14 °C Athens, GR
19/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Πάφος: Ημερίδα Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου Ο Ακάθιστος Ύμνος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντο” στο Χατζηκυριάκειο Πειραιά (Εικόνες) ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Παναγίας Φανερωμένης από το Χιλιομόδι στον Πειραιά Αρχαίο θέατρο Σικυώνας: Η καρδιά μιας πόλης ξαναχτυπά Κύπρου Γεώργιος: Ούτε μίαν λέξη ελληνική δεν μπορεί να συναντήσει κάποιος που επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα εδάφη μας» Ευφραίνου εν Κυρίω, η εν Αυστραλία Ορθόδοξος Εκκλησία! Επίσκεψη με νόημα και ουσία Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο 9o Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean” Λίβανος: Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ

Οι αποφάσεις των δύο πρώτων συνεδριάσεων της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Φεβρουάριο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΙΣ,

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 9 / 2 / 2023 , 11:20 από news_room

Συνήλθε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Φεβρουάριο.

Προ της Συνεδρίας, αναγνώσθηκε ευχετήρια επιστολή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών για την συμπλήρωση δεκαπενταετίας από της αναρρήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών, εξέφρασε και προφορικά στον Μακαριώτατο τις εκ μέσης καρδίας ευχές αυτών.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και εν τοις προσώποις Αυτών όλους τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την άριστη συνεργασία καθ’ όλα τα έτη της Αρχιεπισκοπείας Του.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν εν συνοχή καρδίας την οδύνη τους για την σεισμική καταστροφή, η οποία έπληξε χθες την Τουρκία και την Συρία, έχει προκαλέσει τον βίαιο θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας και έχει οδηγήσει σε εμπερίστατη κατάσταση δοκιμασίας αναρίθμητο πλήθος αδελφών μας.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αποστείλει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επιστολές συμπαραστάσεως στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, αλλά και στους Εξοχωτάτους Προέδρους της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Συρίας κ. Μπασάρ αλ Άσαντ. Επίσης αποφάσισε να διοργανώσει άμεσα πανστρατιά αγάπης και έμπρακτης συμπαραστάσεως προς τους πληγέντες μέσω της συγκεντρώσεως υλικής βοήθειας σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, τις διπλωματικές αρχές και τις πληγείσες αδελφές Εκκλησίες.

Επιπλέον, η Δ.Ι.Σ. συνεχάρη τους τέσσερις Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Θράκης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωσή τους καλούν τους πιστούς να συμπαρασταθούν στους γείτονές μας που ζουν αυτή την τραγωδία, να παραμερίσουν κάθε διάκριση θρησκείας και εθνικότητας, να εντείνουν τις προσευχές τους στον Θεό, ώστε να ανακουφίσει τον πόνο των πληγέντων από την απώλεια των συγγενών τους, καθώς και να συγκεντρώσουν τρόφιμα και νερό.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. συνεχάρη και την Ελληνική Πολιτεία για την άμεση έμπρακτη συμπαράστασή της προς τους σεισμοπαθείς, αφού ήταν η πρώτη παγκοσμίως που κινητοποιήθηκε και ήδη από χθες απέστειλε στην πληγείσα περιοχή πλήρως εξοπλισμένο κλιμάκιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), την οποία συνδράμει επιχειρησιακά το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), με σκοπό την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια και την διανομή ανθρωπιστικού και υγειονομικού υλικού.

Συνήλθε και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες Της η Δ.Ι.Σ.:

– Ενημερώθηκε περί του άρτι εκδοθέντος υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ευθύνη της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολύγλωσσου τεύχους, το οποίο τιτλοφορείται: «Η μισθοδοσία των κληρικών. Σχόλιο στον Νόμο 4957/2022». Το εν λόγω τεύχος αποτελεί απόσπασμα από την Εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας κατά την Συνεδρία της 4ης Οκτωβρίου 2022.

– Αποφάσισε την τέλεση Αρχιεπισκοπικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών την Δ’ Κυριακή των Νηστειών (26.3.2023) με την ευκαιρία της έλευσης στην Αθήνα της Εφέστιας Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιόν Εστι». Κατά την Συνοδική Θεία Λειτουργία, όρισε ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Συνοδικό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

– Ενημερώθηκε περί του Γράμματος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β’, σχετικώς προς την σύσταση της «Πατριαρχικής Εξαρχείας Αφρικής» από το Πατριαρχείο της Μόσχας, διά του οποίου γνωστοποιεί στην Εκκλησία της Ελλάδος ότι με την από 22ας Νοεμβρίου απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, «Έξαρχος» του Πατριαρχείου Μόσχας εν Αφρική, καθαιρέθηκε από το υψηλό υπούργημα της Αρχιερωσύνης. Η Δ.Ι.Σ. ομοφώνως αποφάσισε να γνωστοποιήσει, κατά παλαιά εκκλησιαστική τάξη, δι’ Εγκυκλίου Σημειώματος την εν λόγω καθαίρεση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Αποφάσισε την αποστολή προς τελική έγκριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της πρότασης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ περί αναγραφής στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας της Ελλάδος του Ιερομάρτυρος Μητροπολίτου Γρεβενών Αιμιλιανού και των συν αυτώ μαρτυρησάντων, καθώς και του Νεομάρτυρος Δημητρίου, μοναχού εκ Σαμαρίνης.

– Αποφάσισε να συγκατατεθεί στο αίτημα επίσκεψης στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο του Προκαθημένου του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, Καθολικού κ. Αράμ Α’, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα από 11ης έως 15ης Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών του στις Αρμενικές κοινότητες ανά τον κόσμο.

– Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος για την διεξαγωγή του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος, Στελεχών Νεότητος και Κατηχητών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με κεντρικό θέμα: «Η βία ως ανθρωπολογικό πρόβλημα. Η ορθόδοξη θεώρηση». Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί τον προσεχή Αύγουστο στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος.

– Ενέκρινε τις προτάσεις:

α) της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 5 έως και 11 Μαρτίου 2023 και
β) της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου για τον εορτασμό της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από την Δευτέρα 13 Μαρτίου έως και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023.

– Αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα Αυτής την Εκπαιδευτική Ημερίδα, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μελέτης Νεοπλασμάτων Πεπτικού (Ι.Μ.ΝΕ.ΠΕ.) το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, με θέμα: «Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού και Μεταμοσχεύσεις: Θεραπευτικές εξελίξεις και σύγχρονες τεχνικές», ορίζοντας Εκπρόσωπο Αυτής τον Σεβασμιώτατο Συνοδικό Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο, ο οποίος και θα αναγνώσει σχετικό μήνυμα.

– Ενημερώθηκε για την πορεία της οργάνωσης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου επί τη συμπληρώσει εκατό ετών (1923-2023) από της ιδρύσεως και πρώτης κυκλοφορίας του επιστημονικού περιοδι-κού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον τίτλο «ΘΕΟ-ΛΟΓΙΑ», το οποίο θα διεξαχθεί από την 12η έως την 15η Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην εποχή της άυλης μετανεωτερικότητας». Η πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών παρουσία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ οι υπόλοιπες Συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, παρουσία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής Συνεδρίας ανεγνώσθη η ευχαριστήρια επιστολή του κ. Κυριάκου Μπατσάρα, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, διά της οποίας υπέβαλε ευχαριστίες προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την
χορήγηση υποτροφίας στον εφημέριο της εν Ελλάδι Ασσυριακής Εκκλησίας.

– Αποφάσισε την συνέχιση και την ολοκλήρωση της διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου για τα έτη 2010-2019 στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

– Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Στο διάλειμμα της  Συνεδρίας της 8ης του μηνός Φεβρουαρίου, ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί δέχθηκαν τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), με τα οποία είχαν γόνιμη συνεργασία.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ομοφώνως αποφάσισε:

α) την αποστολή Γράμματος προς όλους τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά του οποίου θα ενημερώνονται σχετικώς προς την επίσκεψη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και
β) τον ορισμό ως Συνοδικού Συνδέσμου με τον ΙΣΚΕ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου, ο οποίος θα επικοινωνεί με τα μέλη του Συνδέσμου, ενώ θα τελέσει και την Ακολουθία του αγιασμού των νέων γραφείων αυτού, τα οποία παραχώρησε η Ιερά Σύνοδος σε δικό της κτήριο.

Η Δ.Ι.Σ. θα συνεχίσει τις εργασίες Της την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου λόγω της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους.

Φωτογραφία: Αρχείο adologala.gr

Σχετικά Άρθρα

Πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές συνολικά το 2022

Πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές συνολικά το 2022

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 13 / 1 / 2023 , 13:18 από news_room Νέα μεγάλη αύξηση κατέγραψαν οι ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο για το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τα συστήματα του […]

Χριστούγεννα στη Φιλιππούπολη

Πατριαρχείο Βουλγαρίας: Χριστούγεννα στη Φιλιππούπολη

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 12 / 2022 , 22:26 από news_room Στη μεγάλη χριστιανική εορτή της Γεννήσεως του Χριστού στον υπέροχα διακοσμημένο μητροπολιτικό ναό «Αγ. Μαρίνας» στη Φιλιππούπολη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππούπολης κ. Νικόλαος προέστη της Θείας Λειτουργίας της Γεννήσεως. Με τον επίσκοπο συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Ζνεπόλεως Αρσένιος ο, Αρχιμανδρίτης Μάξιμος, Σταυροφόρος Ιερέας Todor Hadjiev, […]