13 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Η «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη τίμησε τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Η «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη τίμησε τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 19 / 3 / 2023 , 14:37 από news_room

Η Ελληνική Ομογένεια της Βικτώριας, με πρωτοπόρο τη μαθητιώσα νεολαία της, τίμησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια τους Ήρωες του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, με αφορμή τη φετινή Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Οι επίσημοι εορτασμοί της Επετείου στην «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη ξεκίνησαν το Σάββατο, 18 Μαρτίου, με την τέλεση Τρισαγίου, υπέρ των αγωνιστών και ηρώων του 1821, στο Μνημείο Πεσόντων Shrine of Remembrance, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικοί Επίτροποι Μελβούρνης και Northcote αντίστοιχα, ενώ παρόντες στην τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ήταν εκπρόσωποι των πολιτικών και προξενικών αρχών, και των ομογενειακών οργανώσεων της Βικτώριας.

Συγκεκριμένα, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας, κ. Daniel Andrews, ο Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Βικτώριας, κ. John Pesutto, η ομογενής Ομοσπονδιακή Βουλευτής κ. Μαρία Βαμβακινού, η οποία εκπροσώπησε τον Ομοσπονδιακό Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, κ. Anthony Albanese, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αυστραλία, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, κ.ά.

Οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή, 19 Μαρτίου, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, και περιέλαμβαναν την εντυπωσιακή παρέλαση σχολείων και ομογενειακών σωματείων στο Lakeside Stadium στο προάστειο του Albert Park της Μελβούρνης. Νωρίτερα, στον Αρχιεπισκοπικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία επί τη Επετείω της Εθνικής Παλιγγενεσίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, περιστοιχούμενου από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Στην κορύφωση των εκδηλώσεων, στο Lakeside Stadium, επικράτησε ενθουσιώδης ατμόσφαιρα και χιλιάδες ομογενείς καμάρωσαν και καταχειροκρότησαν τους συμμετέχοντες στην παρέλαση, ιδίως τη νέα γενιά της Ομογένειας. Ανάμεσά τους, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ο οποίος παρακολούθησε τη μεγαλειώδη παρέλαση με πολλή συγκίνηση και υπερηφάνεια, ενώ απέδωσε τα εύσημα στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες οι οποίοι τίμησαν όπως αρμόζει τους ηρωικούς προγόνους μας.

Κατά τη σύντομη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ορθόδοξη πίστη στον ξεσηκωμό των Ελλήνων και στον νικηφόρο αγώνα τους για την απόκτηση της πολυπόθητης Ελευθερίας. Υπενθύμισε, εξάλλου, την πνευματική παρακαταθήκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τη νέα γενιά, η οποία συνοψίζεται στην ακόλουθη προτροπή του Γέρου του Μωριά: «Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα ‘υπέρ Πίστεως’ και έπειτα ‘υπέρ Πατρίδος’».

«Δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς την πίστη», επισήμανε με έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό βλέπετε ότι στις σημαίες μας πάντοτε υπάρχει ο σταυρός. Ο σταυρός μάς φυλάει, ο σταυρός μάς προστατεύει, ο σταυρός είναι η πηγή της δυνάμεώς μας, της χαράς και της ελπίδας μας. Στον σταυρό οφείλουμε τα πάντα και στην πίστη μας. Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας, οι Έλληνες».

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος παρακάλεσε πατρικά όλους τους ομογενείς, είτε πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία είτε όχι, να διατηρήσουν στις καρδιές τους άσβεστη τη φλόγα της Ορθοδόξου πίστεως. «Μην ξεχνάτε ποτέ ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα μαρτύρων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, αλλά μην ξεχνάτε και ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα αγίων της πίστεως, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ορθοδοξία και για τον Χριστό», υπογράμμισε.

Η «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη τίμησε τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Η «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη τίμησε τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Η «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη τίμησε τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Η «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη τίμησε τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Σχετικά Άρθρα

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Οικουμενικός Πατριάρχης σε Πρόεδρο Ερντογάν : Έκκληση να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή Χάλκης

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 12 / 2021 , 0:20 από news_room Νέα έκκληση προς την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, «η οποία έχει προσφέρει πάμπολλα εις την χριστιανοσύνην και τον πολιτισμόν, τα Γράμματα και την ανθρωπότητα», απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα, στην ομιλία του κατά την έναρξη […]

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 6 / 2022 , 6:26 από news_room Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Πατριάρχη και την συνοδεία του εκφράζοντας την χαρά του για την συνάντηση τονίζοντας: «Χαιρόμαστε κάθε φορά που σας βλέπουμε, […]