17 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Oλοκληρώθηκε το δεύτερο Μεγάλο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης (IOTA) στον Βόλο

Oλοκληρώθηκε το δεύτερο Μεγάλο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης IOTA στον Βόλο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 21 / 1 / 2023 , 13:34 από news_room

Με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες, που εκπροσώπησαν 45 χώρες, το δεύτερο Μεγάλο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης (IOTA) ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση Ορθοδόξων ακαδημαϊκών στη σύγχρονη εποχή, ξεπερνώντας το πρώτο αντίστοιχο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2019 στο Ιάσι της Ρουμανίας. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 στον Βόλο με πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και προσκύνημα στα μοναστήρια των Μετεώρων. Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Βόλο από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Σε διάστημα τριών ημερών, από τις 12 ως τις 14 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 350 ακαδημαϊκές παρουσιάσεις, που αφορούσαν πολλά επίμαχα σύγχρονα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Χριστιανισμός γενικότερα. Το γενικό θέμα του συνεδρίου, η Ιεραποστολή και η Ορθόδοξη Εκκλησία, συζητήθηκε σε πολλές συνεδρίες, αντανακλώντας το ευρύ φάσμα των ακαδημαϊκών κλάδων που εκπροσωπήθηκαν στο Συνέδριο.

Oλοκληρώθηκε το δεύτερο Μεγάλο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης IOTA στον Βόλο

Ειδικές συνεδριάσεις της ολομέλειας ήταν αφιερωμένες στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και στο έγγραφο για το κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας που εκδόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τίτλο «Υπέρ της του κόσμου ζωής». Αυτές οι διεπιστημονικές συζητήσεις ήταν ένας χώρος διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από τον πόλεμο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εμβάθυνσης της Ορθόδοξης Χριστιανικής έρευνας και σκέψης πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Όπως σημείωσε ένας ομιλητής, «Η Ορθόδοξη Εκκλησία θα ωφεληθεί από την ανάπτυξη μιας δημόσιας θεολογίας που θα συζητά την ειρήνη και τον πόλεμο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις για την ειρήνη».

Πολλοί συμμετέχοντες σχολίασαν ότι το συνέδριο παρείχε χώρο για μια πλούσια και ουσιώδη ανταλλαγή ιδεών μεταξύ λογίων, κληρικών και λαϊκών, μέσα στο πολύμορφο τοπίο της ορθόδοξης παράδοσης. Οι παρουσιάσεις και οι συμμετοχές απέδειξαν μια κατάργηση των στεγανών της εποχής μας. Ουκρανοί αλλά και Ρώσοι λόγιοι ήταν παρόντες, όπως επίσης Ορθόδοξοι και οι μη Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ένας από τους επισκόπους που συμμετείχαν αναφέρθηκε επαινετικά στο γεγονός ότι οι συνομιλίες δεν χειραγωγήθηκαν και υπήρχε μια συνολική ελευθερία απόψεων.

Ο Πρόεδρος της IOTA, καθηγητής Paul Gavrilyuk, σημείωσε: «Η IOTA στοχεύει στην παγκόσμια ανταλλαγή γνώσης στο πλαίσιο της Ορθόδοξης παράδοσης. Ευελπιστεί στο γκρέμισμα των τειχών δικαιοδοσίας που υψώσαμε στη συλλογική μας φαντασία, ώστε να συναντηθούμε στην ελευθερία της χριστιανικής μαθητείας. Προτείνει την απόδραση από τα κλειστά όρια συγκεκριμένων ακαδημαϊκών κλάδων, έτσι ώστε να αναλογιστούμε τα πιο ακανθώδη σημερινά ζητήματα με όραμα τον μετασχηματισμό του πολιτισμού με τη δύναμη του Ευαγγελίου. Τέλος, η ΙΟΤΑ είναι ένας χώρος όπου όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και οι οικουμενικοί φίλοι τους μπορούν να πάρουν μια γεύση “συνοδικότητας από τα κάτω”».

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού και των εργασιών του Συνεδρίου ήταν η σαφής και ισχυρή δέσμευση για προσεκτική, αξιολογική και εποικοδομητική σκέψη σχετικά με την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σημερινό κόσμο. Η αδιάβλητη αξιολόγηση των παρουσιάσεων πριν από το Συνέδριο εξασφάλισε υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, ενώ το 90% των εισηγήσεων πραγματοποιήθηκαν από ορθόδοξους ακαδημαϊκούς (τόσο των Ορθόδοξων Εκκλησιών όσο και των Ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών), Καθολικοί και Προτεστάντες Χριστιανοί παρουσίασαν επίσης ερευνητικές εργασίες.

Δείτε επίσης: 

Το Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από ένα ενδιαφέρον μείγμα από διανοητικές, λειτουργικές και πνευματικές πτυχές της Ορθόδοξης παράδοσης. Άνοιξε με προσευχή, περιελάμβανε καθημερινή λατρεία και έκλεισε με τη Θεία Λειτουργία. Η παρουσία ιεραρχών από οκτώ Εκκλησιές (επτά Ορθόδοξες και μία Ανατολική Ορθόδοξη), μαζί με πολλούς κληρικούς και μοναχούς, ανέδειξε την πνευματική και εκκλησιαστική ποιότητα του συνεδρίου, υπενθυμίζοντας στους συμμετέχοντες ότι η κοινότητα των διανοουμένων υπηρετεί επίσης και την Εκκλησία.

Oλοκληρώθηκε το δεύτερο Μεγάλο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης IOTA στον Βόλο

Ο Πρόεδρος της IOTA, καθηγητής Paul Gavrilyuk, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται ήδη μελλοντικά συνέδρια. Το 2025, μετά από πρόσκληση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η IOTA θα διοργανώσει το Συνέδριο «Το Πιστεύω της Νίκαιας» για τον εορτασμό των 1700 χρόνων από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια το 325 μ.Χ.. Το Συνέδριο αυτό θα εξερευνήσει την κληρονομιά της Νίκαιας, τη σύγχρονη πρόκληση της ομολογίας του Χριστού ως Υιού του Θεού και Κυρίου και Σωτήρα, και τα θέματα ανάλογης σπουδαιότητας που αντιμετωπίζει ο Χριστιανισμός και ο κόσμος σήμερα. Το τρίτο Μεγάλο Συνέδριο της IOTA θα πραγματοποιηθεί το 2027, σύμφωνα με τον ιστορικό στόχο της να συνεδριάζει κάθε τέσσερα χρόνια.

 

Σχετικά Άρθρα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του αοιδίμου Πατριάρχη Ρουμανίας Θεόκτιστου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 3 / 1 / 2021 , 21:39 από news_room Επί τη αυριανή εορτή του Οσίου Θεοκτίστου, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε σήμερα, 3 Ιανουαρίου 2021, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, μετά τον Εσπερινό κατά τον οποίο χοροστάτησε, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Πατριάρχου Ρουμανίας κυρού Θεοκτίστου (1986 – […]

Συμμετοχή της Αρχής Λιμένων Κύπρου στο 1ο Greece – Cyprus Business Summit

Συμμετοχή της Αρχής Λιμένων Κύπρου στο 1ο Greece – Cyprus Business Summit

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 5 / 2022 , 1:23 από news_room Η Αρχή Λιμένων Κύπρου, εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, συμμετείχε στο 1ο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Κύπρου που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 6 Μαΐου 2022. Ως κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο στον τομέα που αφορούσε στην αναβάθμιση υποδομών και […]