18 °C Athens, GR
30/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Εγκαινιάστηκε στη Νέα Μάκρη το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Π. Τσαπανίδου: Στις 21 Μαΐου έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής Αμαλιάδα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα – 5 συλλήψεις Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Ναός του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Λαμία για το 1ο πολυθεματικό Συνέδριο «Star Forum» Επετειακή εκδήλωση της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821 Τριμερής Υπουργική Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ Επιστρέφει στη χώρα ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στον Λευκό Οίκο η επέτειος της 25ης Μαρτίου Επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αλεξάνδρεια

Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος: «Να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα με πραγματική μετάνοια»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 12 / 2022 , 23:45 από news_room

Το μήνυμα για την Εορτή των Χριστουγέννων, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Καναδά κ.κ. Σωτήριου.

Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταµένους, Αξιότ.Προέδρους και Εντιµ. Μέλη των Διοικ. Συµβουλίων, Εντιµολ. Άρχοντες του Οικουµενικού Πατριαρχείου, Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσες, Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωµα της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Καναδά

«Χριστός επί γης»

Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

Αγία Γραφή. Βιβλίο αιώνιο. Σοφία άνωθεν. Αλήθεια ατόφια. Eκεί διαβάζουµε: «Θεός εφανερώθη εν σαρκί» (Α’ Τιµοθ. 3,16). «Ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ηµίν» (Ιωαν. 1,14). «Επί της γης ώφθη και εν τοις ανθρώποις συνανεστράφη» (Βαρούχ 3,38). «Το πλήρωµα της Θεότητος σωµατικώς» (Κολασ. 2,9). Δηλαδή; Όπως εύστοχα λέγει ο Θεολόγος Γρηγόριος, «Χριστός επί γης». Με άλλα λόγια, ο Θεός στη γη. Ο Θεός άνθρωπος.

Γυρίστε πίσω. Αγναντέψτε το παρελθόν. Δείτε τι έγινε πριν χιλιάδες χρόνια. Βρείτε το πάλι στην αιώνια αλήθεια. Ακούστε το αψευδές στόµα του Θεού. Διαβάστε στην Αγία Γραφή. Στην Παλαιά Διαθήκη. Στη Γένεση. Ιδού τι είπε ο Θεός: «Ποιήσωµεν άνθρωπον κατ’εικόνα ηµετέραν και καθ’οµοίωσιν…» (Γενεσ. 1,26), «Και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν λαβών από της γης και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν» (Γενεσ. 2,7). Δηλαδή; Άνθρωπος επί γης. Για πρώτη φορά εµφανίζεται ο άνθρωπος στη γη.

Ιστορικοί σταθµοί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Της οικουµένης. Του σύµπαντος. Εγωκεντρικό; Εγωϊστικό; Ίσως. Άλλ’αυτή είναι η πραγµατικότητα. Μόνο ο άνθρωπος είναι ψυχοσωµατικός. Πνευµατοσωµατικός. Πριν από χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος στη γη. Πριν από 2022 χρόνια ο Χριστός στη γη.

Έφερε στη γη τον άνθρωπο ο Θεός δηµιουργός. Από αγάπη. Για να ζει. Να ευφραίνεται. Ν’απολαµβάνει τα κάλλη της δηµιουργίας. Τον έφερε «κατ’εικόνα» για να αποκτήσει το «καθ’οµοίωσιν». Ήρθε στη γη ο Θεός σαν άνθρωπος για τον άνθρωπο. Από ανάγκη του ανθρώπου. Για τη σωτηρία του ανθρώπου. Για να ταπεινωθεί ο Θεός. Για να σταυρωθεί. Για να πεθάνει. Για να βοηθήσει τον άνθρωπο ν’αποκτήσει το «καθ’ ομοίωσιν». Για να σώσει τον άνθρωπο. Για να υιοθετήσει τον άνθρωπο. Στη γη ο Χριστός, «ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν µη απόληται, άλλ’έχει ζωήν αιώνιον» (Ίωαν. 3,16). Στη γη ο Χριστός, ο ποιµήν ο καλός, για να σώσει τον άνθρωπο. Το πρόβατο το απολωλός.

Η άπειρη αγάπη του Θεού έφερε τον άνθρωπο στη γη. Ο ξεπεσµός. Η αθλιότητα. Το αµαρτωλό σκοτάδι του ανθρώπου. Η ανάγκη της σωτηρίας του ανθρώπου, έφεραν το Χριστό στη γη. Αντίθεση και ανοµοιότητα τροµερή στην αιτία των δύο αυτών συγκλονιστικών γεγονότων.

Δύο χιλιετίες από την ενανθρώπηση του Θεού και ποια είναι η κατάσταση της ανθρωπότητας; Πόλεμοι. Αιματοχυσίες. Μίσος. Ανηθικότης. Τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία, στο Ιράν και σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η ανθρωπότητα σκουντουφλάει. Έχασε την πυξίδα της. Τον προορισμό της. Γι’αυτό πρέπει όλοι μας να ξανασκεφθούμε τα γεγονότα των Χριστουγέννων. Τη γέννηση του Χριστού στη Βηθλεέμ. Ο καθένας από μας να ετοιμάσει τη δική του φάτνη. Μια πνευματική φάτνη να γίνει η ψυχή του και η καρδιά του. Ο Χριστός να γεννηθεί εφέτος σ΄αυτή την πνευματική φάτνη. Να την θερμάνει. Να την καθαρίσει. Χρειάζεται επιστροφή. Αλλαγή δρόμου για τον καθένα από μας.

Ευλογημένοι μου χριστιανοί, να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα με πραγματική μετάνοια. Με ταπείνωση. Με αγάπη για τον Χριστό και τον συνάνθρωπο. Με κτήμα το «γνώθι σαυτόν». Με καθαρή καρδιά και συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία. Έτσι θα είναι πλήρης η ένωσή μας με τον Χριστό. Να ζούμε στη γη με τον Χριστό, ώστε φεύγοντας δια του θανάτου να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι μαζί Του αιωνίως. Να είναι πλήρης και παντοτινή η ένωσή μας με τον Χριστό.

Εύχομαι σε όλους καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο. Ενωμένοι με τον Χριστό στην παρούσα ζωή και στην αιώνια Βασιλεία Του. Μαζί. Για πάντα μαζί με τον Χριστό.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Τεχθέντι

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης

Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 3 / 2022 , 4:28 από news_room Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, Α΄ Κυριακή των Νηστειών, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Τον θείο λόγο κήρυξε ο […]

ΝΑΤΟ – Γ. Στόλτενμπεργκ: Σήμερα, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Συμμαχία μας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 14 / 6 / 2021 , 21:35 από news_room «Σήμερα, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Συμμαχία μας», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι ήταν […]

Pin It on Pinterest