11 °C Athens, GR
29/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Στρόβολο Προηγιασμένη Θεία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κολουέζι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας Ξάνθη: Βρέθηκε ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Σύμης Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του νονού» με παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, λαμπάδες H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για την καταστροφή αποχωρητήριων στην Τάλα Φωτιά σε δύο οχήματα τα ξημερώματα στην Πάφο Αμερικανός διπλωμάτης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Κίνα

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία & Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 1 / 2023 , 11:38 από news_room

Σε κατανυκτικό κλίμα τελέστηκε σήμερα το πρωί 28 Ιανουαρίου 2023 η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο για τα 15 έτη από την εις κύριον εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον ιερό κοιμητηριακό ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος συγχοροστατούντων των αγίων Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλλάδος, σεβ. Μητροπολίτη Σύρου Τήνου και Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεου του Β΄, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου και του σεβ. Μητροπολίτη Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητου.

Των Αγίων Αρχιερέων συμπαραστάθηκαν οι Προιστάμενοι Ιερών Ναών των Αθηνών, καθώς και αρκετός κόσμος όπου προσήλθε για να συμπροσευχηθεί στην ακολουθία, και να μεταλάβει των αχράντων μυστηρίων του Κυρίου.

Τον Θείο Λόγο της ημέρας κήρυξε ο σεβ. Μητροπολίτης Σύρου Τήνου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος ο Β΄ οποίος αναφέρθηκε στον κεκοιμημένο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο. Ο κ. Δωρόθεος με ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου Αθηνών σημείωσε: «Το φιλανθρωπικό έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου είναι μοναδικό. Το έργο του στήριξε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής κάθε ηλικίας, κάθε ανθρώπου. Ίδρυσε κατά το πρώτο διάστημα μετά την ανάληψη της θέσεως της αρχιεπισκοπικής, μία δομή για την απροστάτευτη γυναίκα την οποία την ονόμασε «Σεβασμός προς την Γυναίκα» για να διαφυλάξει εκεί και να προστατέψει εκεί, κακοποιημένες γυναίκες της εποχής του. Πόσο επίκαιρο θα ήταν σήμερα αυτό το έργο του αρχιεπισκόπου όταν κάθε μέρα εμείς όλοι αυτήκοοι μάρτυρες κακοποιημένων γυναικών και μάλιστα μικρών κοριτσιών. Που επιτήδειοι κατορθώνουν να φθείρουν όχι μόνο το σώμα αλλά δυστυχώς αλίμονο και την ψυχή τους. Σε αυτή την δομή λοιπόν, πάρα πολλές γυναίκες διαφυλάχθηκαν διασώθηκαν, δεν συνέχισαν έναν δρόμο αμαρτωλό μέσα στην κοινωνία αλλά βρήκαν τον δρόμο της επιστροφής».

Και συνέχισε ο σεβασμιώτατος λέγοντας πως: «Ο Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος, ίδρυσε επίσης έναν ξενώνα στην Κομοτηνή και τον ονόμασε «Αγάπη» και εκεί περιθάλπτονταν οικογένειες οι οποίες προσπαθούσαν να ενταχθούν μέσα στην κοινωνία. Εκεί μέσα στον ξενώνα μέχρι να βρούν τον δρόμο τους μέσα στον ξενώνα έβρισκαν την αγάπη και την στοργή της εκκλησίας.  Επειδή ο Αρχιεπίσκοπος είδε ότι η κοινωνία μας είχε πολλούς ψυχικά ασθενείς ίδρυσε μία ακόμα δομή και την ονόμασε «Επανένταξη» και μέσα εκεί δεκάδες ψυχικά ασθενείς συνάνθρωποι μας περιεθάλπτοντω έως ότου επανέλθουν και βρούν και αυτοί τον δρόμο τους και αναζητήσουν μέσα στην ψυχή τους την γαλήνη και την ηρεμία.  Και τέλος έκανε και ένα ακόμα μεγάλο έργο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η πρόνοια στο οποίο επί 24ώρου βάσεως έμεναν τετραπληγητικά μικρά παιδιά τα οποία είχαν ανάγκη από φροντίδα και στοργή και των οποίων οι γονείς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να περιθάλπτουν αυτά τα δυστυχισμένα παιδιά».

Κλείνοντας ο κ. Δωρόθεος σημείωσε: «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν αγκάλιασε μονάχα την Ελληνική Κοινωνία, τα χέρια του αγκάλιασαν πολλές χώρες οι οποίες ζούσαν σε καθεστώς πολέμου και πείνας. Το Ιράκ, την Συρία, τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας κα όπου με κάθε τρόπο έδινε το βάλσαμο στις ψυχές όλων των ανθρώπων με ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης φρόντισε στην Τσεχία, και το Βουκουρέστι, για να συνεχιστεί η ελληνική γλώσσα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος δεν ήταν μοναχά εκκλησιαστικός ηγέτος, φιλόχριστος ήταν και φιλόπατρης. Κατηγορήθηκε από πολλούς για αυτές του τις αντιλήψεις και τα γεμάτα του κηρύγματα πατριωτισμό και φλογερή αγάπη για την Ελλάδα που την ονόμαζε καρδιά της Ευρώπης».

Κατόπιν, πρίν την απόλυση λόγο πνευματικό απεύθυνε και ο σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ο οποίος και είπε: «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μας άφησε μία ιερά παρακαταθήκη. Όχι τόσο με τα λόγια του όσο με την ζωή του. Μας δίδαξε ότι όπως εκείνος έτσι και εμείς ανήκουμε στην εκκλησία. Ο Χριστόδουλος αγάπησε περιπαθώς την εκκλησία και μάλιστα αυτήν την εκκλησία και τον εαυτό του παρέδωσε σε κινδύνους και πειρασμούς αι δυσκολίες. Κοντά του μάθαμε το εκκλησιαστικό “ζείν” ότι μέσα στην εκκλησία δηλαδή, τα πάντα πρέπει να έχουν το κέντρο αναφοράς τον Κύριον μας Ιησού Χριστό ο οποίος μας απέστειλε στο δικό του έργο να ευαγγελιζόμεθα το έργο της πίστεως και της αγάπης στον κόσμο. Έτσι λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όπως και ο ίδιος τόνισε την ύψιστη στιγμή του πόνου του, εξερχόμενος από το νοσοκομείο μετά την περιπέτεια, είναι ο Χριστόδουλος των Ελλήνων, είναι ο Χριστόδουλος της Εκκλησίας μας είναι ο εκκλησιαστικός ηγέτης ο πατέρας, ο ποιμένας. Αυτή την πνευματική περπατησιά άφησε σε όλους μας. Όχι μόνο σε εμάς, τα στενά του πνευματικά παιδιά, άνοιξε την οικογένεια του, άνοιξε την αγκαλιά του ώστε μέσα να χωράει ολόκληρη η Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος λοιπόν, αυτή την περπατησιά μας άφησε, να εργαζόμεθα για την εκκλησία, να ζούμε για την εκκλησία κάθε στιγμή, και να είμαστε έτοιμοι όπως και ο Χριστός μας, να δώσουμε και την ίδια μας της ζωή».

Κλείνοντας ο κ. Θεολόγος ανέφερε ότι: « Το τελευταίο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, έναν μήνα πρίν “φύγει”  είναι η συμπυκνωμένη εκκλησιαστική του μαρτυρία σοφία και αγάπη και συνοψίζεται σε δύο λέξεις: Αντίσταση και αφύπνιση. Αυτά να κρατήσουμε γιατί είναι το καταστάλαγμα της δικής του εκκλησιαστικής ζωής. Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αγωνίστηκε, αντιστάθηκε στην ζωή και την φτώχια και την ευτέλεια, όλα αυτά που ρίχνουν τον άνθρωπο και τον ευτελίζουν. Θέλησε να κρατήσει ψηλά το λάβαρο της ανθρώπινης πίστεως και της ομορφιάς όπως ακριβώς μας την παρέδωσε ο δεσπότης Χριστός».

Μετά το «Διευχών» οι αρχιερείς και το εκκλησίασμα κατευθύνθηκαν στο μνήμα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη πολυαρχιερατική δέηση.

Ακολουθούν φωτογραφίες:

Πηγή κειμένου – φωτογραφιών : adologala.gr

Δείτε απόσπασμα βίντεο από το κανάλι «Εκκλησιαστικά Βίντεο» παρακάτω:

Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο Αμερικανός ΥΕΘΑ χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 2 / 4 / 2021 , 5:03 από news_room ΗΠΑ: Ο Αμερικανός ΥΕΘΑ χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας Τις διπλωματικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας Λόιντ Τζέιμς Ώστιν με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. […]

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Ο Τοποτηρητής της Ι.Α.Κ. Μητροπολίτης Πάφου για τα 38 έτη ανακήρυξης του Ψευδοκράτους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 / 11 / 2022 , 12:38 από news_room Συμπληρώνονται εφέτος τριάντα οκτώ έτη από τη θλιβερή ημέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα βόρειο τμήμα της νήσου μας. Η κίνηση του τότε κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς, έβαλε ταφόπλακα τόσο στις προσδοκίες των προσφύγων […]

Pin It on Pinterest