29 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE ΗΠΑ: Ο Μαδούρο επιστρέφει στο δικαστήριο για την υπόθεση ναρκωτικών Ιαπωνία: Συναγερμός μετά από κινεζικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Ειρηνικό Λεμεσός: Καταδίκη τριών εταιρειών για σοβαρές παραβάσεις ασφάλειας στην εργασία Δημόσια διαβούλευση για το νέο εθνικό σχέδιο AI της Κύπρου Εμπορία ανθρώπων και ειρήνη στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Νικήτα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ)

Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ)

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 2 / 2023 , 22:41 από news_room

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα γιόρτασε η Αθήνα την ιερά μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου, επισκόπου Σμύρνης του Θαυματουργού. Στον ιερό ναό στον Βοτανικό τελέστηκε Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορωνείας κ.κ. Παντελέημονος συμμετεχόντων πλήθους ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όμορων Μητροπόλεων και την παρουσία πλήθους κόσμου. Ο σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμονας στο κήρυγμα του ομίλησε για την θέση του επισκόπου στην Εκκλησία. Ο κ. Παντελέημονας χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: « Γιατί ο Άγιος Πολύκαρπος τελικά μαρτύρησε με φωτιά. Λέγει όμως  η παράδοση ότι ο Άγγελος απομάκρυνε τις φλόγες  από την φωτιά που έβαλαν για να τον κάψουν και αναγκάστηκαν τελικά να τον αποκεφαλίσουν. Προηγουμένως όπως έχουμε πεί και άλλοτε και δεν θέλω να επιμείνω πολύ στην βιογραφία του αγίου γιατί πολλά χρόνια έχω την ευκαιρία και την επαναλαμβάνουμε. Ο άγιος Πολύκαρπος ήταν από τους πιό κατηρτισμένους αρχιερείς της Μικράς Ασίας. Γι αυτό και όταν υπήρξε ένα θέμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας τότε που η εκκλησία ήταν ενωμένη, έστειλαν οι Ανατολικοί οι Ανατολικοί τον Άγιο Πολύκαρπο να συζητήσει με τον Πάπα. Είπαν τότε ότι αυτά που τους χώριζαν δεν ήταν ουσιώδη και επομένως η κάθε εκκλησία, μπορούσε να κρατήσει τα ήθη της αφού ήταν στα ουσιώδη ενωμένοι. Αργότερα βέβαια προέκυψαν άλλα θέματα δυστυχώς και η εκκλησία χωρίστηκε σε ανατολική και δυτική».

Στην συνέχεια ο σεβασμιώτατος Κορωνείας σημείωσε προε το εκκλησίασμα: «Με την ευκαιρία του ότι ο Άγιος Πολύκαρπος ήταν ο δεύτερος επίσκοπος Σμύρνης ήθελα να πώ μερικές σκέψεις για την θέση του επισκόπου στην Εκκλησία. Πολλοί λένε ότι ο Επίσκοπος ή ο Αρχιεπίσκοπος η ο Πατριάρχης είναι η κεφαλή της Εκκλησίας. Λάθος. Κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Χριστός. Ούτε αντιπρόσωπος του Θεού δεν είναι. Ο Θεός δεν χρειάζεται αντιπροσώπους. Τι είναι τότε ο Επίσκοπος;. Είναι το γεμάτο ουσία σύμβολο της παρουσίας του Χριστού στην Εκκλησία. Ο άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας, συμμαθητής με τον άγιο Πολύκαρπο του Ευαγγελιστού Ιωάννου λέει ότι ο Αρχιερέας είναι εις τύπον και τόπον Χριστού. Συμβολίζει τον Χριστό. Τι θα πεί συμβολίζει; Συμβολίζω, δηλαδή συμβάλω για να κατανοήσουμε μία πραγματικότητα. Συμβάλει για να κατανοήσουμε τον Χριστό και το έργο του, γιαυτό ότι κάνει ο επίσκοπος είναι σύμβολο των πράξεων του Χριστού. Έρχεται και εισέρχεται στην Εκκλησία και τον υποδέχονται οι πιστοί, αυτό συμβολίζει την κάθοδο του Χριστού από τον Ουρανό, δηλαδή από την θέση του παρά τω Πατρί και κατέρχεται στην Γή και ενανθρωπίζεται. Λαμβάνει σάρκα και οστά, την ανθρώπινη φύση και ενώνεται με την θεία και εξ’αγιάζεται. Αυτό λοιπόν συμβολίζει το γεγονός της εισόδου του επισκόπου. Στην συνέχεια όπως και θα είδατε ο Επίσκοπος Ευλογεί τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Δεν ευλογεί μόνο εκεί που είναι οι πιστοί, γιατί αυτό συμβολίζει τον Χριστό που ευλογεί τον σύμπαντα κόσμο. Έπειτα κατά την μικρή είσοδο, την είσοδο του ευαγγελίου εισέρχεται μέσα στο ιερό βήμα για να πραγματοποιήσει την εντολή του Χριστού όταν παρέδωσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Και επειδή βέβαια δε μπορεί κάθε ναός να έχει και έναν επίσκοπο, γιαυτό είναι και οι πρεσβύτεροι, οι ιερείς, οι οποίοι εξ΄ονόματος του επισκόπου που εκείνος εξ΄ονόματος του Χριστού προσφέρουν τον μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ακριβώς η ευχαριστία αναδεικνύει την εκκλησία ακριβώς αυτό που είναι. Τι είναι η εκκλησία;. Δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού. Κεφαλή ο Χριστός και μέλη του όλοι εμείς. Και ο επίσκοπος είναι μέλος αυτού του σώματος, αλλά ο επίσκοπος όπως η λυχνία λάμπει μέσα στην οικία, πρέπει και αυτός με την ζωή του και την διδασκαλία του, πρέπει να λάμπει μέσα στην εκκλησία και να την φωτίζει. Επίσης, με τον επίσκοπο μεταδίδεται από γενεά σε γενεά η αποστολική διδασκαλία. Την παρέδωσαν οι Απόστολοι στους πρώτους επισκόπους πχ στον Επίσκοπο Βουκόλο στην Σμύρνη, εκείνος πρίν πεθάνει χειροτόνησε ως διάδοχο του τον Άγιο Πολύκαρπο. Παρέδωσε την αποστολική διδασκαλία. Ο Άγιος Πολύκαρπος στον επόμενο και έτσι από γενεά σε γενεά σαν μία αδιάρρηκτη αλυσίδα μεταδίδεται η ορθόδοξη πίστη. Αυτή η αλυσίδα λέγεται αποστολική διαδοχή. Όταν κάποιοι απομακρυνθούν από την εκκλησία χάνουν. Ακριβώς αυτή την αποστολική διαδοχή, και την χάρη αλλά και την ορθότητα της διδασκαλίας».

Κλείνοντας το κήρυγμα του ο κ. Παντελεήμων ανέφερε ότι: «Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι όταν ένας επίσκοπος λειτουργεί και είναι οι πιστοί στον ναό, αυτοί δεν είναι ένα κομμάτι της εκκλησίας και στον άλλον ναό ένα άλλο κομμάτι, αλλά όπου τελείται η Θεία Ευχαριστία, είναι ολόκληρη η εκκλησία. Γιατί υπάρχει ολόκληρος ο Χριστός, ολόκληρη η χάρις του Αγίου Πνεύματος ή πλήρης χάρη του Θεού, επομένως είναι η πλήρης εκκλησία, όχι ένα κομμάτι της εκκλησίας, γιαυτό και η εκκλησία δεν είναι συνομοσπονδία εκκλησιών, Αυτοκεφάλων, όλες μαζί οι εκκλησίες αποτελούν το σώμα του Χριστού και η κάθε εκκλησία, και η κάθε ενορία δεν είναι ξεχωριστό μεμονωμένο κομμάτι της εκκλησίας, είναι η πλήρης εκκλησία και ακριβώς αυτό το εγγυάται ο επίσκοπος. Ο επίσκοπος κάθε περιοχής, γιατί τα παλιά τα χρόνια, ήταν ένας επίσκοπος για μία πόλη, ένας. Αλλά όταν αυξήθηκαν οι πιστοί, χειροτονήθηκαν οι πρεσβύτεροι που τελούν την Θεία Ευχαριστία. Έτσι λοιπόν ο Άγιος Πολύκαρπος ο δεύτερος επίσκοπος Σμύρνης μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε αυτές τις σκέψεις και να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε ο κάθε ένας μας, είναι ένα μέλος του σώματος του Χριστού. Κεφαλή ο Χριστός και μέλη όλοι εμείς. Και ο κάθε ένας μέλος έχει ένα διακόνημα. Ο επίσκοπος έχει ακριβώς το διακόνημα να συγκεντρώνει την εκκλησία και να είναι εις τύπον και τόπον Χριστού και να διδάσκει. Ο πιστός, και ο κάθε πιστός είναι και αυτός ένα μέλος ζωντανό της εκκλησίας που αγωνίζεται στην ζωή του να ακτινοβολεί την χάρη του Αγίου Πνεύματος που διανέμεται σε όλους τους πιστούς και κυρίως όταν μεταλαμβάνουμε και γινόμαστε όλοι σύσσωμοι και σύμψυχοι με τον Χριστό. Μία ψυχή, μία ζωή, ένα σώμα με τον Χριστό».

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Πολυκάρπου στον Ιερό Ναό του Αγίου στον Βοτανικό θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Πηγή: adologala.gr – «άδολο γάλα» 

Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ)Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) EIDISEIS_EKKLISIA_AGIOS_POLYKARPOS_IEROS_NAOS_AGIOU_POLYKARPOY_SMYRNIS_VOTANIKOS_KORONEIAS_PANTELEIMONAS_PANIGIRI_ADOLOGALA (52 of 65)

Σχετικά Άρθρα

Πιστώνεται σήμερα σε 15.038 δικαιούχους η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού του Απριλίου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 6 / 2021 , 19:19 από news_room Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 15.038 δικαιούχων της Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού μηνός Απριλίου ποσό συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη σημερινή καταβολή, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν στηριχθεί από το συγκεκριμένο μέτρο ανέρχεται σε 87.713, […]

Απαγορευτικό απόπλου

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 18 / 1 / 2023 , 13:43 από news_room Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσια περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φτάνουν κατα […]