21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Ιερώνυμος και το δίλημμα των 50άρηδων της Ιεραρχίας Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή βουλευτών και άλλων κομμάτων 650 άνθρωποι παρακολουθούνται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Βέλγιο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΙΣ – Οι Αποφάσεις

nikolaos_triantafulopoylos_eidiseis_timithike_timi_arxiepiskopos_ieronimos_synodos_nea_adologala_xalkidos_mitropolitis_filologos (4)

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 12 / 2022 , 18:25 από news_room

Συνήλθε επί τριήμερο, από την Τετάρτη 7 έως και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατά τις Συνεδρίες της η Δ.Ι.Σ.:
– Ενέκρινε το πρόγραμμα του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας (5-3-2023). Κατά τη Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, όρισε ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο.
– Ενημερώθηκε περί του απαντητικού εγγράφου της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους επί του θέματος της μεταφοράς στην Αθήνα της Εφέστιας Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί», τον προσεχή Μάρτιο του 2023.
– Ενέκρινε τον Προϋπολογισμό Εσόδων – Εξόδων διαχειρίσεως οικονομικού έτους 2023 του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».
– Ενημερώθηκε περί της εγκρίσεως υπό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων του αιτήματος του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών για την ονομασία της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας σε Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο «Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης». Η τελετή ονοματοδοσίας και ο εορτασμός της συμπλήρωσης 100 ετών λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας θα πραγματοποιηθούν την 21η Ιανουαρίου 2023, στο πλαίσιο του πρώτου επίσημου εορτασμού του Οσίου Βησσαρίωνος, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
– Αποφάσισε να αποστείλει συγχαρητήριο Συνοδικό έγγραφο στον Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο για την υπ’αυτού έκδοση αναμνηστικού μεταλλίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.
– Ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως περί της συγκλήσεως του ΙΗ’ Πανελλήνιου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, με κεντρικό θέμα: «Το ήθος και ο χαρακτήρας της λατρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Το Συμπόσιο θα φιλοξενήσει εντός του έτους 2023 η Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου.
– Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου: α) Περί των υποβληθέντων Στατιστικών Στοιχείων όλων των Εκκλησιαστικών Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, που αφορούν τις επιτυχίες των αποφοίτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους 2022 και β) περί της πορείας των ενεργειών του Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως για τη λειτουργία, από το φθινόπωρο του 2023, των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, όπως προβλέπει ο Νόμος 4823/2021.
– Ενέκρινε τον διορισμό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Μαξίμου Παπαϊωάννου ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.
– Ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ε.Μ.Υ.Ε.Ε.) και Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα για τη διοργάνωση, κατά το έτος 2021, από τον Ρ/Σ της Εκκλησίας έξι ειδικών Ραδιοφωνικών Αφιερωμάτων και Ραδιοφωνικών Συνεδρίων 174 ωρών, με αφορμή την Επέτειο της συμπληρώσεως διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, στα οποία κλήθηκαν και μίλησαν ειδικοί επιστήμονες και Πανεπιστημιακοί. Τα έξι αφιερώματα ήταν τα ακόλουθα:
«Ο Ελληνισμός ως πολιτιστικό γεγονός».
«Από την Άλωση έως την Επανάσταση του 1821».
«Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός ως υπόβαθρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού».
«Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός».
«Φιλελληνισμός και Επανάσταση του 1821».
«Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μεταξύ Ανατολής και Δύσης – Η παράδοση και οι δυτικές ιδέες – Συναντήσεις και εντάσεις σε όλα τα επίπεδα του βίου».

Στο διάλειμμα της χθεσινής Συνεδρίας ο Μακαριώτατος δέχθηκε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, η οποία τον ευχαρίστησε για την ικανοποίηση του αιτήματος του Συνδέσμου να διατεθεί Γραφείο σε εκκλησιαστικό ακίνητο για τον Ι.Σ.Κ.Ε.

Μετά το πέρας της σημερινής Συνεδρίας και κατόπιν της από 11ης Οκτωβρίου 2022 Αποφάσεως της Δ.Ι.Σ., ύστερα από πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τίμησε τον κ. Νικόλαο Δ. Τριανταφυλλόπουλο, Φιλόλογο εκπαιδευτικό, Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, πολυγραφότατο συγγραφέα, σπουδαίο μελετητή και κριτικό επιμελητή των εκδόσεων του έργου του «αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τον Χρυσούν Σταυρό του παρασήμου Αποστόλου Παύλου.

Ο Μακαριώτατος στην προσφώνησή του, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Τριανταφυλλόπουλο για την υπέροχη έκδοση του παπαδιαμαντικού έργου, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Εκκλησία σάς τιμά σήμερα όλως ιδιαιτέρως για την πολυετή και λίαν επιτυχή ενασχόλησή σας με το έργο του κορυφαίου των ελληνικών μας Γραμμάτων Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. Θα τολμούσα να πω ότι το όνομά σας, η σπουδή και η ανυπέρβλητη επιστημονική – κριτική σας εργασία έχουν συνδεθεί αρρήκτως με τον μεγάλο μας λογοτέχνη, καθότι φέρατε εις πέρας ένα φιλολογικό άθλο, δηλαδή την γνωστή εξαιρετική πεντάτομη κριτική έκδοση των Απάντων του Παπαδιαμάντη. Επιπροσθέτως, έχετε προβεί στην έκδοση της Αλληλογραφίας του, καθώς και στον εντοπισμό και την έκδοση των παπαδιαμαντικών Μεταφράσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, πολύ εύστοχα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατά την τελετή αναγορεύσεώς σας σε Επίτιμο Διδάκτορα, σάς απέδωσε τον χαρακτηρισμό “του Πατριάρχη των Παπαδιαμαντικών Σπουδών”, τον οποίο και εμείς αναφανδόν επικροτούμε, ως δίκαιη αναγνώριση και καταξίωση της προσφοράς σας».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, τα σεβαστά Μέλη της Δ.Ι.Σ. και τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την εξαιρετική αυτή διάκριση στο πρόσωπό του, τόνισε ότι, όπως κατά την διδασκαλία της Εκκλησίας, η τιμή προς τις εικόνες «επί το πρωτότυπον διαβαίνει», έτσι και σήμερα η τιμή προς το πρόσωπό του μεταβαίνει στον εκ Σκιάθου Μέγα Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος κατ’ουσίαν σήμερα παρασημοφορείται.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με αποσπάσεις κληρικών, θέματα Συνοδικών Επιτροπών και Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

nikolaos_triantafulopoylos_eidiseis_timithike_timi_arxiepiskopos_ieronimos_synodos_nea_adologala_xalkidos_mitropolitis_filologos (4) nikolaos_triantafulopoylos_eidiseis_timithike_timi_arxiepiskopos_ieronimos_synodos_nea_adologala_xalkidos_mitropolitis_filologos (4) nikolaos_triantafulopoylos_eidiseis_timithike_timi_arxiepiskopos_ieronimos_synodos_nea_adologala_xalkidos_mitropolitis_filologos (4) nikolaos_triantafulopoylos_eidiseis_timithike_timi_arxiepiskopos_ieronimos_synodos_nea_adologala_xalkidos_mitropolitis_filologos (4)

 

Σχετικά Άρθρα

14 χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή» – 14 χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 7 / 2 / 2022 , 17:10 από news_room Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή» – 14 χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Συμπροσευχομένου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2022 , το πρωί Θεία Λειτουργία στο ιερό Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα με αφορμή […]

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος : «Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 9 / 2021 , 18:14 από news_room «Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα» επισήμανε σε αποκλειστική του δήλωση στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος, δήλωσε πιο συγκεκριμένα για το θάνατο του γνωστού μουσικοσυνθέτη: «Όλοι μας είμαστε συγκινημένοι στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του […]