24 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς

Δίχασε η ημερομηνία των εκλογών – Τα παραλειπόμενα της Ιεράς Συνόδου

Δίχασε η ημερομηνία των εκλογών – Τα παραλειπόμενα της Ιεράς Συνόδου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 11 / 2022 , 8:20 από news_room

Με διαφωνίες ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών εκλογών και τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνήλθε για να εξετάσει τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν μετά τη χηρεία του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Στις 18 Δεκεμβρίου «κλείδωσε» η ημερομηνία, με απλή πλειοψηφία. Με υποσημείωση η απόφαση της Συνόδου, αν δεν υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Υπέρ της διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών στις 18 Δεκεμβρίου, τάχθηκαν 10 συνοδικοί και εναντίον 6. Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση αλλά και τις διαφωνίες εντός της Συνόδου για την ημερομηνία εκλογής «τριπρόσωπου» ο Τοποτηρητής του θρόνου, Πάφου Γεώργιος, είπε πως «Δε θέλησαν κάποιοι αδελφοί γιατί όταν είναι κάποιοι έτοιμοι δε θέλουν να δώσουν χρόνο στους άλλους να ετοιμαστούν. Είναι ανθρώπινο».

Με υποσημείωση η ημερομηνία

Ο Πάφου Γεώργιος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, ξεκαθάρισε πως η 18η Δεκεμβρίου 2022, με δεδομένο ότι χρονικά είναι οριακό το σημείο, δεν αποκλείεται αν υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια, η Ιερά Σύνοδος να συνέλθει εκ νέου για αλλαγή της ημερομηνίας.

Πάντως αυτό που γίνεται ξεκάθαρο από πλευράς Εκκλησίας, όποια ημερομηνία και να διεξαχθούν οι εκλογές για το «τριπρόσωπο», δίδεται περιθώριο τριών ημερών σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις, ενώ στη συνέχεια συγκαλείται συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για την εκλογή νέου εκκλησιαστικού ηγέτη.

Τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη

Με τον καταρτισμό ψηφοδελτίων που θα φέρουν τα ονόματα και τις φωτογραφίες των ενδιαφερομένων και όχι με λευκό χαρτί όπου ο εκλογέας θα μπορεί να γράψει το όνομα που επιθυμεί, θα διεξαχθούν οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, έπειτα από την απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδος, για τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη.

Όπως πληροφορείται το philenews, η απόφαση αυτή λήφθηκε με μία και μοναδική αρνητική ψήφο μέλους της Ιεράς Συνόδου. Ως εκ τούτου, η 22α Νοεμβρίου καθορίστηκε η ημερομηνία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους.

Συνδρομή του Κράτους και ποιος πληρώνει… τη λυπητερή

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αρχιεπισκοπή, από τις προηγούμενες μέρες έχουν γίνει επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να ζητηθεί η συμβολή τους για τον καταρτισμό των εκλογικών καταλόγων και την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Πάντως η Ιερά Σύνοδος ανάθεσε την ευθύνη της ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων και της προετοιμασίας των εκλογών στον Ιωάννη Χαριλάου , διευθυντή Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αφαιρεθούν οι Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι.

Σε επόμενο στάδιο αφού καταρτιστούν και αναρτηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι,  έχουν τρεις μέρες για ένσταση για να εγγραφούν. Η εγγραφή ακολουθείται από υποβολή δικαιολογητικών, εκτός από την αίτηση, ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και ότι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Αυτό σημαίνει πιστοποιητικό βάπτισης από τη χώρα τους, κατάλληλα επικυρωμένο.

Τα εκλογικά κέντρα θα στηθούν στους Ιερούς Ναούς κάθε ενορίας, με προεδρεύοντες κρατικούς λειτουργούς και εφορευτικές επιτροπές μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών.  Δικαίωμα παρουσίας στα εκλογικά κέντρα θα έχουν και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων.

Δείτε επίσης: 

Κληθείς ο Πάφου Γεώργιος να απαντήσει, ποιος θα καλύψει τα έξοδα των εκκλησιαστικών εκλογών, με δεδομένο ότι ζητήθηκε η συνδρομή του Κράτους, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα έξοδα θα τα επωμιστεί η εκκλησία.

Τι μέλλει γενέσθαι

Με το σενάριο ότι οι εκλογές  για το «τριπρόσωπο» θα διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου, μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο, μετά και το πέρας της τριήμερης περιόδου που θα δοθεί για ενστάσεις.  Στην κούρσα της διαδοχής ήδη έχουν μπει και επίσημα οι Κωνσταντίας Βασίλειος και Καρπασίας Χριστοφόρος. Ο Λεμεσού Αθανάσιος, σε δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες, ερωτηθείς κατά πόσο θα υποβάλει υποψηφιότητα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας… «αν το θέλει ο κόσμος». Ο Ταμασού Ησαΐας, δεν έχει ανοίξει ακόμη και επίσημα τα χαρτιά τους.

Σχετικά Άρθρα

Ιράν-αστυνομία

Ιράν: Οι αρχές εξάρθρωσαν “τρομοκρατικό” δίκτυο που συνδέεται με τη Μοσάντ, μεταδίδει το Irna

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 7 / 2022 , 1:48 από news_room Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξάρθρωσαν ένα “τρομοκρατικό” δίκτυο που συνδέεται με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, τη Μοσάντ, το οποίο σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον “ευαίσθητης σημασίας χώρων” στο Ιράν, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. “Συνελήφθησαν μέλη ενός τρομοκρατικού δικτύου κατασκοπείας που […]

Παγκόσμια ημέρα Φάρων: Αυτοί είναι οι 28 Φάροι που θα μείνουν αύριο ανοιχτοί για το κοινό

Παγκόσμια ημέρα Φάρων: Αυτοί είναι οι 28 Φάροι που θα μείνουν αύριο ανοιχτοί για το κοινό

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 8 / 2022 , 22:46 από news_room Παγκόσμια ημέρα Φάρων: Αυτοί είναι οι 28 Φάροι που θα μείνουν αύριο ανοιχτοί για το κοινό Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, το κοινό θα έχει αύριο τη δυνατότητα να επισκεφθεί από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ εικοσιοκτώ […]