13 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Εκοιμήθη ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος

Εκοιμήθη ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 10 / 1 / 2023 , 11:46 από news_room

Εκοιμήθη στις 8:00 το πρωί της Τρίτης 10 Ιανουαρίου 2023 ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος, ο οποίος νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική στους Αμπελοκήπους. Το σκήνωμά του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ο μακαριστός Πατριάρχης Ειρηναίος Α’ (κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης) γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1939 στη Σάμο. Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα. Το 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1966 και την ίδια χρονιά του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στις 29 Μαρτίου 1981 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως. Διετέλεσε Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα από το 1979 μέχρι το 2001. Το 1994 προήχθη σε Μητροπολίτη.

Ύστερα από τον θάνατο του Πατριάρχη Διόδωρου ακολούθησε ένα κενό οκτώ μηνών με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με την ισραηλινή κυβέρνηση να απορρίπτει πέντε από τους υποψήφιους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν από τους επικρατέστερους. Στις 13 Αυγούστου 2001 εξελέγη τελικά Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Ειρηναίος, με 7 ψήφους σε σύνολο 17.

Μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος ταξίδεψε στις 29 Αυγούστου 2019 στην Ελλάδα και νοσηλεύτηκε.

Κατόπιν εισήχθη στο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας, κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, όπου και φιλοξενούνταν μέχρι τον θάνατό του.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Διάλογος για τη συνεργασία στην Ασφάλεια και την Άμυνα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας - ΗΠΑ

Διάλογος για τη συνεργασία στην Ασφάλεια και την Άμυνα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 3 / 6 / 2023 , 16:18 από news_room H δεύτερη συνάντηση για τον Διάλογο για τη συνεργασία στην Ασφάλεια και την Άμυνα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2023, στην Ουάσιγκτον. Ο διμερής Διάλογος θεσμοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, στην πρώτη συνάντηση που έγινε στη […]

Δημοκρατικοί αιρετοί πιέζουν τον Μπάιντεν να κλείσει τη φυλακή στο Γουαντάναμο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 6 / 8 / 2021 , 21:00 από news_room Δεκάδες μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων άσκησαν χθες Πέμπτη πίεση στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή στη ναυτική βάση Γουαντάναμο και να απελευθερώσει ή να δικάσει τους 39 εναπομείναντες κρατουμένους, που φέρονται να είναι μέλη […]