12 °C Athens, GR
29/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Θεμελιώθηκε το εξωκλήσιο των Αγίων Βασιλείου και Αγάπης στην Αγία Νάπα Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Στρόβολο Προηγιασμένη Θεία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κολουέζι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας Ξάνθη: Βρέθηκε ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Σύμης Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του νονού» με παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, λαμπάδες H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για την καταστροφή αποχωρητήριων στην Τάλα Φωτιά σε δύο οχήματα τα ξημερώματα στην Πάφο

Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Κέρκυρα

Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Κέρκυρα

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 2 / 2023 , 10:19 από news_room

Στην κωμόπολη Καστελλάνοι στην Μέση Κέρκυρα, λειτούργησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, στον ιστορικό και παλαίφατο ιερό ναό της Υπαπαντής του Κυρίου μας.

Στον κατάμεστο από τους ευλαβείς Χριστιανούς ιερό ναό, συμμετείχαν και μαθητές Λυκείου, από το παρακείμενο σχολικό συγκρότημα της περιοχής.

Το παρόν στην εορτή, έδωσαν ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα, με τους αντιπεριφερειάρχες κ. Μελίτα Ανδριώτη και κ. Κωνσταντίνο Ζορμπά, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριο Μεταλληνό, αντιδήμαρχοι, και η τοπική Πρόεδρος.

Στην Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με αρκετούς ιερείς εκ των παρακειμένων ενοριών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έλαβε αφορμή από το νόημα της εορτής, όπου και εξήγησε στους ανθρώπους τι σημαίνει Υπαπαντή, και ότι όπως ο γηραιός Συμεών και η προφήτιδα Άννα, παρακαλούσαν τον Θεό να τους αξιώσει να δουν το Σωτήριον του Θεού, κατά τον ίδιο τρόπο, καλούμεθα ως μέλη της εκκλησίας του Χριστού, αγωνιζόμενοι εναντίον του κακού μας εαυτού, να αξιωθούμε να προυπαντήσωμεν τον Σωτήρα Χριστόν, ο καθένας στην προσωπική του ζωή. Ο ίδιος ο Θεός, ο άναρχος Πατέρας, κατά το λόγιον της Παλαιάς Διαθήκης, «Ἐγνώρισε Κύριος τὸ σωτήριον αὐτοῦ ἐναντίον πάντων τῶν Ἐθνῶν». Ο Θεός Πατήρ σύστησε τον Υιό και Λόγο του, στην ανθρωπότητα η οποία ζούσε στον γνώφο της αγνωσίας του Θεού. Τούτο συνέβη, στο όρος της Μεταμορφώσεως, που ακούστηκε η φωνή του Θεού στους προκρίτους μαθητές, λέγοντάς τους, «Οὗτος ἐστίν ὁ Υἱός μου ὁ ἀγαπητός, αὐτοῦ ἀκούετε» Και πάλιν εις τον Ιορδάνην Ποταμό, που ακούγεται η φωνή του ουρανίου Πατρός, ο οποίος απευθύνεται σε όλους μας, «Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκησα» Επομένως, δε μπορούμε να αμφιβάλλουμε για την παρουσία του Μεσσίου Σωτήρος Ιησού Χριστού, διότι όταν ο Φίλιππος σε εκείνο το τελευταίο δείπνο με τον Κύριο μας, του είπε «δεῖξον ἡμῖν τὸν πατέρα καὶ ἀρκεῖ ἡμῖν», ο Ιησούς απάντησε τοσοῦτον χρόνον μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι, καὶ οὐκ ἔγνωκάς με, Φίλιππε; ὁ ἑωρακὼς ἐμὲ ἑώρακε τὸν πατέρα·» Δεν μπορεί επομένως κανένας μας να αμφιβάλλει για τον Ιησούν Χριστόν, ο οποίος είναι ο Λυτρωτής και Σωτήρας του σύμπαντος κόσμου. Πως εμείς σήμερα μπορούμε να γνωρίσουμε το Σωτήριον του Θεού; Πως μπορούμε να το αντιληφθούμε στη ζωή μας; Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης λέγει ότι «Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ»

Πως η Αγάπη του Θεού βιώνεται από τον καθένα μας; Η Αγάπη του Θεού όπως ο ίδιος ο Κύριος μας είπε, «μείζονα ταύτης ἀγάπην οὐδεὶς ἔχει, ἵνα τις τὴν ψυχὴν αὐτοῦ θῇ ὑπὲρ τῶν φίλων αὐτοῦ» Η θυσία του λοιπόν επί του Σταυρού, είναι η υπέρτατη Αγάπη υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας. Και αυτή η θυσία επαναλαμβάνεται καθημερινά με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, που καλούμαστε να γίνουμε μέτοχοι αυτής της Θείας Αγάπης, δια του Τιμίου Σώματος και του αγίου Αίματος του Χριστού μας. Εξ αγάπης ο Θεός φροντίζει την καθημερινότητα μας, έστω κι αν εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε. Οι θεϊκές άκτιστες ενέργειες του Θεού, είναι εκείνες με τις οποίες μπορούμε να αντιληφθούμε την θεία παρουσία Του στην ζωή μας. Ούτε η Αγάπη του Θεού διδάσκεται, αλλά βιώνεται εμπειρικά, ούτε το έλεος Του διδάσκεται αλλά το βιώνει ο καθένας μας ξεχωριστά. Ούτε η φιλανθρωπία Του γίνεται αντιληπτή, εάν δεν έλθει η Χάρις του Θεού να εγκατασταθεί στις καρδιές μας, και αυτό βεβαίως γίνεται με την δική μας συγκατάθεση και την επίκληση της Χάριτος του Θεού. Εάν σήμερα η ανθρωπότητα παραπαίει, αυτό οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος προτίμησε την ζωή της πτώσης, της αδιαλλαξίας με τον Θεό. Προτιμά να είναι δέσμιος και υποχείριος του πειρασμού, του κακού του εαυτού, παρά να δώσει την ψυχή και την καρδιά του, σε Εκείνον τον οποίον του τα χάρισε. Η ακαταστασία της συγχρόνου κοινωνίας μας, που εν πολλοίς υπάρχει ακαταληψία αναμεταξύ μας, είναι μια εικόνα μιας συγχρόνου Βαβέλ, που έφθασε ο άνθρωπος στο πνευματικό του τέλμα.

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε όλους τους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τα παιδιά μας, εκείνα τα οποία έχουν το βλέμμα τους στην ανατολή της ζωής, να δούν τον αληθινό Ήλιο της Δικαιοσύνης, και να μη στραφούν στη Δύση της αμαρτίας.«Οἱ καιροὶ οὐ μενετοί.» Ο Απόστολος Παύλος μας προειδοποιεί,«Βλέπετε οὖν πῶς ἀκριβῶς περιπατεῖτε, μὴ ὡς ἄσοφοι, ἀλλ’ ὡς σοφοί, ἐξαγοραζόμενοι τὸν καιρόν, ὅτι αἱ ἡμέραι πονηραί εἰσι.»

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά, ευλογημένη χρονιά να είναι το 2023, οι μαθητές να έχουν καλή πρόοδο στη ζωή τους, οι δε αιρετοί άρχοντες να έχουν γνώμονα την Αγάπη του Θεού και τις εντολές Του, στο έργο το οποίο τους εκάλεσε ο Θεός.

Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Κέρκυρα Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Κέρκυρα Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Κέρκυρα Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Κέρκυρα Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Κέρκυρα

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Αποκαθήλωση στα Γιαννιτσά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 5 / 2021 , 0:54 από news_room Την Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε στις ιερές ακολουθίες των Μ. Ωρών της Μ. Παρασκευής και του Εσπερινού του Μ. Σαββάτου (Αποκαθηλώσεως) στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως […]

Ολοκληρώθηκε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στη Λεμεσό - Παρέστησαν Κύπριοι Βουλευτές

Ολοκληρώθηκε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στη Λεμεσό – Παρέστησαν Κύπριοι Βουλευτές

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 3 / 2023 , 12:11 από news_room Πραγματοποιήθηκαν χθες στη Λεμεσό οι εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), την οποία φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, μεταξύ 16 και 19 Μαρτίου 2023. Στη […]

Pin It on Pinterest