15 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Αντίστροφη μέτρηση για Αρχιεπισκοπικές… οι τρεις τάσεις εντός της Ιεράς Συνόδου

Αντίστροφη μέτρηση για Αρχιεπισκοπικές… οι τρεις τάσεις εντός της Ιεράς Συνόδου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 14 / 11 / 2022 , 3:57 από news_room

Αντίστροφη μέτρηση για Αρχιεπισκοπικές… οι τρεις τάσεις εντός της Ιεράς Συνόδου

Του Χριστόφορου Νέστορος

Η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται εκτάκτως αύριο στις 10 το πρωί για να σηματοδοτήσει και επίσημα την έναρξη της μάχης της διαδοχής στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, αναφορικά με τον τρόπο και την ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών εκλογών, με επικρατέστερη να θεωρείται η 8η Ιανουαρίου, ένα μόλις μήνα δηλαδή πριν από τις Προεδρικές.

Ψηφίστε στην δημοσκόπηση του ADOLOGALA.GR – Ποιός είναι καταλληλότερος για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου;

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν αποκλείεται πάντως να θέσουν θέμα επηρεασμού και κινδύνου ανάμιξης πολιτικών προσώπων στις εκλογές.

Μεταξύ άλλων την συνοδό αναμένεται να απασχολήσει το εύρος του εκλογικού σώματος αλλά και το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου ψηφοφορίας και καταρτισμού κανονικών ψηφοδελτίων.

Τα τρία στρατόπεδα

Η προεκλογική περίοδός αναμένεται να αναζωπύρωση την διαμάχη στους κόλπους της Εκκλησίας, με αφορμή το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Η πρώτη σύγκρουση των τάσεων αναμένεται να εκδηλωθεί εντός της Ιεράς Συνόδου.

Φανάρι, Μόσχα, Αθήνα και Ουάσιγκτον παρακολουθούν τις εξελίξεις, με φόντο το παιχνίδι επιρροής των Πατριαρχείων: Οικουμενικού και Ρωσίας. Η παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για πρώτη φορά στην Κύπρο αποτέλεσε εξάλλου ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Οι δυνάμεις που θα επικρατήσουν, θα κρίνουν τον προσανατολισμό, που θα δώσει στην Εκκλησία της Κύπρου ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Ρωσόφιλοι – Βατοπεδινοί

Φίλα προσκείμενοι και με ισχυρές διασυνδέσεις στην Ρωσική Εκκλησία, θεωρούνται οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαΐας.

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
Η Εκκλησία της Κύπρου έχει ανάγκη να διαλέγεται με όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, αγαπά απεριόριστα και σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και όλες τις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες

Παρόμοια είναι η θέση που εξέφρασε μέσω του Alpha και ο Ταμασού Ησαΐας, η στάση του οποίου απέναντι στο ουκρανικό ζήτημα τον έφερε σε σύγκρουση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας
Είναι καιρός να καταρριφθούν κάποιοι μύθοι. Η Εκκλησία της Κύπρου δεν έχει τέτοια δυνατότητα γεωπολιτικών παρεμβάσεων στο γίγνεσθαι το σημερινό το πολιτικό.

Αρχιεπισκοπικοί

Με στενούς δεσμούς με το Φανάρι θεωρούνται ο Πάφου Γεώργιος, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος και ο Κωνσταντίας Βασίλειος, ο οποίος προκρίνεται ως φαβορί από Φανάρι και Αθήνα.

Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος
Οι γεωπολιτικές καταστάσεις σήμερα καθιστούν την εκλογή αυτή πιθανόν την πιο σημαντική μετά την εκλογή Μακαρίου. Η Εκκλησία της Κύπρου είχε πάντοτες ισχυρούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τους οποίους δεν θα πρέπει πρέπει να καταλύσουμε.

Ανένταχτοι

Στους ανένταχτους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο περιλαμβάνονται ο Μόρφου Νεόφυτος και ο Καρπασίας Χριστοφόρος.

Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος
Στην Εκκλησία έχουμε Δημοκρατία, αλλά κάποια άποψη, κάποια προσέγγιση θα επικρατήσει.

Ανατροπές μέχρι τέλους

Στις αρχιεπισκοπικές δεν υπάρχουν υποψήφιοι. Με το νέο Καταστατικό Χάρτη ο λαός ψηφίζει οποιοδήποτε κρίνει άξιο και η Ιερά Σύνοδος επιλέγει από το Τριπρόσωπο. Δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα της εκλογής να το βγάλει κληρωτίδα σε περίπτωση ισοψηφίας.

Τη σκληρή μάχη που προμηνύεται για είσοδο στο τριπρόσωπο καταγράφει η δημοσκόπηση του REPORTER και του IMR. Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ο οποίος λαμβάνει 25% με τον Μητροπολίτη Ταμασού να ακολουθεί με 13%, τον Μητροπολίτη Πάφου με 12% και τον Μητροπολίτη Μόρφου με 8%.

Ωστόσο τα όσα προβλέπονται στις διαδικασίες επιτρέπουν ανατροπές μέχρι τέλους και δεν δίνουν την ευχέρεια ασφαλών προβλέψεων.

Πηγή: Alpha News της Κύπρου

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής - Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 28 / 3 / 2024 , 5:21 από news_room Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είχε σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η Διευθύντρια της Ορχήστρας κ. Νίνα Πατρικίδου, ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας […]

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος: Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Σχολή της Χάλκης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 7 / 2 / 2022 , 6:07 από news_room Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο Την αποφασιστικότητα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως να συνεχίσει τον αγώνα της για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε ομιλία του σήμερα, Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2022, κατά την […]