23 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 11 / 2022 , 19:03 από news_room

Την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022, τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Κασσιανού Λευκωσίας ο Μέγας Εσπερινός επί τη ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Λύδδα της Παλαιστίνης, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σπανός και ο Οικονόμος π. Γεώργιος Μελέτης, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη στη Λευκωσία, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια  της τουρκικής εισβολής το 1974 και δεν επιτρέπεται από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής η πρόσβαση στο ναό.

Σήμερα στον ιερό ναό Αγίου Κασσιανού φυλάσσεται αντίγραφο της μεγάλης εικόνας του Αγίου Γεωργίου που κατάφεραν να σώσουν στρατιώτες και βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μαχαιρά.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτανεία μέχρι το φυλάκιο που φράσσει την οδό Αγίου Γεωργίου (ανατολικά του Ιερού Ναού Αγίου Κασσιανού) από όπου φαίνεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί, ενώπιον της εικόνας του Αγίου αναπέμφθηκε Δέηση.

Στο τέλος του Εσπερινού, έγινε Αρτοκλασία και τελέστηκαν Μνημόσυνα των κληρικών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών, προσκυνητών και κατοίκων της περιοχής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λευκωσίας.

Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Δήμο του Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι κληρικοί της ενορίας, Πρωτοπρεσβύτεροι π. Θεόδωρος Θεοδώρου και π. Παναγιώτης Αχιλλέως, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι οι η Εκκλησία μας όρισε την 3η του μηνός Νοεμβρίου, να εορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρυρος Γεωργίου και η κατάθεσή τους στον ναό του στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Επίσης, αναφέρθηκε στις αρετές του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, που άντεξε τα βάσανα των ειδωλολατρών και πέρασε από το μαρτύριο του αίματος. Παράλληλα μίλησε για το μαρτύριο της συνειδήσεως με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο κάθε άνθρωπος αδιαλείπτως.

Ακόμη, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ανέφερε πως ο λαός μας έχει μεγάλη ευλάβεια στον Άγιο Γεώργιο γι΄ αυτό και σήμερα πολλοί ναοί πανηγυρίζουν. Υπενθύμισε ότι από τις 40 ενορίες και κοινότητες της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφερείας, περίπου οι 20 από αυτές σήμερα εορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο.

Καταλήγοντας, προέτρεψε τους παρόντες στη Θεία Μυσταγωγία να προσεύχονται για όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα γι΄ αυτούς που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου αλλά και για τη νεολαία της πατρίδας μας.

Τέλος, μετέφερε προς όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο

Σχετικά Άρθρα

Πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η παρουσίαση του βιβλίου του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 0:56 από news_room Στις 22 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτήριο του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Ρωσικής Λογοτεχνίας «Βλαντίμιρ Νταλ» η παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, πρυτάνεως του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» «Το […]

Σε 2,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος του πακέτου των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Χρ. Σταϊκούρας: Εντός της εβδομάδος ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 4 / 4 / 2022 , 2:30 από news_room Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αφ’ ενός υλοποιώντας τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν […]