17 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 1 / 2023 , 15:14 από news_room

Η ενότητα μέσα στην Εκκλησία αποτελεί μαρτυρία της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος, τόνισε συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης, 19 Ιανουαρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Μεγάλου, εόρτασε τα Ονομαστήριά του περιστοιχούμενος από πλειάδα Αρχιερέων, κληρικών και μελών των μοναστικών αδελφοτήτων, παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Redfern του Σύδνεϋ. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Κυανέων κ. Ελπίδιος, Σινώπης κ. Σιλουανός, Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος. Παρόντες ανάμεσα πολυπληθές εκκλησίασμα ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Πενκλής, Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Ενοριών-Κοινοτήτων και των Οργανισμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των ελληνορθοδόξων σχολείων.

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου

Το χαρμόσυνο κλίμα της ημέρας επέτεινε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Παϊσίου, μοναχού της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Yellow Rock. Προσερχόμενος για να λάβει τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης, δια των χειρών του Ποιμανάρχου του, ο π. Παΐσιος υποσχέθηκε, έμφορτος συγκίνησης, να φανεί αντάξιος των προσδοκιών της Εκκλησίας και των συμμοναστών του, ενώ εξέφρασε την υιική αγάπη και ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμιώτατο, μνημονεύοντας, μεταξύ άλλων, το πατρικό και ανύστακτο ενδιαφέρον του για την αδελφότητα της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε στον χειροτονούμενο λόγους πνευματικής οικοδομής, τονίζοντάς του εισαγωγικά ότι «σήμερα είναι η ημέρα της προσωπικής σου Πεντηκοστής, αλλά και ημέρα χαράς για όλη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, καθώς μέσα στην Εκκλησία τίποτα δεν είναι ιδιωτικό, ατομικό, αποκομμένο από το όλον». «Η Εκκλησία είναι κοινωνία, είναι κοινότητα, είναι οικογένεια, είναι πλέγμα αγαπητικών σχέσεων», προσέθεσε, «και σε αυτήν την ευλογημένη κοινότητα τα χαρίσματα διανέμονται από το Πανάγιον Πνεύμα. Όχι για την προσωπική ανέλιξη του καθενός μας ή για την προβολή και την τακτοποίησή μας, αλλά για την οικοδομή του σώματος του Χριστού και τη σωτηρία των ανθρώπων».

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου

Ευχόμενος στον π. Παΐσιο να έχει μια ευλογημένη και πνευματική πορεία, ο Σεβασμιώτατος τού υπενθύμισε την αξία της υπακοής και της ταπεινώσεως, αρετών που θα του επιτρέψουν να προσεγγίσει ευκολότερα τον Θεό. Επικαλέστηκε, εξάλλου, έναν λόγο του Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, ο οποίος έκρινε ότι όσο η ψυχή του ανθρώπου ευρίσκεται σε απόλυτη άσκηση, σε ταπείνωση, σε πραότητα και ενάρετη ζωή και σε φρόνημα υπακοής, τόσο περισσότερο επαναπαύεται σε αυτήν η χάρις του Παναγίου Πνεύματος. «Κι αν εσύ, αγαπητέ μου Παΐσιε, ελκύσεις το Πανάγιον Πνεύμα να αναπαύεται σε εσένα και στην καρδιά σου, τότε θα αναπαύσεις πολλούς εκ των αδελφών σου και η διακονία σου θα είναι αγία και άμωμος», κατέληξε.

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, με βαθειά συγκίνηση, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο οποίος έλαβε τη χάρη της Αρχιεροσύνης πριν από ακριβώς τρία έτη, στον ίδιο Ιερό Ναό, απηύθυνε εγκάρδιες ευχές και λόγους ευγνωμοσύνης προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, εκ μέρους όλων των βοηθών Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. «Πάνω από τρία χρόνια τώρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας βιώνει και μαρτυρεί την πνευματική σας πατρότητα», τόνισε εισαγωγικά ο Θεοφιλέστατος και συνέχισε: «Όσο περισσότερο βιώνουμε το ευλογημένο αυτό γεγονός, τόσο περισσότερο πειθόμεθα ότι είναι το χέρι του Θεού που σας έφερε στον τόπο μας για να ποιμάνετε την εν Αυστραλία Εκκλησία. Με τις θεοφιλείς ενέργειές σας για περισσότερα από τρία χρόνια τώρα, φέρατε την εν τη Εκκλησία ενότητα σ’ όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας, σε κάθε Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια. Δώσατε ζωή στην επισκοπική ευθύνη, αφυπνίσατε τον κλήρο, αναζωογονήσατε τη νεολαία [..] Βιώσαμε τα αγαθά αποτελέσματα της αγάπης σας, εκτός των άλλων περιστάσεων, και στην ανέγερση νέων ναών, καθώς και στην επιστροφή στη μάνδρα της Εκκλησίας απομακρυσμένων και απομονωμένων για δεκαετίες κοινοτήτων».

Ο Επίσκοπος Σινώπης έκανε επίσης ειδική μνεία στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς και θεμέλιο της αρχιεπισκοπικής διακονίας του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου. «Όχι μόνον επανεβεβαιώσατε τη θέση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στη συνείδηση της τοπικής εν Αυστραλία Εκκλησίας», υπογράμμισε, «αλλ’ επίσης, συντελείτε καθημερινώς, με τις άοκνες προσπάθειές σας, στη φανέρωση του φωτός του εκπεμπομένου από τον μαρτυρικό και εμπερίστατο και καθαγιασμένο Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας και Κιβωτό του Γένους μας, τη στοργική Μητέρα Εκκλησία που, όπως έχει πει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, φυλάει ζηλότυπα τα ιερά και τα όσια της φυλής και του Γένους μας».
Αντιφωνώντας ο Αρχιεπίσκοπος, με πατρική αγάπη και ταπείνωση, σημείωσε καταρχάς την αξία της ενότητας ως μαρτυρίας της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. «Όπου υπάρχει ενότητα, το Άγιο Πνεύμα είναι παρόν. Και αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, συνιστά μια μαρτυρία της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. Αυτό πρέπει να το ζούμε και να το χαιρόμαστε, διότι δεν είναι πάντοτε δεδομένο», τόνισε με εμφανή τη συγκίνησή του.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Σιλουανό για τις ευχές και τους θερμούς λόγους του, σπεύδοντας όμως να σημειώσει ότι «όλα αυτά τα οποία είπατε, εκφράζουν κυρίως την αγάπη της καρδιάς σας, αλλά αισθάνομαι ότι δεν ανταποκρίνονται στην ελαχιστότητά μου». «Τα δέχομαι όμως ως έναν δικό σας οραματισμό για το πώς θέλετε να είναι ο Αρχιεπίσκοπος, για το πώς θέλετε να είναι το μέλλον της τοπικής μας Εκκλησίας και οι προοπτικές που θέλετε να έχουμε», επισήμανε. «Και όλα αυτά», συνέχισε, «τα ενστερνίζομαι και τα θέτω κι εγώ ως προοπτική για την Εκκλησία μας, την οποία όμως θα πρέπει να υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Διότι αυτός ο αμπελώνας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, είναι μεγάλος και θέλει πολλούς και καλούς γεωργούς. Και εσείς είστε και καλοί και άξιοι και είμαι πεπεισμένος ότι θα δώσετε όχι μόνο τον εαυτό σας αλλά και τη ζωή σας ακόμη, αν χρειαστεί, για τη δόξα του Χριστού και την πρόοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας».

Σημειώνεται ότι στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος τέλεσε ιερό Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής της αειμνήστου Ζαχαρώς Αναστασιάδου, αδελφής του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στη συνέχεια, στην επίσημη αίθουσα της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου παρατέθηκε δεξίωση, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε προσωπικές ευχές για την ονομαστική του εορτή. Στο εόρτιο Δείπνο παρατέθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Le Montage» στο Σύδνεϋ, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ανακαίνιση του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της βραδιάς, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την πρόοδο των μεγαλόπνοων έργων που έχει δρομολογήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ενώ έδωσε το σύνθημα για την προετοιμασία των πανηγυρικών εορτασμών της Εκατονταετηρίδας της τοπικής Εκκλησίας το επόμενο έτος.

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου

Περίπου 1.500 προσκεκλημένοι τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτάζοντα Αρχιεπίσκοπο, μεταξύ των οποίων Ιεράρχες και υψηλοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Αυστραλίας, όπως υπουργοί και βουλευτές, Πρέσβεις και Πρόξενοι. Σημαντική και απολύτως εξαιρετική όμως, ήταν η παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Anthony Albanese και της Κυβερνήτριας της Ν.Ν.Ο. κ. Margaret Beazley, η οποία εκπροσώπησε το Στέμμα.

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο ως «αγαπητό φίλο» του και του ευχήθηκε εγκάρδια, ενώ παράλληλα εξήρε την προσωπικότητά του και το έργο που έχει επιτελέσει κατά τα τελευταία τριάμισι χρόνια που ευρίσκεται στο πηδάλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. «Ήρθα να χαιρετίσω τον φίλο μου», τόνισε εισαγωγικά ο κ. Albanese, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενθουσιώδη υποδοχή, της οποίας έτυχε ο Σεβασμιώτατος όταν έφθασε στο αεροδρόμιο του Σύδνεϋ, τον Ιούνιο του 2019. Επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτό που έχει βρει στην Αυστραλία ο Αρχιεπίσκοπος είναι μία ελληνική κοινότητα που συνιστά ουσιαστικό και πληθωρικό κομμάτι αυτής της “ευλογημένης χώρας”. Όπως έχω πει και αλλού, η Αυστραλία χωρίς την Ελληνική της Κοινότητα είναι απλούστατα κάτι που δεν μπορούμε να το φανταστούμε. Με τη σειρά της, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα έχει βρει στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου έναν χαρισματικό ποιμένα κι έναν διακεκριμένο λόγιο κληρικό. Η Ορθοδοξία στην Αυστραλία ξαναγεννιέται. Όπως ο προστάτης Άγιός του, ο Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος, ο Αρχιεπίσκοπος είναι άνθρωπος με εμβρίθεια γνώσεων και με αφοσίωση τόσο στον Θεό όσο και στην ευημερία των ανθρώπων. Αποπνέει την ταπείνωση, τη διακονία, την καλοσύνη και την φροντίδα για τους άλλους, αρετές που συνιστούν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η πίστη. Θυμάμαι αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος όταν έφτασε εδώ, το οποίο κατασυγκίνησε όλους μας: “από σήμερα μέχρι και το τέλος της ζωής μου ανήκω στην Αυστραλία”».

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου

Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του ανατρέχοντας σε ένα ιστορικό για την Ορθόδοξη εν Αυστραλία Εκκλησία, την έναρξη των εργασιών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για το κοινοβουλευτικό έτος 2022, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καμπέρας. Στην τελετή εκείνη, ο ίδιος είχε αναγνώσει ένα απόσπασμα από την Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου: «Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται. Η αγάπη… ου χαίρει την αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία, πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει». Ανασύροντας στη μνήμη αυτό το γεγονός και επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ο κ. Albanese τόνισε καταληκτικά ότι «η αγάπη, λοιπόν, είναι που κρατά δεμένη αυτήν την κοινότητα και η αγάπη είναι που σας κρατά ενωμένους με τον εξαιρετικό σας ηγέτη, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο».

Η εορταστική εκδήλωση, τελετάρχης της οποίας ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Παναγιώτης Μαυρομμάτης, ξεκίνησε με τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδος και της Αυστραλίας, τους οποίους έψαλε η χορωδία της Χριστιανικής Ενώσεως Σύδνεϋ. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, παρουσιάστηκαν ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από νεανικά χορευτικά συγκροτήματα της Ομογένειας, ενώ στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος απένειμε μετάλλια του «Τάγματος των Φιλοχρίστων» σε πρόσωπα τα οποία διακρίθηκαν για τη διακονία και την προσφορά τους στην τοπική Εκκλησία.

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου

 

Σχετικά Άρθρα

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 24 / 6 / 2021 , 7:40 από news_room Τις Βρυξέλλες επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών-PES. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, David Sassoli, τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας, Paolo Gentiloni […]

Ο Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο

Περού: Χημικό ευνουχισμό προτείνει για τους βιαστές ανηλίκων ο Καστίγιο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 23 / 4 / 2022 , 11:53 από news_room Ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο δήλωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής χημικού ευνουχισμού σε βιαστές ανηλίκων, μεταξύ άλλων δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση τέτοιων εγκλημάτων. «Αρκετά με τόση βία, τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών δεν θα γίνουν ανεκτά […]