28 °C Athens, GR
23/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχθηκε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής ο Αμερικής Ελπιδοφόρος Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας γιορτάζει τα 100 χρόνια στην κοινότητα Charlotte Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Νικήτα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας Αγιασμός για την έναρξη της νέας Δικαστικής Χρονιάς στη Καστοριά Πειραιώς Σεραφείμ: Ο ΛΟΑΤΚΙ-σμός είναι μια σύγχρονη λυδία λίθος για την υποταγή στην «προοδευτική» παγκόσμια τάξη Η εορτή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Αγίους Τόπους Ο επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Αρχιεπισκοπικός Αγιασμός στον Άρειο Πάγο για την έναρξη της νέας Δικαστικής χρονιάς Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη – Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη – Οι δηλώσεις του Προέδρου Κρεμλίνο: Αναπόφευκτη η αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του

Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ)

Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ)

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 2 / 2023 , 22:41 από news_room

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα γιόρτασε η Αθήνα την ιερά μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου, επισκόπου Σμύρνης του Θαυματουργού. Στον ιερό ναό στον Βοτανικό τελέστηκε Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορωνείας κ.κ. Παντελέημονος συμμετεχόντων πλήθους ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όμορων Μητροπόλεων και την παρουσία πλήθους κόσμου. Ο σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμονας στο κήρυγμα του ομίλησε για την θέση του επισκόπου στην Εκκλησία. Ο κ. Παντελέημονας χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: « Γιατί ο Άγιος Πολύκαρπος τελικά μαρτύρησε με φωτιά. Λέγει όμως  η παράδοση ότι ο Άγγελος απομάκρυνε τις φλόγες  από την φωτιά που έβαλαν για να τον κάψουν και αναγκάστηκαν τελικά να τον αποκεφαλίσουν. Προηγουμένως όπως έχουμε πεί και άλλοτε και δεν θέλω να επιμείνω πολύ στην βιογραφία του αγίου γιατί πολλά χρόνια έχω την ευκαιρία και την επαναλαμβάνουμε. Ο άγιος Πολύκαρπος ήταν από τους πιό κατηρτισμένους αρχιερείς της Μικράς Ασίας. Γι αυτό και όταν υπήρξε ένα θέμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας τότε που η εκκλησία ήταν ενωμένη, έστειλαν οι Ανατολικοί οι Ανατολικοί τον Άγιο Πολύκαρπο να συζητήσει με τον Πάπα. Είπαν τότε ότι αυτά που τους χώριζαν δεν ήταν ουσιώδη και επομένως η κάθε εκκλησία, μπορούσε να κρατήσει τα ήθη της αφού ήταν στα ουσιώδη ενωμένοι. Αργότερα βέβαια προέκυψαν άλλα θέματα δυστυχώς και η εκκλησία χωρίστηκε σε ανατολική και δυτική».

Στην συνέχεια ο σεβασμιώτατος Κορωνείας σημείωσε προε το εκκλησίασμα: «Με την ευκαιρία του ότι ο Άγιος Πολύκαρπος ήταν ο δεύτερος επίσκοπος Σμύρνης ήθελα να πώ μερικές σκέψεις για την θέση του επισκόπου στην Εκκλησία. Πολλοί λένε ότι ο Επίσκοπος ή ο Αρχιεπίσκοπος η ο Πατριάρχης είναι η κεφαλή της Εκκλησίας. Λάθος. Κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Χριστός. Ούτε αντιπρόσωπος του Θεού δεν είναι. Ο Θεός δεν χρειάζεται αντιπροσώπους. Τι είναι τότε ο Επίσκοπος;. Είναι το γεμάτο ουσία σύμβολο της παρουσίας του Χριστού στην Εκκλησία. Ο άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας, συμμαθητής με τον άγιο Πολύκαρπο του Ευαγγελιστού Ιωάννου λέει ότι ο Αρχιερέας είναι εις τύπον και τόπον Χριστού. Συμβολίζει τον Χριστό. Τι θα πεί συμβολίζει; Συμβολίζω, δηλαδή συμβάλω για να κατανοήσουμε μία πραγματικότητα. Συμβάλει για να κατανοήσουμε τον Χριστό και το έργο του, γιαυτό ότι κάνει ο επίσκοπος είναι σύμβολο των πράξεων του Χριστού. Έρχεται και εισέρχεται στην Εκκλησία και τον υποδέχονται οι πιστοί, αυτό συμβολίζει την κάθοδο του Χριστού από τον Ουρανό, δηλαδή από την θέση του παρά τω Πατρί και κατέρχεται στην Γή και ενανθρωπίζεται. Λαμβάνει σάρκα και οστά, την ανθρώπινη φύση και ενώνεται με την θεία και εξ’αγιάζεται. Αυτό λοιπόν συμβολίζει το γεγονός της εισόδου του επισκόπου. Στην συνέχεια όπως και θα είδατε ο Επίσκοπος Ευλογεί τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Δεν ευλογεί μόνο εκεί που είναι οι πιστοί, γιατί αυτό συμβολίζει τον Χριστό που ευλογεί τον σύμπαντα κόσμο. Έπειτα κατά την μικρή είσοδο, την είσοδο του ευαγγελίου εισέρχεται μέσα στο ιερό βήμα για να πραγματοποιήσει την εντολή του Χριστού όταν παρέδωσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Και επειδή βέβαια δε μπορεί κάθε ναός να έχει και έναν επίσκοπο, γιαυτό είναι και οι πρεσβύτεροι, οι ιερείς, οι οποίοι εξ΄ονόματος του επισκόπου που εκείνος εξ΄ονόματος του Χριστού προσφέρουν τον μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ακριβώς η ευχαριστία αναδεικνύει την εκκλησία ακριβώς αυτό που είναι. Τι είναι η εκκλησία;. Δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού. Κεφαλή ο Χριστός και μέλη του όλοι εμείς. Και ο επίσκοπος είναι μέλος αυτού του σώματος, αλλά ο επίσκοπος όπως η λυχνία λάμπει μέσα στην οικία, πρέπει και αυτός με την ζωή του και την διδασκαλία του, πρέπει να λάμπει μέσα στην εκκλησία και να την φωτίζει. Επίσης, με τον επίσκοπο μεταδίδεται από γενεά σε γενεά η αποστολική διδασκαλία. Την παρέδωσαν οι Απόστολοι στους πρώτους επισκόπους πχ στον Επίσκοπο Βουκόλο στην Σμύρνη, εκείνος πρίν πεθάνει χειροτόνησε ως διάδοχο του τον Άγιο Πολύκαρπο. Παρέδωσε την αποστολική διδασκαλία. Ο Άγιος Πολύκαρπος στον επόμενο και έτσι από γενεά σε γενεά σαν μία αδιάρρηκτη αλυσίδα μεταδίδεται η ορθόδοξη πίστη. Αυτή η αλυσίδα λέγεται αποστολική διαδοχή. Όταν κάποιοι απομακρυνθούν από την εκκλησία χάνουν. Ακριβώς αυτή την αποστολική διαδοχή, και την χάρη αλλά και την ορθότητα της διδασκαλίας».

Κλείνοντας το κήρυγμα του ο κ. Παντελεήμων ανέφερε ότι: «Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι όταν ένας επίσκοπος λειτουργεί και είναι οι πιστοί στον ναό, αυτοί δεν είναι ένα κομμάτι της εκκλησίας και στον άλλον ναό ένα άλλο κομμάτι, αλλά όπου τελείται η Θεία Ευχαριστία, είναι ολόκληρη η εκκλησία. Γιατί υπάρχει ολόκληρος ο Χριστός, ολόκληρη η χάρις του Αγίου Πνεύματος ή πλήρης χάρη του Θεού, επομένως είναι η πλήρης εκκλησία, όχι ένα κομμάτι της εκκλησίας, γιαυτό και η εκκλησία δεν είναι συνομοσπονδία εκκλησιών, Αυτοκεφάλων, όλες μαζί οι εκκλησίες αποτελούν το σώμα του Χριστού και η κάθε εκκλησία, και η κάθε ενορία δεν είναι ξεχωριστό μεμονωμένο κομμάτι της εκκλησίας, είναι η πλήρης εκκλησία και ακριβώς αυτό το εγγυάται ο επίσκοπος. Ο επίσκοπος κάθε περιοχής, γιατί τα παλιά τα χρόνια, ήταν ένας επίσκοπος για μία πόλη, ένας. Αλλά όταν αυξήθηκαν οι πιστοί, χειροτονήθηκαν οι πρεσβύτεροι που τελούν την Θεία Ευχαριστία. Έτσι λοιπόν ο Άγιος Πολύκαρπος ο δεύτερος επίσκοπος Σμύρνης μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε αυτές τις σκέψεις και να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε ο κάθε ένας μας, είναι ένα μέλος του σώματος του Χριστού. Κεφαλή ο Χριστός και μέλη όλοι εμείς. Και ο κάθε ένας μέλος έχει ένα διακόνημα. Ο επίσκοπος έχει ακριβώς το διακόνημα να συγκεντρώνει την εκκλησία και να είναι εις τύπον και τόπον Χριστού και να διδάσκει. Ο πιστός, και ο κάθε πιστός είναι και αυτός ένα μέλος ζωντανό της εκκλησίας που αγωνίζεται στην ζωή του να ακτινοβολεί την χάρη του Αγίου Πνεύματος που διανέμεται σε όλους τους πιστούς και κυρίως όταν μεταλαμβάνουμε και γινόμαστε όλοι σύσσωμοι και σύμψυχοι με τον Χριστό. Μία ψυχή, μία ζωή, ένα σώμα με τον Χριστό».

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Πολυκάρπου στον Ιερό Ναό του Αγίου στον Βοτανικό θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Πηγή: adologala.gr – «άδολο γάλα» 

Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ)Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) Κορωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία δεν είναι μία οργάνωση, δεν είναι ένα κλάμπ, είναι το σώμα του Χριστού» (Φωτορεπορτάζ) EIDISEIS_EKKLISIA_AGIOS_POLYKARPOS_IEROS_NAOS_AGIOU_POLYKARPOY_SMYRNIS_VOTANIKOS_KORONEIAS_PANTELEIMONAS_PANIGIRI_ADOLOGALA (52 of 65)

Σχετικά Άρθρα

Παράδοση ιατρικού εξοπλισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ισραήλ

Παράδοση ιατρικού εξοπλισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ισραήλ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 27 / 1 / 2022 , 23:25 από news_room Παράδοση ιατρικού εξοπλισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ισραήλ Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ στον τομέα της υγείας, παραδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, ιατρικός εξοπλισμός από τον Πρέσβη του Ισραήλ […]

Σύλληψη 21χρονου σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση εμπρησμού αυτοκινήτου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 8 / 2021 , 22:27 από news_room Σύλληψη 21χρονου σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση εμπρησμού αυτοκινήτου Στη σύλληψη άντρα ηλικίας 21 ετών προχώρησαν μέλη της Αστυνομίας, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση εμπρησμού αυτοκινήτου, που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο, στη Λεμεσό. Στις 30 Απριλίου συγκεκριμένα, γύρω στις 11.00 το […]

Pin It on Pinterest