19 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Πούτιν: Η Δύση άρχισε τη σύγκρουση – Η Μόσχα αποσύρεται από τη συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών

Πούτιν: Η Δύση άρχισε τη σύγκρουση - Η Μόσχα αποσύρεται από τη συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 2 / 2023 , 16:26 από news_room

Η Ρωσία δεν θα υποκύψει ποτέ στις δυτικές προσπάθειες να διχάσουν την κοινωνία της, σημείωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ομιλία του ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου για να τονίσει ότι η πλειονότητα των Ρώσων υποστηρίζει την στρατιωτική του εκστρατεία στην Ουκρανία.

Η Δύση υποστηρίζει “προδότες” που αντιτάχθηκαν στις ενέργειες της Ρωσίας, πρόσθεσε, και ευχαρίστησε τους Ρώσους για το “θάρρος και την αποφασιστικότητά” τους, υποστηρίζοντας την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι κατανοεί πόσο δύσκολο είναι για τους συγγενείς των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν πολεμώντας στην Ουκρανία και σημείωσε ότι θα τους παράσχει “στοχευμένη υποστήριξη” με ένα νέο ειδικό ταμείο.

“Όλοι καταλαβαίνουμε, εγώ καταλαβαίνω πόσο αφόρητα σκληρό είναι τώρα για τις συζύγους, τους γιους, τις κόρες των πεσόντων στρατιωτών, τους γονείς τους, οι οποίοι ανέθρεψαν άξιους υπερασπιστές της Πατρίδας”, είπε.

Κατά την ετήσια ομιλία που απηύθυνε στην ρωσική πολιτική και στρατιωτική ελίτ, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχίσει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία και κατηγόρησε την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του NATO ότι πυροδότησε τη σύγκρουση, έχοντας τη λανθασμένη πεποίθηση ότι θα μπορούσε να νικήσει την Ρωσία.

Η Ρωσία θα “αντιμετωπίσει με μεθοδικότητα και συνέπεια τα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά της”, σημείωσε.

Η Μόσχα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τον πόλεμο, αλλά η υποστηριζόμενη από τη Δύση Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στην Κριμαία, πρόσθεσε.

Η Δύση, όπως είπε χαρακτηριστικά, ελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι σε μια σειρά περιοχών σε όλον τον κόσμο σπέρνοντας χάος και πόλεμο.

“Ο λαός της Ουκρανίας έγινε ο ίδιος όμηρος του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών αφεντών του, οι οποίοι έχουν όντως καταλάβει αυτήν την χώρα κατά πολιτική, στρατιωτική και οικονομική έννοια”, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Δύση χρησιμοποίησε την Ουκρανία για να “τελειώσει” με τη Ρωσία, πρόσθεσε εξάλλου κατά το ετήσιο διάγγελμά του στο ρωσικό έθνος, τονίζοντας ότι οι Δυτικοί φέρουν “την ευθύνη” για την κλιμάκωση.

“Οι ελίτ της Δύσης δεν κρύβουν τον στόχο τους: προκαλέστε στρατηγική ήττα στη Ρωσία, δηλαδή να τελειώσουν μαζί μας μια για πάντα”, είπε κατά την ομιλία αυτή που απηύθυνε τρεις ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία, τόνισε ωστόσο στη συνέχεια.

“Η ευθύνη για την πυροδότηση της ουκρανικής σύγκρουσης και τα θύματά της (…) ανήκει τελείως στις δυτικές ελίτ”, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση σύμφωνα με την οποία η Δύση υποστήριξε τις νεοναζιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία για να παγιώσει εκεί ένα αντιρωσικό κράτος.

Πριν από αυτό είχε δηλώσει ότι παραμένει αποφασισμένος έναν χρόνο μετά την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία να την συνεχίσει, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες ο στρατός του στο πεδίο της μάχης, παρά την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων.

“Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της χώρας μας, να εξαλείψουμε τις απειλές από ένα υπάρχον νεοναζιστικό καθεστώς στην Ουκρανία από το πραξικόπημα του 2014, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Και θα ρυθμίσουμε βήμα βήμα, προσεκτικά και μεθοδικά, τους στόχους που βρίσκονται μπροστά μας”, σημείωσε.

Απευθυνόμενος στην πολιτική ελίτ της χώρας και τους στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία, ευχαρίστησε επίσης “όλον τον ρωσικό λαό για το θάρρος και την αποφασιστικότητά του”.

Σε αναφορά του στις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία, έκρινε ότι οι Δυτικοί “δεν έχουν καταφέρει τίποτα και δεν θα καταφέρουν τίποτα”, καθώς η ρωσική οικονομία αντιστέκεται καλύτερα από αυτό που ανέμεναν οι ειδικοί.

“Εξασφαλίσαμε την σταθερότητα της οικονομικής κατάστασης, προστατεύσαμε τους πολίτες”, υπογράμμισε, κρίνοντας ότι η Δύση απέτυχε “να αποσταθεροποιήσει την κοινωνία μας”.

Κατά την σημαντική και πολυαναμενόμενη αυτή ομιλία του, ο Πούτιν κατηγόρησε εξάλλου τη Δύση ότι έχει κάνει “κανόνα” την παιδοφιλία.

“Κοιτάξτε τι κάνουν στους δικούς τους λαούς: η καταστροφή οικογενειών, πολιτιστικών και εθνικών ταυτοτήτων, η διαστροφή και η κακοποίηση παιδιών ως και η παιδοφιλία, εμφανίζονται σαν να είναι ο κανόνας (…). Και οι ιερείς υποχρεούνται να ευλογούν τους γάμους ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Μόσχα αποσύρεται από τη συνθήκη τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη New START που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών, αφού κατηγόρησε την Δύση για ευθεία συμμετοχή σε απόπειρες να πληγούν οι ρωσικές στρατηγικές αεροπορικές βάσεις.

Παράλληλα, ο Πούτιν απείλησε με την πραγματοποίηση νέων πυρηνικών δοκιμών, αν τις ξεκινήσουν οι ΗΠΑ.

«Θέλουν να μας επιβάλουν στρατηγική ήττα, θέτουν ως στόχο τις πυρηνικές μας βάσεις, για τον λόγο αυτόν, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι βοηθούν την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει τα drones για να τα κατευθύνει κατά στρατηγικών στόχων, σε μία αναφορά στις πρόσφατες εκρήξεις στην βάση των στρατηγικών βομβαρδιστικών Ενγκελς, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

«Κανείς δεν μπορεί να τρέφεται με ψευδαισθήσεις, η στρατηγική ισορροπία μπορεί να αλλοιωθεί…Μέσω των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ μας απευθύνουν τελεσίγραφα: “Εσείς, η Ρωσία, κάντε ό,τι έχουμε συμφωνήσει, κυρίως ως προς την New START και εμείς θα κάνουμε ό,τι θέλουμε», είπε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην συνθήκη New START για λόγους ισοτιμίας… «διότι, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη πυρηνική δύναμη…Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία διαθέτουν επίσης πυρηνικά οπλοστάσια, τα βελτιώνουν, τα εκσυγχρονίζουν και κατευθύνονται εναντίον μας».

Τι είναι η συνθήκη New START

Η συνθήκη υπογράφηκε το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ορίζει ανώτατο όριο στρατηγικών πυρηνικών κεφάλων που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Συγκεκριμένα, ορίζει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά, δηλαδή μείωση κατά 30% σε σχέση με το όριο που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 2002.

Ετέθη σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Επιτρέπει στους επιθεωρητές των δύο πλευρών να επιβεβαιώνουν ότι τηρείται.

Ωστόσο, οι εκατέρωθεν επιθεωρήσεις που προβλέπονται από την συνθήκη διακόπηκαν τον Μάρτιο 2020 λόγω της πανδημίας της Covid.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα για την επανάληψη των επιθεωρήσεων επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προτείνει νέα ημερομηνία.

Η Ρωσία έχει απειλήσει προηγουμένως να αποσυρθεί από την συνθήκη New START;

Η Μόσχα είχε δηλώσει αυτόν τον μήνα ότι προτίθεται να διαφυλάξει την συνθήκη, παρά την «καταστροφική προσέγγιση των ΗΠΑ» στο θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών.

Ρωσία και ΗΠΑ κατέχουν από κοινού περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι ένας πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει την Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης προσάπτοντας στην Μόσχα ότι δεν επιτρέπει την επιθεώρηση των πυρηνικών της δραστηριοτήτων στο έδαφός της.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι διακόπτει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, όπως αυτές προβλέπονται από την συνθήκη, ισχυριζόμενη ότι απαντά με τον τρόπο αυτόν στα εμπόδια που έθεσε η Ουάσινγκτον στις ρωσικές επιθεωρήσεις στις ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Η Λαμπρή Εβδομάδα στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Η Λαμπρή Εβδομάδα στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 28 / 4 / 2022 , 19:47 από news_room Μέσα στὴν ἀναστάσιμη λαμπρότητα ἑορτάστηκαν οἱ πρῶτες ἡμέρες τῆς Διακαινησίμου Ἑβδομάδας στὴν Μητρόπολη Καστορίας . Τὸ ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς του Πάσχα ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στὸν Πανηγυρικὸ Ἑσπερινὸ πρὸς τιμὴ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου στὴν ἑορτάζουσα Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίου […]

Παραχώρηση του ιστορικού σπιτιού της Λέλας Καραγιάννη για Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Παραχώρηση του ιστορικού σπιτιού της Λέλας Καραγιάννη για τη δημιουργία ΚΔΑΠ

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 6 / 2021 , 1:32 από news_room Το ιστορικό σπίτι της Λέλας Καραγιάννη παραχώρησε σήμερα το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Δήμος Αθηναίων, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της «Αποστολής». Η υπογραφή της παραχώρησης πραγματοποιήθηκε στο αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών […]