21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Ιερώνυμος και το δίλημμα των 50άρηδων της Ιεραρχίας Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή βουλευτών και άλλων κομμάτων 650 άνθρωποι παρακολουθούνται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Βέλγιο

Εξεδήμησεν προς Κύριον ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης – Το Σάββατο η εξόδιος ακολουθία

Εξεδήμησεν προς Κύριον ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης - Το Σάββατο η εξόδιος ακολουθία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 2 / 2023 , 10:38 από news_room

Ο κορυφαίος σύγχρονος θεολόγος υπήρξε ο πρώτος κληρικός που διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Το Σάββατο το πρωί θα ψαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία», η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη, γέροντος Περγάμου κυρού Ιωάννη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Ο κορυφαίος σύγχρονος θεολόγος εκοιμήθη χθες το μεσημέρι και η είδηση προκάλεσε θλίψη όχι μόνο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ανήκε, αλλά σε όλες τις Εκκλησίες, γιατί, ακόμη και άνθρωποι που δεν συμφωνούσαν ακριβώς με τη θεολογική του προσέγγιση, τον θεωρούσαν έναν από τους καλύτερους θεολόγους και του αναγνώριζαν τη μόρφωση και την καταξίωση που είχε. Ο 92χρονος ιεράρχης το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε κλινική στην Αθήνα.

Δείτε επίσης:

Δίπλα του, εκτός από τους συγγενείς του, ήταν και αρκετά από τα πνευματικά του παιδιά. Ο κατά κόσμον Ιωάννης Ζηζιούλας γεννήθηκε στο χωριό Καταφύγιο της Κοζάνης στις 10 Ιανουαρίου 1931. Σημαντική επιρροή στη σκέψη του και γενικότερα στη ζωή του ήταν η γνωριμία του -ως μαθητής του- με έναν από τους πιο επιφανείς ορθόδοξους θεολόγους και ιστορικούς της χριστιανικής σκέψης, τον Ρώσο π. Γεώργιο Φλορόφσκι. Από μικρός, λοιπόν, ήθελε να γίνει κληρικός. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1955, ενώ δίδαξε τη θεολογία σε καταξιωμένες σχολές σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως του Αγίου Βλαδιμήρου της Νέας Υόρκης την περίοδο 1961-1963, του Τιμίου Σταυρού Βοστόνης τα έτη 1963-1964, αλλά και στα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και της Γλασκόβης. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Ιουνίου 1986 και μόλις μία μέρα μετά, στις 15 Ιουνίου, πρεσβύτερος.

Στις 22 του ίδιου μήνα εξελέγη από την αγία και ιερά σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Περγάμου, υπέρτιμος και έξαρχος κόλπου Αδραμυττηνού, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2014 ανυψώθηκε σε γέροντα μητροπολίτη. Μία σημαντική αναγνώριση προς το πρόσωπό του ήρθε από την Ακαδημία Αθηνών το 1993, όπου εξελέγη μέλος της και το 2002 διετέλεσε πρόεδρός της, όντας, μάλιστα, ο πρώτος πρόεδρος κληρικός. Παράλληλα, το 2003 ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε το παράσημο του ανώτερου ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, προς αναγνώριση του έργου του, και το 2007 του απονεμήθηκε ο Σταυρός του Lambeth.

Υπήρξε αντιπρόεδρος της επιτροπής διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Εκπροσώπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε αρκετές διεθνείς συνελεύσεις. Υπήρξε ακόμη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών. Το συγγραφικό του έργο ήταν πολύ πλούσιο και μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είχε δημιουργήσει τη δική του «σχολή», αφού πολλοί από τους σύγχρονους καταξιωμένους θεολόγους «ακολουθούν» τη «δογματική Ζηζιούλα», όπως είναι γνωστή στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια. Το έργο του επικεντρώνεται κυρίως στη θεολογία του προσώπου.

Ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την έννοια του προσώπου στη φιλοσοφία και στους Πατέρες της Εκκλησίας και υποστηρίζει ότι το πρόσωπο είναι η κεντρική έννοια της χριστιανικής οντολογίας, ενώ αναλύει με τον ίδιο τρόπο και την έννοια του τριαδικού Θεού: μία ουσία, τρία πρόσωπα.

Πηγή: Dimokratia.gr

Σχετικά Άρθρα

Την Βουλή των Ελλήνων επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα

Την Βουλή των Ελλήνων επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 11 / 2021 , 16:54 από news_room Την Βουλή των Ελλήνων επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021, με τον εξοχότατο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, στο […]

Επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πειραιά

Επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πειραιά

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 5 / 2023 , 2:13 από news_room «Έχουν μείνει πέντε μέρες μέχρι τις εκλογές, θα χρειαστεί να κάνουμε γερό φίνις, είμαστε καλοί μαραθωνοδρόμοι αλλά είμαστε και καλοί στο σπριντ. Γιατί θέλω το βράδυ της 21ης Μαΐου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη βούληση του ελληνικού λαού, σε ποιον θα εναποθέσουν […]