25 °C Athens, GR
13/05/2024

Τελευταια Νέα
Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος ανάμεσα στους 20 διαδηλωτές που συνελήφθησαν στην Γεωργία Πανηγυρικός Εορτασμός των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Το 87% των οδηγών στην Ελλάδα φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών Η εορτή του Αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ του νέου στην Ιερά Μονή του στη Νέα Μάκρη Αττικής Πανηγυρίσε ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής Αρδανίου της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στα αποκαλυπτήρια Μνημείου για τη Μάχη της Κρήτης στην Πέρθη Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας περί των διακονισσών στην Αφρική ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονα στην Αγία Μαύρα Ηλιουπόλεως Την Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως θα επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Στη διεθνή διάσκεψη της Ελβετίας για την ειρήνη στην Ουκρανία θα παραστεί ο Βαρθολομαίος

Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων

Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 1 / 11 / 2022 , 15:05 από news_room

Ενεργειακή & Επισιτιστική Κρίση: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων.

Λίγα τα μέτρα υπέρ των καταναλωτών παρά την ανταπόκριση της Κυβέρνησης στα προβλήματα των πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια προσπαθούν πολλοί μέσω των ηλεκτρονικών μέσων να εξαπατήσουν επιχειρηματίες ωστόσο δεν είναι μόνο εκείνοι οι απατεώνες hackers που προσπαθούν να ληστέψουν αθώους πολίτες και να γίνουν θύματα μέσω αποδοχής κάποιου ηλεκτρονικού μηνύματος στα email ή στο κινητό τηλέφωνο με έναν σύνδεσμο που καλεί σε πληκτρολόγηση των κωδικών του θύματος. Είναι και εκείνοι που διαμέσου της νόμιμης οδού ήτοι της έναρξης επιχείρησης να διαθέσουν προϊόντα σε ανυποψίαστους πελάτες σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές από όσο αγοράζουν.

Αν τώρα λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν πως πάντα υπήρχαν τέτοιοι επιτηδευματίες που πωλούν τον κούκο για αηδόνι και κάνουν το μαύρο άσπρο η ευκαιριακή οικονομική-ενεργειακή κρίση τους έδωσε την ευκαιρία να γίνουν ακόμα πλουσιότεροι σε βάρος πάντα του καταναλωτή.

Αύξηση στα καύσιμα, αύξηση στην ενέργεια και άλλοι παράγοντες εμφάνισαν επίσης τους νέους καιρ(δ)οσκόπους, αυτούς που μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους εμφάνισαν μεγάλη πτώση στους τζίρους τους και που ίσως κινδύνεψαν να κλείσουν την επιχείρηση τους με αφορμή τον καιρό που διανύουμε μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το διεθνές ντόμινο ανατιμήσεων αγαθών και αύξησης της ανασφάλειας των πολιτών που έφερε η εισβολή αυτή, παρουσίασαν αυξήσεις σε προϊόντα κατά 100%.

Δηλαδή λίγο πολύ, βρέθηκε η αφορμή για την “ληστεία” στο πορτοφόλι των καταναλωτών και λέγεται πόλεμος με άλλοτε σταδιακή η και κάπου άμεση οριζόντια αύξηση προϊόντων που αγγίζουν το διπλάσιο της αρχικής τιμής τους.

Αν δηλαδή μιλούσε ο μέσος πολίτης για αυξήσεις μαμούθ λόγω πληθωρισμού τώρα θα καταλάβει πως αυτό ήταν απλά το κίνητρο να βγάλουν περισσότερα από κάθε άλλη φορά αυτοί που έχουν το μαχαίρι αλλά και το καρπούζι.

Λίγα τα μέτρα υπέρ των καταναλωτών:

  • Καλάθι του Καταναλωτή

Μπορεί λοιπόν να καταληστεύουν τους πολίτες με τις αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα σε πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών όμως το θετικό από την κατάσταση αυτή που επικρατεί είναι πως υπογράφηκε και τίθεται σε ισχύ των καλάθι του καταναλωτή με μία βασική γκάμα αγαθών για όλα τα νοικοκυριά που θα κρατά χαμηλές τιμές εξασφαλίζοντας στους πολίτες την διατροφική επάρκεια και την επισιτιστική ασφάλεια εν καιρώ κρίσης και αυξημένου πληθωρισμού.

  • Αύξηση των επιτοκίων στην ΕΕ

Την κρίση δεν θα την πληρώσει μόνος του πολίτης. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σε αντιστάθμισμα των επιπτώσεων του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα επιτόκια να αναφέρουμε ότι είχαν μειωθεί κατά τον καιρό της καραντίνας των δύο προηγούμενων ετών φτάνοντας σχεδόν το μηδενικό ποσοστό ενώ γινόντουσαν και αναφορές για μειωμένο κάτω του 0 επιτοκίου για το επόμενο διάστημα, πρακτική που δεν ίσχυσε, δηλαδή να πληρώνει ο καταθέτης για να έχει τα χρήματα του στην Τράπεζα.

  • Αύξηση των ποσών του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 

Τον προηγούμενο μήνα, σε απάντηση των αυξημένων ποσοστών πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και κυρίως την τεράστια αύξηση κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Επιτροπή πως συνίσταται σε όλα τα μέλη-χώρες της Ευρωζώνης να δημιουργήσουν κλοιό προστασίας των ευάλωτων πολιτών με αυξήσεις στα ποσά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για να μην εξωθούνται σε καταστάσεις φτώχειας αλλά κυριότερα στην εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε φτωχό νοικοκυριό. Εδώ να επισημανθεί πως ερώτημα δεν έχει τεθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση παρόλη την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Επιτροπής. Ενώ να υπενθυμίσουμε πως όλοι οι πολίτες που ζούν σε ακραία φτώχεια και είναι δικαιούχοι του συγκεκριμένου οικονομικού βοηθήματος κάνουν 2 φορές αίτηση τον χρόνο μετά από απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ και πολλοί εξ΄αυτών αναγκάζονται να μεταβαίνουν στους δήμους κάθε φορά που υποβάλουν αίτηση για ένταξη τους στο βοήθημα αυτό παρόλο που οι υπάλληλοι έχουν αποδεχθεί προηγούμενες αιτήσεις τους που αφορούν πχ κατοίκων που ζούν χωρίς ηλεκτρικό ή είναι άστεγοι κλπ.

Πηγή: Χριστόφορος Ρίμπας για το adologala.gr 

Σχετικά Άρθρα

Ι.Μ. Σύμης: Η Ιερά Πανήγυρις των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης σε Καστελόριζο και νήσο Ρώ (Συλλογή)

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 21 / 5 / 2021 , 16:55 από news_room Μέ τήν δέουσα ἐκκλησιαστική τάξη καί τήν λαμπρότητα τῆς Πασχαλίου περιόδου ἑορτάστηκε στό ἀκριτικό Καστελλόριζο ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ καί μέ τά ἐν ἰσχύϊ ὑγειονομικά μέτρα γιά τήν προστασία τῆς δημόσιας ὑγείας, ἡ ἱερά μνήμη τῶν πολιούχων του Ἁγίων, Θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων καί Ἰσαποστόλων Κωνσταντίνου […]

Εγκρίθηκε από το Δήμο Αθηναίων το σχέδιο του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Βοτανικό

Εγκρίθηκε από το Δήμο Αθηναίων το σχέδιο του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Βοτανικό

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 / 1 / 2022 , 23:27 από news_room Ο Δήμος Αθηναίων προχωράει όλες τις διαδικασίες γύρω από τη δημοπράτηση και την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει να κατασκευάσει το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό και τα υποστηρικτικά έργα στην περιοχή, περιμένοντας τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, που θα […]