15 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 1 / 2023 , 16:18 από news_room

Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, στο πλαίσιο δεξίωσης στην Αρχιεπισκοπή, το βράδυ της Τρίτης. Της δεξίωσης προηγήθηκε η 9η σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, καθώς και ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ο οποίος τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

Αρχικά, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι πολλοί συμπατριώτες μας «δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα χωριά τους όποτε ήθελαν και όπως ήθελαν, να δουν το σπίτι τους, να πάνε στις εκκλησίες τους, να δείξουν τα σχολεία τους στα παιδιά και τα εγγόνια τους». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος κατάγεται από μια ημικατεχόμενη κοινότητα, όπου οι περιουσίες είναι κατεχόμενες και τα σπίτια ελεύθερα, γι’ αυτό και καταλαβαίνει πλήρως όλους τους πρόσφυγες.

«Νιώθουμε πως οι σχεδιασμοί των Τούρκων δεν σταμάτησαν εκεί, διότι αφήνουν τελευταία απροκάλυπτα να φαίνεται ο στόχος τους ότι είναι η κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. «Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να έχουμε κάποια έγνοια και για τα κατεχόμενα και για τα ελεύθερα μέρη μας», υπέδειξε.

Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους, είπε ότι είναι ευλογία Θεού το ότι πηγαίνουν στα χωριά τους, ότι λειτουργούνται στις εκκλησίες τους και ότι παίρνουν τα παιδιά τους να δουν τα σπίτια τους. «Δημιουργείτε και σε αυτούς το αίσθημα ότι είναι δικά μας, δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Κι αν περιποιούμαστε τις εκκλησίες μας κι αν ξοδεύουμε τόσα χρήματα γι’ αυτές, έστω κι αν δεν μπορούμε ελεύθερα να τις έχουμε, είναι γιατί είναι δικά μας», συνέχισε.

Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «βλέπουμε ζωντανές τις εκκλησίες μας, βλέπουμε και τα χωριά μας και διατηρούμε τον πόθο ζωντανό για να ελευθερώσουμε τον τόπο μας και να επιστρέψουμε πάλι εκεί».

Από την πλευρά του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος ανέφερε ότι «μας συνέχει όλους τους εκτοπισμένους ο διαρκής πόνος της συνεχιζόμενης κατοχής για 49 έτη και του βίαιου ξεριζωμού από την πατρώα γη με όλα τα συνεπακόλουθα θλιβερά αποτελέσματα από το καλοκαίρι του 1974». Πρόσθεσε ότι «θα καταλαγιάσει το μέσα μας όταν αξιωθούμε να δούμε να ανατέλλει η ειρήνη στην Κύπρο μας και τότε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της να ζούμε ελεύθεροι με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την πατρίδα μας».

Ακόμη, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ το 2008 τού εμπιστεύτηκε την αναζήτηση των διασκορπισμένων προσφύγων των κοινοτήτων και ενοριών και την ανασύσταση των εκκλησιαστικών επιτροπών της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. «Πρώτιστο έργο μας, με επίκεντρο το χωριό και την ενορία, ο ναός και το κοιμητήριο, να είμαστε συνοδοιπόροι στις εορτές των κοινοτήτων, στις χαρές και στις λύπες των ανθρώπων, ει δυνατόν να τους γνωρίζουμε με το όνομά τους», επεσήμανε.

Συνεχίζοντας είπε ότι, «το τι επετεύχθη και αν επετεύχθη αυτά τα 15 χρόνια στις 38 κατεχόμενες ενορίες μας δεν είναι δυνατό να το γνωρίζω ακριβώς. Ο Θεός γνωρίζει». Ακόμη, εξήρε «την τεραστίων διαστάσεων συμπαράσταση των οργανωμένων συνόλων των προσφύγων, που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια τις παραδόσεις και την ιστορία των κοινοτήτων μας καθώς επίσης και τη συμπαράσταση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά».

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, Κοινοτάρχης Τραχωνίου Κυθρέας, εκπρόσωπος των κοινοτήτων, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο, αναφέροντας ότι «αγωνίζεται ακατάπαυστα, αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να στηρίξει τις λεηλατημένες εκκλησίες μας» και ότι «χάρη στις προσπάθειές του έχουμε τη δυνατότητα να ανάψουμε ένα καντήλι και να προσευχηθούμε σε πολλές από τις κατεχόμενες εκκλησίες μας».

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, λέγοντας ότι «ήταν πάντα δίπλα μας και μας στήριζε με κάθε τρόπο». Ακόμη, εξέφρασε την προσδοκία για αγαστή συνεργασία και με τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο.

«Ας βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας και με αγάπη, δύναμη και αγωνιστικότητα να σώσουμε τις εκκλησίες μας. Αυτό θα είναι το καλύτερο δώρο για τις νεότερες γενιές, τα παιδιά και τα εγγόνια μας», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Μέτρα κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο ν/σ του υπ. Εργασίας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 5 / 5 / 2021 , 20:17 από news_room «Με το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας, που θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, δεν φέρνουμε απλώς προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, αλλά δημιουργούμε […]

Ενώπιον του Υπουργικού που συνέρχεται στο Τρόοδος νέα μέτρα και σχολική χρονιά

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 21 / 8 / 2020 , 14:51 από Αποφάσεις σε σχέση με τα μέτρα για αναχαίτιση της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο αναμένεται να λάβει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται στις 10.30 το πρωί στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Κατά τη […]