18 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία & Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 1 / 2023 , 11:38 από news_room

Σε κατανυκτικό κλίμα τελέστηκε σήμερα το πρωί 28 Ιανουαρίου 2023 η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο για τα 15 έτη από την εις κύριον εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον ιερό κοιμητηριακό ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος συγχοροστατούντων των αγίων Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλλάδος, σεβ. Μητροπολίτη Σύρου Τήνου και Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεου του Β΄, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου και του σεβ. Μητροπολίτη Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητου.

Των Αγίων Αρχιερέων συμπαραστάθηκαν οι Προιστάμενοι Ιερών Ναών των Αθηνών, καθώς και αρκετός κόσμος όπου προσήλθε για να συμπροσευχηθεί στην ακολουθία, και να μεταλάβει των αχράντων μυστηρίων του Κυρίου.

Τον Θείο Λόγο της ημέρας κήρυξε ο σεβ. Μητροπολίτης Σύρου Τήνου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος ο Β΄ οποίος αναφέρθηκε στον κεκοιμημένο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο. Ο κ. Δωρόθεος με ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου Αθηνών σημείωσε: «Το φιλανθρωπικό έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου είναι μοναδικό. Το έργο του στήριξε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής κάθε ηλικίας, κάθε ανθρώπου. Ίδρυσε κατά το πρώτο διάστημα μετά την ανάληψη της θέσεως της αρχιεπισκοπικής, μία δομή για την απροστάτευτη γυναίκα την οποία την ονόμασε «Σεβασμός προς την Γυναίκα» για να διαφυλάξει εκεί και να προστατέψει εκεί, κακοποιημένες γυναίκες της εποχής του. Πόσο επίκαιρο θα ήταν σήμερα αυτό το έργο του αρχιεπισκόπου όταν κάθε μέρα εμείς όλοι αυτήκοοι μάρτυρες κακοποιημένων γυναικών και μάλιστα μικρών κοριτσιών. Που επιτήδειοι κατορθώνουν να φθείρουν όχι μόνο το σώμα αλλά δυστυχώς αλίμονο και την ψυχή τους. Σε αυτή την δομή λοιπόν, πάρα πολλές γυναίκες διαφυλάχθηκαν διασώθηκαν, δεν συνέχισαν έναν δρόμο αμαρτωλό μέσα στην κοινωνία αλλά βρήκαν τον δρόμο της επιστροφής».

Και συνέχισε ο σεβασμιώτατος λέγοντας πως: «Ο Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος, ίδρυσε επίσης έναν ξενώνα στην Κομοτηνή και τον ονόμασε «Αγάπη» και εκεί περιθάλπτονταν οικογένειες οι οποίες προσπαθούσαν να ενταχθούν μέσα στην κοινωνία. Εκεί μέσα στον ξενώνα μέχρι να βρούν τον δρόμο τους μέσα στον ξενώνα έβρισκαν την αγάπη και την στοργή της εκκλησίας.  Επειδή ο Αρχιεπίσκοπος είδε ότι η κοινωνία μας είχε πολλούς ψυχικά ασθενείς ίδρυσε μία ακόμα δομή και την ονόμασε «Επανένταξη» και μέσα εκεί δεκάδες ψυχικά ασθενείς συνάνθρωποι μας περιεθάλπτοντω έως ότου επανέλθουν και βρούν και αυτοί τον δρόμο τους και αναζητήσουν μέσα στην ψυχή τους την γαλήνη και την ηρεμία.  Και τέλος έκανε και ένα ακόμα μεγάλο έργο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η πρόνοια στο οποίο επί 24ώρου βάσεως έμεναν τετραπληγητικά μικρά παιδιά τα οποία είχαν ανάγκη από φροντίδα και στοργή και των οποίων οι γονείς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να περιθάλπτουν αυτά τα δυστυχισμένα παιδιά».

Κλείνοντας ο κ. Δωρόθεος σημείωσε: «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν αγκάλιασε μονάχα την Ελληνική Κοινωνία, τα χέρια του αγκάλιασαν πολλές χώρες οι οποίες ζούσαν σε καθεστώς πολέμου και πείνας. Το Ιράκ, την Συρία, τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας κα όπου με κάθε τρόπο έδινε το βάλσαμο στις ψυχές όλων των ανθρώπων με ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης φρόντισε στην Τσεχία, και το Βουκουρέστι, για να συνεχιστεί η ελληνική γλώσσα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος δεν ήταν μοναχά εκκλησιαστικός ηγέτος, φιλόχριστος ήταν και φιλόπατρης. Κατηγορήθηκε από πολλούς για αυτές του τις αντιλήψεις και τα γεμάτα του κηρύγματα πατριωτισμό και φλογερή αγάπη για την Ελλάδα που την ονόμαζε καρδιά της Ευρώπης».

Κατόπιν, πρίν την απόλυση λόγο πνευματικό απεύθυνε και ο σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ο οποίος και είπε: «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μας άφησε μία ιερά παρακαταθήκη. Όχι τόσο με τα λόγια του όσο με την ζωή του. Μας δίδαξε ότι όπως εκείνος έτσι και εμείς ανήκουμε στην εκκλησία. Ο Χριστόδουλος αγάπησε περιπαθώς την εκκλησία και μάλιστα αυτήν την εκκλησία και τον εαυτό του παρέδωσε σε κινδύνους και πειρασμούς αι δυσκολίες. Κοντά του μάθαμε το εκκλησιαστικό “ζείν” ότι μέσα στην εκκλησία δηλαδή, τα πάντα πρέπει να έχουν το κέντρο αναφοράς τον Κύριον μας Ιησού Χριστό ο οποίος μας απέστειλε στο δικό του έργο να ευαγγελιζόμεθα το έργο της πίστεως και της αγάπης στον κόσμο. Έτσι λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όπως και ο ίδιος τόνισε την ύψιστη στιγμή του πόνου του, εξερχόμενος από το νοσοκομείο μετά την περιπέτεια, είναι ο Χριστόδουλος των Ελλήνων, είναι ο Χριστόδουλος της Εκκλησίας μας είναι ο εκκλησιαστικός ηγέτης ο πατέρας, ο ποιμένας. Αυτή την πνευματική περπατησιά άφησε σε όλους μας. Όχι μόνο σε εμάς, τα στενά του πνευματικά παιδιά, άνοιξε την οικογένεια του, άνοιξε την αγκαλιά του ώστε μέσα να χωράει ολόκληρη η Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος λοιπόν, αυτή την περπατησιά μας άφησε, να εργαζόμεθα για την εκκλησία, να ζούμε για την εκκλησία κάθε στιγμή, και να είμαστε έτοιμοι όπως και ο Χριστός μας, να δώσουμε και την ίδια μας της ζωή».

Κλείνοντας ο κ. Θεολόγος ανέφερε ότι: « Το τελευταίο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, έναν μήνα πρίν “φύγει”  είναι η συμπυκνωμένη εκκλησιαστική του μαρτυρία σοφία και αγάπη και συνοψίζεται σε δύο λέξεις: Αντίσταση και αφύπνιση. Αυτά να κρατήσουμε γιατί είναι το καταστάλαγμα της δικής του εκκλησιαστικής ζωής. Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αγωνίστηκε, αντιστάθηκε στην ζωή και την φτώχια και την ευτέλεια, όλα αυτά που ρίχνουν τον άνθρωπο και τον ευτελίζουν. Θέλησε να κρατήσει ψηλά το λάβαρο της ανθρώπινης πίστεως και της ομορφιάς όπως ακριβώς μας την παρέδωσε ο δεσπότης Χριστός».

Μετά το «Διευχών» οι αρχιερείς και το εκκλησίασμα κατευθύνθηκαν στο μνήμα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη πολυαρχιερατική δέηση.

Ακολουθούν φωτογραφίες:

Πηγή κειμένου – φωτογραφιών : adologala.gr

Δείτε απόσπασμα βίντεο από το κανάλι «Εκκλησιαστικά Βίντεο» παρακάτω:

Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Σχετικά Άρθρα

Ο Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, υπουργός Πετρελαίου και σημαίνουσα μορφή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την παραίτησή του, εν μέσω επιχείρησης των αρχών κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί μεταξύ άλλων στενοί συνεργάτες του. «Εξαιτίας των ερευνών που έχουν αρχίσει να διενεργούνται για σοβαρά κρούσματα διαφθοράς στην PdVSA (σ.σ. τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου), έλαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του υπουργού Πετρελαίου για να υποστηρίξω πλήρως, να συνοδεύσω και να ενισχύσω αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Ελ Αϊσάμι μέσω Twitter. Η αστυνομία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για φερόμενη κατάχρηση κεφαλαίων ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τουλάχιστον έξι δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν υπό κράτηση, οι τρεις εκ των οποίων, σύμφωνα με τον Τύπο, είναι πρόσωπα συνδεόμενα με τον κ. Ελ Αϊσάμι. «Αποφάσισα να κάνω δεκτή την παραίτηση για να διευκολυνθούν οι έρευνες που πρέπει να καταλήξουν στην εξακρίβωση της αλήθειας και στην τιμωρία αυτών που ευθύνονται», ανέφερε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης. Ο Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, σε βάρος του οποίου επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, θεωρείται από τις πιο ισχυρές μορφές του «τσαβισμού» και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ασκεί την εξουσία στη Βενεζουέλα. Υπήρξε αντιπρόεδρος της χώρας (2017-2018), υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, υπουργός Βιομηχανίας... Σύμφωνα με την εφημερίδα Ultimas Noticias, που θεωρείται προσκείμενη στην κυβέρνηση, τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν το 2022, κατά τη διάρκεια προσπάθειας πώλησης πετρελαίου με τη χρήση κρυπτονομισμάτων, για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων. Από το 2017, ο πετρελαϊκός τομέας στη Βενεζουέλα έχει γίνει αντικείμενο 25 και πλέον ερευνών για διαφθορά, που οδήγησαν σε συλλήψεις δεκάδων εργαζομένων στην PdVSA και δυο πρώην υπουργών Πετρελαίου , των Εουλόχιο ντελ Πίνο και Νέλσον Μαρτίνες. Ο τελευταίος πέθανε ενώ ήταν κρατούμενος. Άλλος πρώην υπουργός Πετρελαίου και άλλοτε άνθρωπος της εμπιστοσύνης του θανόντα πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες, ο Ραφαέλ Ραμίρες, κατηγορείται επίσης για κατάχρηση από τις αρχές της Βενεζουέλας, που ζητούν -μάταια μέχρι σήμερα- την έκδοσή του από την Ιταλία, όπου διέφυγε. «Θα καθαρίσουμε τελείως την PdVSA από όλους αυτούς τους μηχανισμούς, από κάθε τέτοια βαρβαρότητα, απ’ όλους όσοι κλέβουν τα χρήματα του λαού, με δρακόντεια μέτρα αναδιάρθρωσής της στο κορυφαίο επίπεδο, κάτι που έχουμε ήδη ξεκινήσει», υποσχέθηκε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Μαδούρο.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, εν μέσω επιχείρησης κατά της διαφθοράς

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 3 / 2023 , 9:04 από news_room Ο Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, υπουργός Πετρελαίου και σημαίνουσα μορφή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την παραίτησή του, εν μέσω επιχείρησης των αρχών κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί μεταξύ άλλων στενοί συνεργάτες του. «Εξαιτίας των ερευνών που έχουν αρχίσει […]

Κένυα: Τουλάχιστον 21 πιστοί μιας αίρεσης νήστεψαν μέχρι θανάτου, κατόπιν προτροπής του αρχηγού τους

Κένυα: Τουλάχιστον 21 πιστοί μιας αίρεσης νήστεψαν μέχρι θανάτου, κατόπιν προτροπής του αρχηγού τους

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 23 / 4 / 2023 , 15:24 από news_room Είκοσι ένα πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε ένα δάσος, στην ανατολική Κένυα, στο πλαίσιο μιας έρευνας για τον θάνατο πιστών μιας αίρεσης, ο ηγέτης της οποίας συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και φέρεται να τους προέτρεψε να νηστέψουν μέχρι θανάτου για «να συναντήσουν τον […]