15 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο

Έκρηξη οργής στη Γεωργία

Έκρηξη οργής στη Γεωργία

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 9 / 3 / 2023 , 7:18 από news_room

ΤΙΦΛΙΔΑ. Μεγάλη ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της Τιφλίδας διέλυσε χθες τα ξημερώματα βίαια η αστυνομία, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του αμφιλεγόμενου «νομοσχεδίου για τους πράκτορες ξένων δυνάμεων», εμπνευσμένο από την κυβέρνηση Πούτιν. Οι κινητοποιήσεις επαναλήφθηκαν χθες το βράδυ, για δεύτερη μέρα, με εξίσου μεγάλη συμμετοχή και αίτημα την ανάκληση του νόμου, που θεωρείται ότι απειλεί την ελευθεροτυπία και τις ατομικές ελευθερίες.

Χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν το βράδυ της Τρίτης τη διαφωνία τους με τον νόμο, με πολλούς από αυτούς να φέρουν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Από τα μεγάφωνα της διαδήλωσης ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της Γεωργίας, καθώς και αυτός της Ουκρανίας, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν τη στήριξή τους στο Κίεβο.

«Οχι στον ρωσικό νόμο», ήταν το κύριο σύνθημα της πορείας, που κατέληξε μπροστά στο Κοινοβούλιο της Τιφλίδας. Παρότι οι διαδηλωτές παρέμεναν ειρηνικοί, η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνει το πλήθος από το προαύλιο της Βουλής. Λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ και καθώς άρχισαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο κτίριο της Βουλής από ρίψεις μολότοφ, σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας Le Monde.

Έκρηξη οργής στη Γεωργία

«Πρόκειται για δυσανάλογη χρήση κατασταλτικής βίας. Η ειρηνική διαμαρτυρία είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Οι διαδηλωτές στέκονταν μακριά από τους αστυνομικούς, οι οποίοι άρχισαν να τους βομβαρδίζουν με δακρυγόνα, και όλα αυτά την ώρα που η Βουλή ψηφίζει νόμο που περιορίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις», έγραψε στο Twitter ο πρώην διπλωμάτης Τζαμπά Ντεβταριανί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής την Τρίτη, η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε επί της αρχής τον νόμο για τους πράκτορες ξένων δυνάμεων, ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, αντιπροσωπεύει αυταρχική στροφή για την πολιτική σκηνή της χώρας. Το νομοσχέδιο, που εισήγαγε το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο, απαιτεί από όλες τις οργανώσεις με χρηματοδότηση άνω του 20% από το εξωτερικό να καταγράφονται ως «πράκτορες ξένων δυνάμεων». Το νομοθέτημα είναι πανομοιότυπο με ρωσικό νόμο του 2012, τον οποίο αξιοποίησε το Κρεμλίνο προκειμένου να υπονομεύσει οργανώσεις πολιτών, να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης και να εξαφανίσει κάθε αντιπολιτευτική φωνή.

«Είστε όλοι προδότες φιλορώσοι», κατήγγειλε τη συμπολίτευση από το βήμα της Βουλής η Ανα Τσιλίτζε, στέλεχος της αντιπολίτευσης. Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, Ανρι Οκανασβίλι, χαστούκισε τον επικεφαλής της ενιαίας αντιπολίτευσης.

Πολιτική κρίση προκαλεί επίσης η δημόσια τοποθέτηση της διορισμένης από το κυβερνών κόμμα προέδρου της χώρας, Σαλόμι Ζουραμπισβίλι, κατά του επίμαχου νομοσχεδίου: «Ο νόμος αυτός απειλεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας»

Πηγή: Kathimerini.gr – Φωτογραφίες:  EPA / ZURAB KURTSIKIDZE  – A.P. Photo / Zurab Tsertsvadze

Σχετικά Άρθρα

Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Εσωτερικών – Διόρθωση πλημμελειών στις κτηματολογικές εγγραφές

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 7 / 2021 , 14:53 από news_room Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Εσωτερικών Διόρθωση πλημμελειών στις κτηματολογικές εγγραφές γρήγορα, απλά και με νομική ασφάλεια για όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λύση σε μια σημαντική εκκρεμότητα του Κτηματολογίου αναφορικά με τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα των Οργανισμών Τοπικής […]

Ο εορτασμός της επετείου των 30 ετών από την εκλογή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο

Ο εορτασμός της επετείου των 30 ετών από την εκλογή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 23 / 10 / 2021 , 14:39 από news_room Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε σήμερα, Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021, στην Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από την εκλογή του στον Αποστολικό και Πατριαρχικό Οικουμενικό Θρόνο. Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. […]