23 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ

Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος: «Να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα με πραγματική μετάνοια»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 12 / 2022 , 23:45 από news_room

Το μήνυμα για την Εορτή των Χριστουγέννων, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Καναδά κ.κ. Σωτήριου.

Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταµένους, Αξιότ.Προέδρους και Εντιµ. Μέλη των Διοικ. Συµβουλίων, Εντιµολ. Άρχοντες του Οικουµενικού Πατριαρχείου, Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσες, Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωµα της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Καναδά

«Χριστός επί γης»

Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

Αγία Γραφή. Βιβλίο αιώνιο. Σοφία άνωθεν. Αλήθεια ατόφια. Eκεί διαβάζουµε: «Θεός εφανερώθη εν σαρκί» (Α’ Τιµοθ. 3,16). «Ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ηµίν» (Ιωαν. 1,14). «Επί της γης ώφθη και εν τοις ανθρώποις συνανεστράφη» (Βαρούχ 3,38). «Το πλήρωµα της Θεότητος σωµατικώς» (Κολασ. 2,9). Δηλαδή; Όπως εύστοχα λέγει ο Θεολόγος Γρηγόριος, «Χριστός επί γης». Με άλλα λόγια, ο Θεός στη γη. Ο Θεός άνθρωπος.

Γυρίστε πίσω. Αγναντέψτε το παρελθόν. Δείτε τι έγινε πριν χιλιάδες χρόνια. Βρείτε το πάλι στην αιώνια αλήθεια. Ακούστε το αψευδές στόµα του Θεού. Διαβάστε στην Αγία Γραφή. Στην Παλαιά Διαθήκη. Στη Γένεση. Ιδού τι είπε ο Θεός: «Ποιήσωµεν άνθρωπον κατ’εικόνα ηµετέραν και καθ’οµοίωσιν…» (Γενεσ. 1,26), «Και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν λαβών από της γης και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν» (Γενεσ. 2,7). Δηλαδή; Άνθρωπος επί γης. Για πρώτη φορά εµφανίζεται ο άνθρωπος στη γη.

Ιστορικοί σταθµοί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Της οικουµένης. Του σύµπαντος. Εγωκεντρικό; Εγωϊστικό; Ίσως. Άλλ’αυτή είναι η πραγµατικότητα. Μόνο ο άνθρωπος είναι ψυχοσωµατικός. Πνευµατοσωµατικός. Πριν από χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος στη γη. Πριν από 2022 χρόνια ο Χριστός στη γη.

Έφερε στη γη τον άνθρωπο ο Θεός δηµιουργός. Από αγάπη. Για να ζει. Να ευφραίνεται. Ν’απολαµβάνει τα κάλλη της δηµιουργίας. Τον έφερε «κατ’εικόνα» για να αποκτήσει το «καθ’οµοίωσιν». Ήρθε στη γη ο Θεός σαν άνθρωπος για τον άνθρωπο. Από ανάγκη του ανθρώπου. Για τη σωτηρία του ανθρώπου. Για να ταπεινωθεί ο Θεός. Για να σταυρωθεί. Για να πεθάνει. Για να βοηθήσει τον άνθρωπο ν’αποκτήσει το «καθ’ ομοίωσιν». Για να σώσει τον άνθρωπο. Για να υιοθετήσει τον άνθρωπο. Στη γη ο Χριστός, «ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν µη απόληται, άλλ’έχει ζωήν αιώνιον» (Ίωαν. 3,16). Στη γη ο Χριστός, ο ποιµήν ο καλός, για να σώσει τον άνθρωπο. Το πρόβατο το απολωλός.

Η άπειρη αγάπη του Θεού έφερε τον άνθρωπο στη γη. Ο ξεπεσµός. Η αθλιότητα. Το αµαρτωλό σκοτάδι του ανθρώπου. Η ανάγκη της σωτηρίας του ανθρώπου, έφεραν το Χριστό στη γη. Αντίθεση και ανοµοιότητα τροµερή στην αιτία των δύο αυτών συγκλονιστικών γεγονότων.

Δύο χιλιετίες από την ενανθρώπηση του Θεού και ποια είναι η κατάσταση της ανθρωπότητας; Πόλεμοι. Αιματοχυσίες. Μίσος. Ανηθικότης. Τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία, στο Ιράν και σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η ανθρωπότητα σκουντουφλάει. Έχασε την πυξίδα της. Τον προορισμό της. Γι’αυτό πρέπει όλοι μας να ξανασκεφθούμε τα γεγονότα των Χριστουγέννων. Τη γέννηση του Χριστού στη Βηθλεέμ. Ο καθένας από μας να ετοιμάσει τη δική του φάτνη. Μια πνευματική φάτνη να γίνει η ψυχή του και η καρδιά του. Ο Χριστός να γεννηθεί εφέτος σ΄αυτή την πνευματική φάτνη. Να την θερμάνει. Να την καθαρίσει. Χρειάζεται επιστροφή. Αλλαγή δρόμου για τον καθένα από μας.

Ευλογημένοι μου χριστιανοί, να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα με πραγματική μετάνοια. Με ταπείνωση. Με αγάπη για τον Χριστό και τον συνάνθρωπο. Με κτήμα το «γνώθι σαυτόν». Με καθαρή καρδιά και συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία. Έτσι θα είναι πλήρης η ένωσή μας με τον Χριστό. Να ζούμε στη γη με τον Χριστό, ώστε φεύγοντας δια του θανάτου να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι μαζί Του αιωνίως. Να είναι πλήρης και παντοτινή η ένωσή μας με τον Χριστό.

Εύχομαι σε όλους καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο. Ενωμένοι με τον Χριστό στην παρούσα ζωή και στην αιώνια Βασιλεία Του. Μαζί. Για πάντα μαζί με τον Χριστό.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Τεχθέντι

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Σχετικά Άρθρα

H ΔΕΑ ανακοίνωσε δωρεά $100,000 από Τουρκία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 28 / 8 / 2020 , 1:03 από Η ΔΕΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη δωρεά από την Τουρκία ύψους $100,000. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΔΕΑ “επιθυμεί να εκφράσει τις ειλικρινείς της ευχαριστίες προς την Τουρκία για τη γενναιόδωρη δωρεά του ποσού των $100,000 (€84,500)”. Με αυτή τη δωρεά η οικονομική βοήθεια της Τουρκίας […]

ΔΙΑΣ

ΔΙΑΣ: Υποδέχεται τη νέα εποχή στις διατραπεζικές πληρωμές με νέο λογότυπο και νέο ιστότοπο

Σε ριζική ανανέωση της εταιρικής ταυτότητας και του ιστοτόπου της προχωρά η ΔΙΑΣ Α.Ε. στο πλαίσιο του νέου, αναβαθμισμένου ρόλου της εταιρείας ως κόμβου στον τομέα των ηλεκτρονικών διατραπεζικών πληρωμών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νέο εταιρικό λογότυπο αντανακλά την αναγέννηση της ΔΙΑΣ ως μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με όραμα την παροχή […]