12 °C Athens, GR
29/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Θεμελιώθηκε το εξωκλήσιο των Αγίων Βασιλείου και Αγάπης στην Αγία Νάπα Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Στρόβολο Προηγιασμένη Θεία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κολουέζι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας Ξάνθη: Βρέθηκε ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Σύμης Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του νονού» με παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, λαμπάδες H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για την καταστροφή αποχωρητήριων στην Τάλα Φωτιά σε δύο οχήματα τα ξημερώματα στην Πάφο

Επίσκοπος Μεσαορίας: «ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου»

Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 29 / 1 / 2023 , 4:56 από news_room

Ανήμερα της ανάμνησης της θαυμαστής διάσωσης από βέβαιο θάνατο του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, της Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος, συμπαραστατούμενος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χύτρων και Καθηγούμενο της Μονής κ. Λεόντιο και το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Επίσης, έλαβαν μέρος οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, και Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Εγκλειστριώτης, καθώς και άλλοι κληρικοί της Μονής και φιλοξενούμενοι.

Το κήρυγμα του θείου λόγου ανατέθηκε στον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός δηλώνοντας την ομοουσιότητα και την ενότητα μεταξύ των τριών Θείων Προσώπων, βεβαιώνει την αλήθεια ότι «Πάντα μοι παρεδόθη ὑπὸ τοῦ πατρός μου· καὶ οὐδεὶς ἐπιγινώσκει τὸν υἱὸν εἰ μὴ ὁ πατήρ» (Ματθ. ια’ 27). Επιβεβαίωσε ακόμη ότι «οὐδὲ τὸν πατέρα τις ἐπιγινώσκει εἰ μὴ ὁ υἱὸς καὶ ᾧ ἐὰν βούληται ὁ υἱὸς ἀποκαλύψαι». Ο Θεός αποκαλύπτει τη χάρη Του στους ταπεινούς και αγωνιστές ανθρώπους, στους Αγίους της Εκκλησίας.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε ότι ο Όσιος Θεοφόρος πατέρας της Εκκλησίας, ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου. Η ζωή του ήταν μια συνεχής πνευματική άσκηση κατά των αρχών του σκότους και προς την πραγματική ένωση με τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό και τον άνθρωπο. Η αναχώρηση από τον κόσμο δεν ήταν περιφρόνηση του ανθρώπου, αλλά καταφρόνηση του κοσμικού φρονήματος.

Ήρθε εδώ στην Πάφο όπου ετοίμασε το ασκητήριό του. Ο ίδιος εργαζόταν χειρονακτικά και στην προσπάθεια αυτή έζησε τη θαυμαστή διάσωση από βέβαιο θάνατο μετά τη πτώση μεγάλου ογκόλιθου.

Υπογράμμισε ο Επίσκοπος ότι ο Όσιος Νεόφυτος με τη ζωή, την πίστη, την εμπιστοσύνη στο θέλημά Του, αλλά και την ταπείνωση και αγάπη, μας διδάσκει τον ορθό δρόμο, ο οποίος μάς εισάγει στη Βασιλεία του Θεού.

Ο Κύριος μάς καλεί πατρικά: «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς. Ἄρατε τὸν ζυγόν μου ἐφ᾿ ὑμᾶς καὶ μάθετε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ, καὶ εὑρήσετε ἀνάπαυσιν ταῖς ψυχαῖς ὑμῶν· …» (Ματθ. ια’ 28-29).

Όποιος ακολουθήσει τον Ιησού Χριστό με ταπείνωση και μεταμέλεια, βρίσκει ανάπαυση από όλα εκείνα που τον στενοχωρούν στον καθημερινό βίο.

Κι εμείς σήμερα ήρθαμε ευλαβείς προσκυνητές στη χάρη του Αγίου Νεοφύτου. Ζητούμε το έλεος του Θεού και είμαστε βέβαιοι για τις πρεσβείες της Παναγίας μας και του Αγίου Νεοφύτου.

Και τότε πραγματικά, κατέληξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αισθανόμαστε ότι «ὁ γὰρ ζυγός μου χρηστὸς καὶ τὸ φορτίον μου ἐλαφρόν ἐστιν» (Ματθ. ια’ 30). Διότι, ο Θεάνθρωπος Χριστός είναι Σωτήρας, πράος και ταπεινός.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νεοφύτου και δέηση υπέρ υγείας πάντων των χριστιανών.

Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου Επίσκοπος Μεσαορίας ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου

Kείμενο και φωτογραφίες: Τασούλα Παπαδοπούλου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Τον Πατριάρχη Θεόδωρο επισκέφθηκε ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Μωχάμεντ Σερίφ

Τον Πατριάρχη Θεόδωρο επισκέφθηκε ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Μωχάμεντ Σερίφ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 7 / 1 / 2023 , 18:21 από news_room Την 7η Ιανουαρίου 2023, ο Εξοχώτατος Κυβερνήτης Αλεξανδρείας κ.Μωχάμεντ Σερίφ, συνοδευόμενος από τον Ενδοξώτατο Στρατιωτικό Διοικητή Βορείου Πτέρυγος του Στρατού της Αραβιξκής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, επισκέφθηκε την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’ προς […]

Επέκταση των ποδηλατικών υποδομών – Προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο διακίνησης

Επέκταση των ποδηλατικών υποδομών – Προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο διακίνησης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 11 / 12 / 2021 , 23:37 από news_room Στο πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο διακίνησης, καθώς και της πολυτροπικότητας των διακινήσεων, δρομολογούνται για κατασκευή από το Κράτος άλλα 55 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων που θα προστεθούν στα υφιστάμενα 186 […]

Pin It on Pinterest