάτω από το φως της Πανσελήνου, στην πλαγιά πλάι στο οινιοποιείο, που φέτος θα επεκταθεί -καιρού επιτρέποντος- σε δύο φορές τον μήνα (μόνο Σάββατο), όπως εξηγεί η κ. Παλαμίδα, που ομολογεί πως οι βραδιές σινεμά μαζί μ’ ένα μονόπρακτο του Τσέχωφ που παρουσίασε ομάδα της Νάουσας σε μια «μαγική βραδιά» τις έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό. Όπως και οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι βραδιές ποίησης, οι παραστάσεις Καραγκιόζη για παιδιά και πολλές άλλες δράσεις πολιτισμού, συνοδεία βέβαια πάντα ενός -ή και περισσότερων- ποτηριού κρασιού.

Οι λάτρεις της φύσης επιλέγουν συνήθως ένα πικ-νικ στους αμπελώνες ή μια βόλτα με ηλεκτρικά ποδήλατα, ενώ όποιος θέλει να χαρίσει σε κάποιον φίλο/-η του μια τέτοια βιωματική εμπειρία δεν έχει παρά να τού χαρίσει μια δωροκάρτα, προπληρώνοντας κάτι από το πλούσιο «μενού» δράσεων, που εμπλουτίζονται συνεχώς, με στόχο το κρασί να «συναντά» σε κάθε βήμα του τη φύση και τον πολιτισμό.

Το κρασί στην περιοχή της Νάουσας έχει μακρά ιστορία, με τα πρώτα γραπτά κείμενα να μαρτυρούν ότι η καλλιέργεια της αμπέλου και η οινοποίηση γινόταν ήδη από τον 16ο αιώνα. Σε μια τέτοια περιοχή, συνυφασμένη με την κουλτούρα του κρασιού, λειτουργεί και το οινοτουριστικό κέντρο του Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι. Για όλους όσοι εργάζονται εκεί, όμως, το κρασί «δεν είναι μόνο ό,τι υπάρχει στη φιάλη και ό,τι απολαμβάνουμε στο ποτήρι μας. Είναι ιστορία, παράδοση, κουλτούρα, ενέργεια, επαφή με τη φύση, άποψη ζωής. Είναι “εμπειρία ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ”».

Αυτές τις μέρες η ομάδα της «Κυρ-Γιάννη» ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση του κλάδου στον κόσμο, που θα συγκεντρώσει 6000 εκθέτες από 61 χώρες στο Ντίσελντορφ. Στις αποσκευές της «κουβαλά» ήδη τα εξαιρετικά νέα που έλαβε στις αρχές του μήνα από τον εκεί διεθνή διαγωνισμό «Mundus Vini Spring Tasting 2023»: πέντε χρυσά μετάλλια σε σύνολο ισάριθμων συμμετγοχών. Η «χρυσή πεντάδα» απαρτίζονταν από τα: ΤΑΡΣΑΝΑΣ Single Vineyard 2019, ΑΓΚΑΘΩΤΟ Single Vineyard 2021, ΝΑΟΥΣΣΑ CUVÉE VILLAGES 2019, ΡΑΜΝΙΣΤΑ 2018 και ΔΙΑΠΟΡΟΣ Single Vineyard 2018.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Υπογράφτηκε το Συμβόλαιο για την κατασκευή των κυματοθραυστών στα Περβόλια

Υπογράφτηκε το Συμβόλαιο για την κατασκευή των κυματοθραυστών στα Περβόλια

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 12 / 10 / 2021 , 20:38 από news_room Υπογράφτηκε το Συμβόλαιο για την κατασκευή των κυματοθραυστών στα Περβόλια Υπογράφτηκε σήμερα, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ Γιάννη Καρούσου, το Συμβόλαιο «Κατασκευή εννέα παράλληλων κυματοθραυστών στον Κόλπο Περβολιών». Το Συμβόλαιο υπέγραψαν, εκ μέρους  της  Κυβέρνησης,  ο […]

Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη

Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 29 / 1 / 2023 , 6:58 από news_room Μια λαμπερή παρουσία πέρασε το κατώφλι του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη. Ηταν η Μόνικα Μπελούτσι, η οποία επισκέφθηκε τις ΗΠΑ διότι ερμηνεύει τον συγκινητικό μονόλογο «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις», που παρουσιάστηκε για μία μόνο βραδιά, χθες Παρασκευή, στο […]