30 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE ΗΠΑ: Ο Μαδούρο επιστρέφει στο δικαστήριο για την υπόθεση ναρκωτικών Ιαπωνία: Συναγερμός μετά από κινεζικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Ειρηνικό Λεμεσός: Καταδίκη τριών εταιρειών για σοβαρές παραβάσεις ασφάλειας στην εργασία Δημόσια διαβούλευση για το νέο εθνικό σχέδιο AI της Κύπρου Εμπορία ανθρώπων και ειρήνη στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Νικήτα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εκκλησιασμός και Μνημόσυνα των εκτοπισμένων Γεναγριτών

Εκκλησιασμός και Μνημόσυνα των εκτοπισμένων Γεναγριτών

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 2 / 2023 , 4:43 από news_room

Μέσα σε χαρμόσυνο κλίμα οι εκτοπισμένοι της κατεχόμενης κοινότητας Γενάγρων εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Τσακκιλερού στη Λάρνακα, όπου ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Οικονόμος Μαρίνος Κωνσταντίνου και ο διάκονος Ανδρέας Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του ερμήνευσε το νόημα της ευαγγελικής περικοπής και αναφέρθηκε στο παράδειγμα ταπείνωσης της Χαναναίας γυναίκας, η οποία έμεινε στην ιστορία της Εκκλησίας διά του ιερού Ευαγγελίου. Επισήμανε ακόμη ότι το κήρυγμα του Ιησού Χριστού δεν περιοριζόταν μόνο για τους Εβραίους, που θεωρούσαν τον εαυτό τους ως το μόνο εκλεκτό λαό του Θεού, αλλά για όλο τον κόσμο. Τα εκ πρώτης ώψεως σκληρά λόγια του Κυρίου στοχεύουν στο να δοκιμάσει την πίστη της: «οὐκ ἔστι καλὸν λαβεῖν τὸν ἄρτον τῶν τέκνων καὶ βαλεῖν τοῖς κυναρίοις». Ακολούθως, ακούγοντας την ταπεινή -αλλά ταυτόχρονα γεμάτη μετάνοια- απάντηση της γυναίκας: «ναί, Κύριε· καὶ γὰρ τὰ κυνάρια ἐσθίει ἀπὸ τῶν ψυχίων τῶν πιπτόντων ἀπὸ τῆς τραπέζης τῶν κυρίων αὐτῶν», της απάντησε με θαυμασμό και για παραδειγματισμό των ανά τους αιώνες μαθητών Του: «ὦ γύναι, μεγάλη σου ἡ πίστις! γενηθήτω σοι ὡς θέλεις» (Ματθ. ιε΄ 26-28).

Καλούμαστε όλοι, ως ψυχοσωματικές οντότητες, να παραμείνουμε ενωμένοι με τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων, το Λυτρωτή Ιησού Χριστό, και με αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο. Αυτή ήταν και η προτροπή του Απ. Παύλου στο Αποστολικό ανάγνωσμα «Ταύτας οὖν ἔχοντες τὰς ἐπαγγελίας, ἀγαπητοί, καθαρίσωμεν ἑαυτοὺς ἀπὸ παντὸς μολυσμοῦ σαρκὸς καὶ πνεύματος, ἐπιτελοῦντες ἁγιωσύνην ἐν φόβῳ Θεοῦ» (Β΄ Κορ. ζ΄ 1).

Τέλος ο Μεσαορίας Γρηγόριος μετέφερε προς όλους τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου αλλά και του ποιμενάρχου της επαρχίας, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκταρίου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της Θεία Ευχαριστίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων Γεναγριτών. Επίσης, τελέστηκαν Μνημόσυνα όλων των προαπελθόντων κληρικών, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, διδασκάλων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών εκ των Γενάγρων.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε σύναξη και συνεστίαση των συγχωριανών η οποία ξεκίνησε με την τελετή της κοπής της παραδοσιακής βασιλόπιτας από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Το φλουρί βρήκε ο κ. Χριστόφορος Φούλιας, ο οποίος έλαβε ευλογία μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ένα συλλεκτικό βιβλίο του Στυλιανού Γ. Πετάση, με αναφορά στα Αγιάσματα και τα σπήλαια της Κυθρέας και ένα ανάτυπο του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου εκ της Θεολογικής Επετηρίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου «Εκκλησιαστικός Κήρυκας», με τίτλο «Η παράδοση της Κύπρου μέσα από τη ζωή των ανθρώπων της. Ο Άγιος Σπυρίδων, Επίσκοπος Τριμυθούντος». Κατά τη διάρκεια του συναπαντήματος των εκτοπισμένων από το την κοινότητα Γενάγρων, μίλησαν ο Κοινοτάρχης κ. Σάββας Γρηγορίου, ο δάσκαλος της κοινότητας και Εκκλησιαστικός Επίτροπος κ. Παύλος Παπαδόπουλος, ο Καθηγητής και Εκκλησιαστικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Φούλιας, καθώς και ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και με την ιδιότητα του Προέδρου των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο και η Εκκλησιαστική Επιτροπής Παναγίας και Αγίου Γεωργίου Γενάγρων τίμησαν τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, τον συμπρόεδρο της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά κ. Σώτο Κτωρή και τον Καθηγητή κ. Ανδρέα Φούλια με ειδική πλακέτα με ανάγλυφο του προσφάτως συντηρηθέντα σπηλαιώδη ναό του Αγίου Γεωργίου Γενάγρων, για τη συμβολή τους στην αναστήλωση του εν λόγω ιστορικού ναού της κατεχόμενης κοινότητας των Γενάγρων.

Ο Θεοφιλέστατος δεν παρέλειψε να ευχαρηστήσει τον κοινοτάρχη και το κοινοτικό συμβούλιο, τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και κατεξοχήν τον δάσκαλο κ. Παύλο Παπαδόπουλο, οι οποίοι εργάστηκαν συλλογικά και αποτελεσματικά ώστε κατά γενική ομολογία ήταν η μεγαλύτερη σύναξη από τη δεκαετία του ’90.

Ευχή όλων σύντομα να επιστρέψουμε ελεύθεροι στο χωριό που γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, και διατηρούν τη συνείδηση της καταγωγής τους οι νεότεροι.

Εκκλησιασμός και Μνημόσυνα των εκτοπισμένων Γεναγριτών Εκκλησιασμός και Μνημόσυνα των εκτοπισμένων Γεναγριτών Εκκλησιασμός και Μνημόσυνα των εκτοπισμένων Γεναγριτών Εκκλησιασμός και Μνημόσυνα των εκτοπισμένων Γεναγριτών

 

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Σχετικά Άρθρα

Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μητρόπολη Μάνης

Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μητρόπολη Μάνης

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 23 / 5 / 2023 , 13:18 από news_room Ἑορτάστηκαν 20 καί 21 Μαΐου 2023 μέ τήν πρέπουσα ἱεροπρέπεια οἱ ἅγιοι: Μέγας Κωνσταντῖνος καί ἡ μητέρα του εὐσεβεστάτη Ἑλένη, στό ὁμώνυμο Παρεκκλήσιο στή περιοχή Σελινίτσα Γυθείου, μέ τήν συμμετοχή τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’, τόσο στόν Πανηγυρικό Ἑσπερινό ὅσο καί στή […]

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Ανακοίνωση για ακύρωση κατασκηνώσεων

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 23:47 από news_room ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ανακοινώνει ότι ακυρώνονται όλες οι υπόλοιπες κατασκηνωτικές περίοδοι λόγω της άσχημης επιδημιολογικής εικόνας και της αύξησης των κρουσμάτων.   Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 13 Ιουλίου 2021