28 °C Athens, GR
15/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνάντηση Νίκου Δένδια με ομογενείς στην Βοστώνη Μητροπολίτης Πειραιώς: «Καλούμαστε να υψώσουμε την πνευματική μας αντίσταση» Ιρανικά οπλισμένα με πυρομαχικά drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μέση Ανατολή Στη Κάλυμνο έφθασε η Τιμία Κάρα της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου του προκατόχου του Γρηγορίου του Ε´ Η νεροποντή δεν πτόησε τους Εύζωνες και τους ομογενείς στην Έπαρση Σημαίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης Οσία Γαβριηλία: Από την Ινδία στον Ουρανό – Στη Κάλυμνο η Τιμία Κάρα της Οσίας Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με νέους και υποψήφιους κληρικούς Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης διοργάνωσε δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές το θέμα στην σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου

Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 18 / 11 / 2022 , 7:07 από news_room

Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές το θέμα στην σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου

Αποφάσεις για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές για τη διαδοχή του εκδημήσαντα Κύπρου Χρυσόστομου του Β’, θα λάβουν αύριο οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, που πραγματοποιείται σήμερα στις 10:00 ( Δευτέρας14 Νοεμβρίου 2022).

Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές θα είναι οι πρώτες, που διεξάγονται με τον νέο καταστατικό χάρτη της κυπριακής Εκκλησίας, που εγκρίθηκε το 2010. Τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου είχε ανακοινώσει ο Τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.

Βάσει του καταστατικού, η τελική εκλογή του τριπροσώπου θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών μετά τη χηρεία του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

«Υπάρχουν κάποιες προθεσμίες που δίνονται από το καταστατικό, αλλά αυτές μπορούν να ξεπεραστούν αν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν», είχε δηλώσει ο Πάφου Γεώργιος, επισημαίνοντας πως ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το καταστατικό για τη δημιουργία εκλογικών καταλόγων και τις εκλογές.

Εξάλλου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού είχε δηλώσει πως μετά την κηδεία του Αρχιεπισκόπου θα σταλούν από τον Τοποτηρητή δύο εγκύκλιοι, η μία προς τους εφημέριους για να καταρτίσουν τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ η άλλη θα καθορίζει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του τριπροσώπου από το ποίμνιο. Η τελική εκλογή του τριπροσώπου πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών, συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, ο Τοποτηρητής έχει την ευθύνη των εκλογών και είναι αυτός που θα στείλει τις δύο εγκυκλίους, αφού συμφωνήσει με τους Συνοδικούς πότε θα γίνει η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, μετά τη ψηφοφορία υπάρχει μία περίοδος τριών ημερών για υποβολή ενστάσεων, που εντός πέντε ημερών θα μελετηθούν και θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση ώστε να ανακοινωθεί το τριπρόσωπο, δηλαδή τα αποτελέσματα των εκλογών, με τους τρεις επικρατέστερους. Μέσα σε τρεις ημέρες από την κατάρτιση του τριπροσώπου η Ιερά Σύνοδος μπορεί να εκλέξει τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο κ. Κυριακού πρόσθεσε ότι για να εκλεγεί κάποιος Αρχιεπίσκοπος, θα πρέπει πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία, τότε γίνεται δεύτερη ψηφοφορία με τους δύο υποψήφιους που πλειοψήφησαν από τους τρεις και όποιος λάβει τους περισσότερους ψήφους, εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. «Αν σε αυτήν υπάρχει ισοψηφία, τότε γίνεται κλήρωση μεταξύ των δύο», είπε ο κ. Κυριακού.

Δείτε επίσης: 

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που διαμένουν στην Κύπρο, εδώ και ένα χρόνο, είτε είναι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε όχι. Ο κ. Κυριακού είπε πως οι ψηφοφόροι θα πάρουν ένα χαρτί με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής για να γράψουν το όνομα του ατόμου της προτιμήσεως τους. Για να είναι έγκυρο, πρόσθεσε, θα πρέπει να δηλώνεται ξεκάθαρα ποια είναι η επιλογή του ψηφοφόρου, ενώ το άτομο που επιλέγουν πρέπει να είναι άνω των 35 ετών, να είναι άγαμος, να έχει πτυχίο θεολογίας και να έχει 10 χρόνια υπηρεσίας στην Εκκλησία της Κύπρου.

Για το χρονικό περιθώριο της διαδικασίας αυτής ο κ. Κυριάκου είπε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την λήξη των χρονοδιαγραμμάτων, ή και να το ξεπεράσουν κατά μια-δυο μέρες, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πριν τα Χριστούγεννα θα έχουμε νέο Αρχιεπίσκοπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλλαν στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο - Adologala.gr

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλλαν χορωδίες στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 / 12 / 2021 , 20:20 από news_room «Ο Χριστός γεννάται συνεχώς, όμως εμείς πολλές φορές δεν Τον αφήνουμε να γεννηθεί στην καρδιά μας, γι’ αυτό δεν έχουμε ειρήνη. Ας Τον αφήσουμε να ενεργήσει ελεύθερα μέσα μας, να μας αγιάσει, να μας καθαρίσει, να μας χαρίσει την πληρότητα». Με αυτές τις πατρικές […]

Η Αρχιεπισκοπή Καναδά

Η Αρχιεπισκοπή Καναδά για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 9 / 2022 , 13:07 από news_room Δήλωσης της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Καναδά, εκ μέρους του κλήρου και των πιστών της, εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στη Βρετανική Βασιλική Οικογένεια για το θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Η […]