21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 9 / 3 / 2023 , 7:26 από news_room

«Η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο οποίος σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είπε για την αφορμή της επίσκεψής του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι «σύμφωνα με το ορθόδοξο έθος μετά την εκλογή του ο προκαθήμενος της Εκκλησίας κάνει τις ειρηνικές του επισκέψεις στις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες».

Σημείωσε ότι «καθηκόντως ήρθαμε στην Πρωτόθρονη Εκκλησία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, να ομολογήσουμε και την κοινή μας πίστη και να συντονιστούμε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως προς τα θέματα, τα οποία ταλανίζουν την ανθρωπότητα και την επίλυσή τους».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «είναι μεγάλη η συγκίνησή μας, γιατί ζούμε την ιστορία πάνω στα ίδια τα αποτυπώματά της και παρακολουθούμε τις ταλαιπωρίες του γένους μας εδώ που συνέβησαν».

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, «σήμερα ιδιαίτερη είναι η συγκίνησή μας γιατί βρισκόμαστε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που για 52 τώρα χρόνια είναι κλειστή και παρακαλέσαμε και παρακαλούμε τον Θεό να φωτίσει αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν την άδεια επαναλειτουργίας της Σχολής».

Εθεσε περαιτέρω το ερώτημα, «μια Θεολογική Σχολή είναι κίνδυνος για μια χώρα ή μια κοινωνία;», για να δηλώσει ότι «είναι αλλότρια τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις που επιδιώκονται για το κλείσιμο της Σχολής». Γι αυτό, είπε, «και νομίζω ότι ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να εξασκήσει κάποια πίεση για να επαναλειτουργήσει η Σχολή».

Ο Κύπρου Γεώργιος χαρακτήρισε τη Σχολή απαραίτητη για την αυτοδύναμη εκκλησία και αυτό «για να δίνει την πνοή της στους θεολόγους της και να δίνει κατευθύνσεις για το ήθος της. Πόσο μάλλον για το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει την ευθύνη για όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Πρέπει να δώσει το στίγμα του σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο».

Γι αυτό, τόνισε, και είναι απαραίτητη αυτή η θεολογική Σχολή. Κι ακόμα, πρόσθεσε, «μια σχολή γίνεται πόλος για να αρχίσουν συζητήσεις θεολογικές και να μετατεθεί έτσι και το ενδιαφέρον του κόσμου και προς κοινωνικά, θεολογικά, εκκλησιαστικά θέματα».

Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στη συνέχεια, «η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και πάντα ευγνωμονεί για τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη βοήθεια που της είχε δώσει σε δύσκολες περιστάσεις».

Συνεχίζοντας επί του θέματος είπε πως «δεν θα ξεχάσουμε το 1947 όταν ήρθε εξαρχία και βοήθησε να γίνει εκλογή και των Αρχιεπισκόπων Λεοντίου και Μακαρίου Β αλλά και των Μητροπολιτών για να μπορέσει έτσι να ανασυσταθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου».

Πριν μερικά χρόνια, σημείωσε, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκάλεσε Σύνοδο με την οποία τιμητικά απομακρύνθηκε ο τότε Αρχιεπίσκοπος λόγω ασθενείας για να μπορέσει να γίνει η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου. Παρόλο που δεν είμαστε μήτηρ και θυγατήρ εκκλησία, δεν πήραμε το Αυτοκέφαλο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά νιώθουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μήτηρ εκκλησία, είναι η μήτηρ όλων των ορθοδόξων Εκκλησιών».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για την εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη Κινσάσας κυρού Νικηφόρου – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 8 / 8 / 2021 , 0:28 από news_room Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για την εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη Κινσάσας κυρού Νικηφόρου – Adologala.gr Πληροφορηθείς την εις Κύριον εκδημίαν του Μητροπολίτου Κινσάσα κυρού Νικηφόρου, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος τέλεσε με βαθειά συγκίνηση τρισάγιο και αναφερόμενος στην προσωπική γνωριμία και […]

Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην ομώνυμη περιοχή της Λέρου

Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην ομώνυμη περιοχή της Λέρου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 7 / 8 / 2023 , 19:58 από news_room Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην ομώνυμη περιοχή της Λέρου Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στον επιβλητικό Ιερό Ναό της Θείας […]