28 °C Athens, GR
13/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε την κατασκήνωση του Αγίου Παύλου Δήμος Αθηναίων: Τριήμερος δωρεάν δερματολογικός έλεγχος σε τρία Δημοτικά Ιατρεία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Πέρθης Χειροτονία νέου Ιεροδιακόνου στην Μητρόπολη Λέρου την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 Β. Σπανάκης: «Νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια» Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιρλανδίας στην Κύπρο Επίσκεψη ρωμαιοκαθολικών φοιτητών-στελεχών του Βατικανού στην Ιερά Σύνοδο Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επετειακή εκδήλωση: «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» Στα ύψη ο υδράργυρος την ερχόμενη εβδομάδα – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εγκαινίασε τον πρώτο Ι. Ναό του Αγίου Παϊσίου στην πέμπτη ήπειρο

Η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 9 / 3 / 2023 , 7:26 από news_room

«Η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο οποίος σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είπε για την αφορμή της επίσκεψής του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι «σύμφωνα με το ορθόδοξο έθος μετά την εκλογή του ο προκαθήμενος της Εκκλησίας κάνει τις ειρηνικές του επισκέψεις στις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες».

Σημείωσε ότι «καθηκόντως ήρθαμε στην Πρωτόθρονη Εκκλησία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, να ομολογήσουμε και την κοινή μας πίστη και να συντονιστούμε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως προς τα θέματα, τα οποία ταλανίζουν την ανθρωπότητα και την επίλυσή τους».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «είναι μεγάλη η συγκίνησή μας, γιατί ζούμε την ιστορία πάνω στα ίδια τα αποτυπώματά της και παρακολουθούμε τις ταλαιπωρίες του γένους μας εδώ που συνέβησαν».

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, «σήμερα ιδιαίτερη είναι η συγκίνησή μας γιατί βρισκόμαστε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που για 52 τώρα χρόνια είναι κλειστή και παρακαλέσαμε και παρακαλούμε τον Θεό να φωτίσει αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν την άδεια επαναλειτουργίας της Σχολής».

Εθεσε περαιτέρω το ερώτημα, «μια Θεολογική Σχολή είναι κίνδυνος για μια χώρα ή μια κοινωνία;», για να δηλώσει ότι «είναι αλλότρια τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις που επιδιώκονται για το κλείσιμο της Σχολής». Γι αυτό, είπε, «και νομίζω ότι ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να εξασκήσει κάποια πίεση για να επαναλειτουργήσει η Σχολή».

Ο Κύπρου Γεώργιος χαρακτήρισε τη Σχολή απαραίτητη για την αυτοδύναμη εκκλησία και αυτό «για να δίνει την πνοή της στους θεολόγους της και να δίνει κατευθύνσεις για το ήθος της. Πόσο μάλλον για το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει την ευθύνη για όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Πρέπει να δώσει το στίγμα του σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο».

Γι αυτό, τόνισε, και είναι απαραίτητη αυτή η θεολογική Σχολή. Κι ακόμα, πρόσθεσε, «μια σχολή γίνεται πόλος για να αρχίσουν συζητήσεις θεολογικές και να μετατεθεί έτσι και το ενδιαφέρον του κόσμου και προς κοινωνικά, θεολογικά, εκκλησιαστικά θέματα».

Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στη συνέχεια, «η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και πάντα ευγνωμονεί για τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη βοήθεια που της είχε δώσει σε δύσκολες περιστάσεις».

Συνεχίζοντας επί του θέματος είπε πως «δεν θα ξεχάσουμε το 1947 όταν ήρθε εξαρχία και βοήθησε να γίνει εκλογή και των Αρχιεπισκόπων Λεοντίου και Μακαρίου Β αλλά και των Μητροπολιτών για να μπορέσει έτσι να ανασυσταθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου».

Πριν μερικά χρόνια, σημείωσε, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκάλεσε Σύνοδο με την οποία τιμητικά απομακρύνθηκε ο τότε Αρχιεπίσκοπος λόγω ασθενείας για να μπορέσει να γίνει η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου. Παρόλο που δεν είμαστε μήτηρ και θυγατήρ εκκλησία, δεν πήραμε το Αυτοκέφαλο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά νιώθουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μήτηρ εκκλησία, είναι η μήτηρ όλων των ορθοδόξων Εκκλησιών».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: Μοναδικές Εικόνες από όλο τον κόσμο – 7 έως 13 Δεκεμβρίου 2020

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 12 / 2020 , 9:43 από news_room Ο χειμώνας δεν έχει σταματήσει, το χιόνι έχει καλύψει τα χωράφια και ο Ορθόδοξος κόσμος προετοιμάζεται για την πιο σημαντική γιορτή στο τέλος του έτους: η Γέννηση του Κυρίου. Σας προσκαλούμε να δείτε τη συλλογή εικόνων που ελήφθη μεταξύ 7 και 13 Δεκεμβρίου 2020 […]

Ο Πατριάρχης των εν Τουρκία Αρμενίων στο Φανάρι

Ο Πατριάρχης των εν Τουρκία Αρμενίων στο Φανάρι

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 10 / 2 / 2022 , 10:27 από news_room Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2022, με εγκαρδιότητα τον Μακ. Πατριάρχη των εν Τουρκία Αρμενίων κ. Sahak Maşalyan και την τιμία συνοδεία του. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε και εκ του σύνεγγυς τις ευχές του προς τον Παναγιώτατο για το […]